Стефан Лупино за Глас Српске: Скулптура побиједила обнажену фотографију

Сања Амиџић
Стефан Лупино за Глас Српске: Скулптура побиједила обнажену фотографију

У припреми је нова изложба скулптура у Америци и Аустралији, као и велика изложба у Загребу на којој ће бити представљена ретроспектива "лупинизма", чиме се активно бавим већ десет година.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" Стефан Лупино, умјетник који је недавно учествовао на изложби "Седам свјетских умјетника" у Њујорку гдје је изложио четири скулптуре које су оцијењене као најбоље.

Лупино открива како је након 20 година бављења фотографијом обнажених жена које су га прославиле, почео да се бави скулптуром, вајарством и сликањем на платну.

* ГЛАС: Фотографијом сте се бавили скоро два вијека. Одакле је потекла идеја да се почнете бавите израдом скулптура?

ЛУПИНО: Спонтано. У почетку сам кренуо са израдом скулптуралних столица, огледала и столова. Када сам видио да ми иде, почео сам да израђујем и друге облике тако да се већ десет година бавим овим послом. Међутим, у посљедњих пет година активније се бавим вајарством и имам више од 70 направљених скулптура које су веће од два метра. Кад су видјели моје радове критичари нису знали гдје да их сврстају и назвали су их једним новим правцем, "лупинизмом".

* ГЛАС: Будући да сте у Америку дошли као умјетник из Европе, како сте били прихваћени од стране тамошње публике?

ЛУПИНО: Тамо су ме јако добро прихватили. За њих сам био Лупино који само слика голе жене као и овдје. Али када сам прешао на скулптуру то је за њих био шок и нису могли вјеровати да сам се одлучио бавити скулптурама. Односно, питали су се како сам се могао трансформисати из оног чим сам се бавио скоро два вијека.

* ГЛАС: Можете ли упоредити нашу умјетност са умјетношћу Америке?

ЛУПИНО: Наравно, то је једно велико глобално село. Код нас је све цопџ – пасте, односно овдје се све копира оно што се ради у Америци, али суштина квалитета је иста. Није то велика разлика, али то је у Америци на једном другом нивоу, лакше се препозна оригиналност, а код нас се већином само препознају копије.

* ГЛАС: Упоређују Вас са Пикасом, Далијим и другим свјетским умјетницима. Како то коментаришете?

ЛУПИНО: Па да, они су због своје авангардности у почетку били привлачни. Исто тако се за мене сада интересују, јер је то што ја радим шок за људе. Критичари кажу да је скулптурализам умјетност будућности, да је то преавангардно, пренападно за овај период. То су све неке од реакција на моје радове. 

* ГЛАС: Због чега је бављење фотографијом отишло у други план?

ЛУПИНО: Мало сам то редуковао, јер у данашње вријеме сви праве фотографије. Фотографија је заиста на ниским гранама, нема више толико специјализованих часописа за професионалне фотографије, обични часописи узму фотографије са "ајфона" и објаве. Све је то постало јако девалвирано и ја сам то осјетио. С друге стране, осјетио сам да морам нешто друго да радим. Скулптурализам је за мене већа умјетност од фотографије, јер са десет одсто енергије радим фотографију, док за скулптурализам треба сто одсто.

* ГЛАС: Одакле су потицале идеје за Ваше фотографије?

ЛУПИНО: Већином моја инспирација су биле жене, голи ликови, што ме је и прославило. Међутим, радио сам доста и хуманитарне фотографије, сликао сам дјецу обољелу од Дауновог синдрома, затим сам доста сликао и портрете. Међутим, без обзира на то ангажовање људи су ме препознавали по томе што сам сликао голе жене.

* ГЛАС: Сликали сте многе свјетске звијезде из моде, музике и филма. Можете ли нам описати каква је била сарадња са њима?

ЛУПИНО: Ускоро излази књига о мојим фотографијама на којима се налазе све те бројне звијезде из музике, моде и филма. Међутим, никад нисам патио да сликам те људе, није ми то било ништа специјално, јер су ме увијек занимали неки други ликови, авангардни, мрачни ликови. Ту сам ја више нашао своју инспирацију него у познатим личностима. Познате личности ми никада нису биле инспирација.

* ГЛАС: Које фотографије су вам узеле највише енергије?

ЛУПИНО: То су била дјеца обољела од рака коју сам сликао по болницама. То ми је било најтеже. Те фотографије су од мене узеле највише. Кад дођем кући након тог снимања, нисам могао да спавам. Међутим, поред тога што ми је то одузело много енергије, доста ми је и дало. Напунило ме неком другом, већом енергијом.

* ГЛАС: Какве је перспектива фотографа код нас, а каква у Америци?

ЛУПИНО: У Америци има много фотографа и сви се нешто жале. Није то сада како је некад било, када су сви били научили на велику зараду. Данас је то све нестало. Сад се јако пуно траже "vinity фотографије" гдје сам израђујеш слике. Ако си рођени умјетник, онда нема потребе за неким школовањем и академијама јер у већини случајева школа поквари рођену умјетничку душу.

* ГЛАС: Који период у животу бисте назвали врхунцем каријере?

ЛУПИНО: Бављења скулптуром и сликом. Од тога не може да буде ништа више, то је у умјетности врх. Само зависи како ће се све то у будућности развијати. Моје скулптуре су постале препознатљиве на самом почетку, а за пет до десет година видјећемо докле се може стићи.

* ГЛАС: Шта Вам је инспиративније да радите, скулптуре или фотографију?

ЛУПИНО: Пуно инспиративнија ми је скулптура, јер фотографија је мени била као неки медиј. Међутим, временом је то све постало јефтино и свакидашње, јер све би се жене сликале, па ми је то постало досадно.

* ГЛАС: Колико Вам треба времена да направите скулптуру?

ЛУПИНО: Ову посљедњу скулптуру од бронзе правио сам око пет-шест мјесеци, док друге скулптуре које сам правио од метала било ми је потребно двадесетак дана. Да бисте направили бронзану скулптуру прво се треба направити скица. Након тога иде конструкција и онда се то све пуни глином, након чега иду додатни радови којих је јако пуно. Ти радови се крећу од одлива, до калупа, за које треба исто толико времена колико и за припрему.

* ГЛАС: Да ли планирате ускоро изложбу скулптура у Бањалуци?

ЛУПИНО: Послије велике изложбе у Загребу, имаћу више ствари да покажем људима. Тако да и Бањалучани могу очекивати моју изложбу која је већ постала традиција у овом граду. То ће бити трећа изложба у граду на Врбасу.

Фотошоп

* ГЛАС: Да ли користите фотошоп и колико он утиче на саму природу фотографије?

ЛУПИНО: Прије неких десетак година када је почео да се користи фотошоп ме помало иритирао јер је свака слика била добра, сви модели изгледају исти, уски и згодни. Мени је катастрофа фотошоп, ја га веома мало користим. У реду је користити до десет одсто фотошопа али кад он пређе 50 одсто, то је већ превише. Све слике наших пјевачица и других јавних личности су фотошопиране и изгледају катастрофа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана