Слободан Рељић, социолог и некадашњи главни уредник магазина “НИН”: Крупни капитал одбија да врати државу народу

Александар Стојановић
Слободан Рељић, социолог и некадашњи главни уредник магазина “НИН”: Крупни капитал одбија да врати државу народу

Богатство Била Гејтса је у једном тренутку било као оно чиме располаже 100 милиона Американаца. Важно је разумети да се то дешава “по закону”.

 Они нису криминалци. Они су обезбедили законе који њихову пљачку третирају као успех. Тако је, дакле, напор човека који је створио “Виндовс” вреднији од напора 100 милиона грађана у водећој земљи грађанске цивилизације! Ови осиромашени, али и унижени људи су трамписти.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” социолог и бивши уредник часописа “НИН” Слободан Рељић говорећи симболици и значају ових избора за свијет, будућности Европе, медијима и посљедици глобалне пандемије вируса корона.

- Глобалистичка елита не држи до националних влада, чак и кад  је у питању Америка. Али овако замишљено глобално друштво је немогућа мисија, јер се свет суочава са највећим социјалним разликама у историји – рекао је Рељић.

ГЛАС: Амерички избори су се завршили. Побједу је прогласио Бајден, Трамп је оспорава. Друштво никад подјељеније...

РЕЉИЋ: Мала исправка. Избори се још нису завршили. Завршено је гласање. Пошто је бројање било бескрајно сумњиво, државни тужилац је одобрио проверу “навода о неправилностима”. Амерички медији и Бајденова страна се понашају као да су избори завршени, што није чудо. Они су и пре избора тврдили да је предност Џоа Бајдена недостижна, па се испоставило да су истраживања само грубе лажи...

ГЛАС: Хоћете да кажете да је и сада преокрет могућ?

РЕЉИЋ: Како год се завршило ово ново пребројавање гласова, америчко друштво је бесповратно поцепано. Да је Америка и “правна држава”, као што се самопредставља, могло би се размишљати и о преокрету. Неко је ових дана рекао да је Трамп дошао у ову ситуацију зато што је веровао у “правну државу”, а имао је за противника глобалистичку елиту која иде на победу без икаквих обзира. То су исти људи који по свету организују победе “својих” на туђим изборима без обзира на реалне односе. Живи пример је и садашње стање у Белорусији где је Лукашенкова супарница добила осам одсто, али се из суседне државе самопроглашава за победника. И у Минску је покренута “обојена побуна” (није се још развила у револуцију) уз велику подршку западних медија... Е, сад то што су америчке глобалистичке фаланге радиле по свету стигло је и до Америке.

ГЛАС: Професор Срђа Трифковић је рекао да су ови избори у САД својствени банана државама...

РЕЉИЋ: То добра дијагноза. Као што су пре сто година америчке корпорације уклањале и постављале владе у Хондурасу, Никарагви, Панами кад би оне оспоравале неограничене корпоративне интересе то се сад одиграло у САД. Додуше, Американци су пре овог кренули да читав свет претворе у банана-конфедерацију. И то им је добро ишло до пре петнаестак година, кад је Владимир Путин у Минхену 2007, где се скупио “цвет” глобалистичке елите, објавио да Русија њих види као опасност... Тако је банана-талас ударио у први гребен. После се придружила Кина и други. Доналд Трамп је пре четири године имао толико антиглобалистичких Американаца да је изненада постао председник САД, земље из које су полазиле све банана-операције. Истог тренутка је почео тотални рат, до истребљења, против тог Трампа. Ови избори су били одсудна битка. Корпоративни капитал одбија да државу врати народу.

ГЛАС: Шта даље очекује Америку, а шта свијет?

РЕЉИЋ: Како год се завршило ово ново пребројавање гласова, америчко друштво је бесповратно поцепано. Пре неку годину у Давосу је објављено да осам људи контролише богатство као пола човечанства. Као 3,5 милијарди људи! Као што сам већ рекао, насупрот њима су осиромашени и унижени и они су трамписти. И тај талас ће бити све већи...

ГЛАС: И у свијету?

РЕЉИЋ: Да, у овом свету у коме је капиталистичко друштво поништило све вредности које је обећавало. Либертé, éгалитé, фратернитé. Велико обећање велике Француске револуције. Слобода, једнакост, братство. То данас делује толико нестварно, као неки фазон из “Летећег циркуса Монтија Пајтона”. Кад би људско биће пристало на овакав распоред моћи оно би нестало. То је горе од ропства из којег су изашли црни људи у “слободној” Америци. Идеја о таквом друштву која се шири почетком сваке године из Давоса где се окупљају глобалистички конквистадори све је одурнија.

ГЛАС: Мандат Доналда Трампа је био у знаку удаљавања од мултилатерналних споразума, савеза, захлађења односа са “традиционалним пријатељима”?

РЕЉИЋ: Кад је демократски владар изабран од народа коме је статус кво неподношљив, једино што му остаје је да разара институције које одржавају то стање. Трамп се ту показао као владар који следи народни налог, иако он није из класе сиромашних. То је вођа који поштено ради свој посао.

ГЛАС: Какве је то посљедице оставило на ЕУ и НАТО?

РЕЉИЋ: ЕУ и НАТО су чеда хладног рата. Антисовјетске творевине. Данас су антируске. Некад је то био амерички интерес. И амерички народ је, мање-више, био сагласан. Данас те институције одржава глобалистичка елита чији је основни циљ демонтажа националних држава. Побуњене у Европи они зову погрдно “популисти”, “ултрадесница”. Води се врло сличан рат против народа као и у Америци. Сетите се како је изабран Емануел Макрон, човек који је дошао из Ротшилдовог царства. Сетите се побуне Енглеза против елите која не жели да поштује глас народа са референдума о изласку из ЕУ. Али побуна народа је незаустављив процес. Трамп и трампизам су важна епизода. Кад ово прође можда ће историчари то видети као кључни догађај.   

ГЛАС: Видјели смо слављеничке сцене у Сарајеву, скептицизам и страховање код Срба у вези са Џоом Бајденом. Шта се може очекивати на Балкану?

РЕЉИЋ: Мислим да је то Иво Андрић апсолвирао у опису конзулских времена. Увек је иста подела улога. И у Првом и Другом светском рату. И у грађанским сукобима у разарању Југославије деведесетих. Али стање није тако песимистично. Кад Бил Клинтон није могао пре две деценије да направи Балкан онаквим како је обећавао и како се желело у Сарајеву, Приштини, кад то није успело ни Бајдену у снази, а као потпредседнику у Обамино време, биће то неупоредиво теже овом сенилном старцу који се нада да ће ући у Белу кућу. Да се читава та конструкција распада показује “пуштање низ воду” Мила Ђукановића у Црној Гори. Нема више те силе на Западу која може да одржава власти које су у директном сукобу с реалношћу.

ГЛАС: Како видите будућност НАТО савеза и ЕУ у време  вишеполарног свијета?

РЕЉИЋ: Дугорочније гледано ови савези у промењеним условима или нестају или бивају промењени до непрепознатљивости. То у историји нису никаква чуда већ нормалност. ЕУ је “болесник у Бриселу”. Дијагноза је озбиљна, једино болесник одбија да види стварно стање. Наравно, још је смешније чекање западног Балкана да буде “примљен у Европу”. 

ГЛАС: Ова година је у знаку пандемије вируса корона. Како Ви  гледате на то?

РЕЉИЋ: То је велика тема и догађај несагледивих последица. Нема сумње да постоји тај вирус и да он носи одређени ризик. Овде је ново досад невиђено ангажовање света против једног вируса. Акција која је координирана из Светске здравствене организације има мрачну позадину. Одлука о пандемији је донесена у Давосу, Бил Гејтс је неколико месеци пре проглашења пандемије организовао симулацију борбе против ковида-19 у Бостону и кад се вирус појавио у Вухану додели су му то име, постоји планетарни притисак да се што више смрти у свету припише баш том вирусу, лекари широм света не храбре пацијенте него их плаше и обесхрабрују, свака критика компетентних лекара и научника одбацује се без размишљања и цензурише на интернету, вакцину нам спремају људи који никад нису вакцинисали своју децу... То све има огромне друштвене и економске последице. Повећава се број самоубистава, запушта се лечење других опаснијих болести, уништавају се читаве гране привреде, милиони људи остају без посла, процењује се да ће се бројка од девет милиона људи колико годишње умире од глади експоненцијално увећати...

РЕЉИЋ: Неколико дана након избора, објелодањено је да је фирма из Америке близу открића вакцине, што је и Трамп коментарисао...

РЕЉИЋ: Пошто се ради о истој групи људи, не већој од 0,001%  становништва, која води “операцију корона” и која руши Трампа, нећемо се изненадити кад схватимо и да корона треба да послужи за уређење Америке и света. Већ сад видимо да постоје и корона-добитници. Поред Бајденовог политичког “успеха”, богатства Гејтса, Безоса, Бафета су се енормно увећала. Важно је да знамо да ти “господари света из сенке” који седе у Трилатералним комисијама и окупљају се у Давосу никад и нигде нису изабрани ни у каквом демократском процесу. Они су само себе поставили у наднационалне управљаче свим народима. Очигледно доносе одлуке које су завера против човечанства. Кад се на то укаже они одговарају – теорија завере. Сад је све јасније да завера постоји и да је одбрана од тога обелодањивање њихових намера.

ГЛАС: Чињеница да су медији демонстрирали моћ у овој епидемији. Да ли су они дјелимично “криви” што имамо толико опречних ставова?

РЕЉИЋ: Медији данас немају никакав однос према јавном интересу. Они су власништво корпорација и не служе информисању грађана што је била њихова основна улога. Ми данас живимо у новом светском дезинформативном поретку. Свака лаж се може претворити у медијску истину, ако то власницима треба. Јавност и јавни интерес су под потпуном контролом приватника.

ГЛАС: На предсједничким изборима у САД, по први пут смо видјели да је говор предсједника прекинут у програму уживо.

РЕЉИЋ: То је био директни пренос дефинитивног краја „независних медија” и “слободних новинара”. Каква год да је држава она је представник јавног, народног интереса. Ко год да је председник иза њега стоји највећи број гласова подршке. Кад приватник одлучи да у обавештавању грађана он може да цензурише такву личност то је крај свега. Опет имате људе који никад и нигде нису добили подршку народа да одређују шта је добро а шта није добро да народ зна. Предати неком Гуглу или “Твитеру” да они то одређују погубније је по јавне интересе од свих Наполеона, Хитлера, Черчила, Стаљина с којима се свет досад сусрео. Ово је тоталитаризам пред којим Орвел може само да клекне. 

ГЛАС: Једном сте изјавили да “десетине генерација које су читале Домановићевог 'Вођу' као обавезну лектиру - ћуте и жмиркају”.

РЕЉИЋ: Да, то је у контексту народног ћутања пред свим овим проблемима. Али мислим да сазрева колективни став о самозаштити. Ако очекујете да ће неко да реши ваше проблеме у вашу корист бићете стално понижавани и пљачкани. И морате моћи да распознајете разумне вође од слепих, на шта нас је упозоравао Домановић.

Српска се добро држи

ГЛАС: Како видите позицију Српске сходно различитим претензијама за унитаризмом и сличним порукама из Сарајева?

РЕЉИЋ: Мислим да се Српска држи добро. Чврсто. Генерално говорећи. У Српској је најизраженија свест народа о угрожености. И свест да се народ мора држати заједно. Увек. А посебно у преломним временима. То је велика моћ. Неопходан да би се опстало. 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана