Слађана Зрнић за Глас Српске: Популарност није мјерило доброг глумца

Цвија Мркоњић
Слађана Зрнић за Глас Српске: Популарност није мјерило доброг глумца

Млади глумци треба да посматрају и уче из наших грешака, а ми ћемо свакоме ко је вриједан помоћи. Вољела бих да они буду ти којих ћемо се бојати на прави, зрео и квалитетан начин. Не бих вољела да сматрају како им је неко препрека, али морају вриједно радити и дупло више од нас, јер ми смо јако добри глумци.

Казала је ово за "Глас Српске" глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић, која ове године обиљежава значајан јубилеј - деценију играња на даскама које живот значе.

- Младим глумцима је данас теже него нама, али имају више могућности које им пружају модерне технологије. Могу сами да се промовишу на лијеп, пристојан и елегантан начин. Средња генерација глумаца која је сада у позоришту је врло зрела и квалитетна генерација - истакла је Зрнићева.

* ГЛАС: Недавно сте освојили награду на 33. позоришним играма БиХ у Јајцу за улогу Гине у представи "Ожалошћена породица". Колико је значајно да се редовно на репертоаре позоришта постављају комади Бранислава Нушића, комедиографа који је и данас актуелан?

ЗРНИЋ: Нушић је идеалан спој умјетничког, едукативног, ангажованог и комерцијалног. За сваки национални театар он је драгоцјен. Поменуту представу смо поставили у част обиљежавања 150. годишњице од његовог рођења, али играмо и "Госпођу министарку" и "Народног посланика".

Играње у "Ожалошћеној породици" је мој први рад са Кољом Пејаковићем и резултовао је наградом за улогу. На "Стеријином позорју" добили смо специјалну награду за иновативност концепта. Лијепо сам сарађивала са екипом која је радила на представи, атмосфера је била фантастична. То је један од оних тренутака у позоришту када кажете да је лако бити глумац.

Гина, лик жене који тумачим, је моја супротност, али највише волим да играм такве улоге. Улоге у којима сте слични лику, оголе на сцени, и ту сте рањивији.

* ГЛАС: Ове године се навршава десет година откако сте на сцени Народног позоришта. Каква су Ваша сјећања на прву улогу у овом театру?

ЗРНИЋ: Прву улогу у НПРС сам имала као статиста још док сам била на Академији. То је био комад "Емунд Кин", који је игран 1999. године, а на сцени смо били са Миодрагом Кривокапићем и Недом Арнерић.

2004. године сам запослена и већ сам носила репертоар и имала велике улоге. У позоришту су нас примили широке руке, брзо смо постали домаћи, успоставили смо темеље и данас смо средња генерација која обиљежава значајан јубилеј.

* ГЛАС: Која Вам је улога остала у најдражем сјећању и да ли постоје неке које бисте вољели да одиграте?

ЗРНИЋ: Улога Надежде у "Породичним причама", улоге у "Ожалошћеној породици" и оперети "Орфеј у подземљу" су ми неке од најдражих. О онима које желим да одиграм нећу говорити, јер их онда нећу добити. (Смијех)

* ГЛАС: Имате улогу и у оперети "Орфеј у подземљу". Колико је за Вас драгоцјено ово искуство?

ЗРНИЋ: Знам основе пјевања и стекла сам их као специјалиста за мјузикл. Не волим да ме неко зове пјевачицом из поштовања према пјевачима. Била сам пријатно изненађена када су ми понудили улогу у оперети. Поред глумачког, имала сам и задатак и радила сам сценски покрет у представи. То је било моје прво професионално искуство са сценским покретом. Оперета је спектакл који не треба пропустити сљедеће сезоне.

* ГЛАС: Основали сте аматерску трупу у Српцу. Колико Вам тај ангажман пружа могућности да искажете и редитељске и драматуршке способности?

ЗРНИЋ: Заједно са Санелом Видовић основала сам Аматерску трупу "Миленијум" у Српцу. Тренутно спремамо седму премијеру Ђурђа Лили Хорват "И дјевојчице играју фудбал", а одиграћемо је крајем августа. Освајали смо велике награде на разним аматерским фестивалима: глумачке, за најбољу представу, сценски говор, адаптацију, драматизацију и режију. Радимо већ скоро деценију, дјеца ту уживају и склоњена су са улице.

* ГЛАС: Играли сте и у ТВ серијама "То топло љето" и "Замало живот" и у још некима. Да ли су Вас одмах послије првих појављивања на малим екранима људи препознавали на улици? Да ли је, условно речено, усуд позоришног глумца да постане популаран тек кад заигра на телевизији?

ЗРНИЋ: Нажалост, то је истина. Младим глумцима савјетујем да не гледају на популарност као на мјерило доброг живота у глуми. Она зна и да оптерети. На академију сам се уписала са жељом да уопште не будем популарна. Међутим, то је дио мог посла. Када се појавите на телевизији, људи знају да сте глумац, а када радите само у позоришту, мали проценат становништва зна да сте глумац. Не могу одвојити шта је боље, по мом мишљењу је најбоља комбинација да се ради у позоришту и повремено на телевизији и филму. Вољела бих да се моја каријера и даље развија у том правцу. Ако сте на телевизији, не значи да сте глумац и да сте успјешни. Ја ћу се трудити да радим свој посао најбоље што могу. Сматрам да је једина срећа у глуми када сте задовољни својим послом.

* ГЛАС: Колико Вам наступи са "Combine Quartetом" добро дођу да покажете и свој музички таленат?

ЗРНИЋ: Чланови бенда су школовани музичари који воле џез и истражују га. Желе да наставе традицију бањалучке џез сцене, која је постојала прије рата. За џез треба времена, да се одслуша и схвати зашто је он толико савршен. По мом мишљењу је то најсавршенија музика. Имамо квалитетне свирке, не наступамо често, али имамо фин однос са људима који нас зову да свирамо и уживамо у томе. Вољела бих да момци из бенда доживе успјех. Они ме уче џез музици, а ја им се дивим и цијеним их.

Студио "Јазавац"

Чланови Студија "Јазавац" недавно су извели премијерно представу "Богови су пролупали" у Бањалуци, под вођством ментора Слађане Зрнић.

Млади глумци су наступили у оквиру седмице овог студија, која је одржана прошлог мјесеца, а публика је уживала у њиховој пародији на грчке митове. Зрнићева, заједно са колегиницом Драганом Марић, води младе генерације полазника студија глуме, а на часовима их уче дикцији, акробалансу и плесу. "Богови су пролупали" представа је једне од група треће генерације младих глумаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана