Сергеј Бољевић: Нема другог начина да побиједимо вирус

Ведрана Кулага Симић
Сергеј Бољевић: Нема другог начина да побиједимо вирус

Сергеј Бољевић, специјалиста патофизиологије и пулмологије, шеф катедре патологије човјека на Сеченовском универзитету у Москви, је први човјек са Балкана који је примио руску вакцину против вируса корона. Иако је прије пандемије био скептик, због чега се никада прије није вакцинисао, призори разарања организма усљед заразе навели су га да промијени став, засуче рукав, прими обје дозе "спутњика В" и почне вјеровати да ће ускоро све бити као некада.

Прву дозу руске вакцине примио је 11. новембра, а другу 2. децембра. Није имао нуспојава, осјећа се безбрижније. На почетку приче за "Глас Српске" се присјетио времена прије короне и свог односа према вакцинама.

- Стварно сам био скептик у тој области. Нисам волио вакцине, али када сам видио шта корона ради организму, јер сам патофизиолог и пулмолог, одмах сам знао. Ту сам видио да ће то тешко проћи ако се човјек не вакцинише. И зато сам донио одлуку да се вакцинишем, јер ако се сам не вакцинишеш, а другима говориш да се вакцинишу, то није у реду. И ријешио сам да добијем вакцину. Прошао сам кроз све то, добро се осјећам, знам да имам антитијела и могу другима да савјетујем да се вакцинишу баш против овог вируса. Јер другачије га побиједити не можемо - истакао је доктор Бољевић.

Вирус корона је, подсјетио је Бољевић, веома опасан, изазива прекомјеран имунолошки одговор, такозвану цитокинску олују, која за многе може бити смртоносна, напада плућа, која су филтер организма, пада ниво кисеоника, долази до тромбова и тако даље.

Наглашава да се и даље придржава мјера, као што су ношење маске и дистанца.

- Морамо још поштовати правила понашања, јер ово није завршено. Још није вријеме за опуштање - поручио је Бољевић.

У свијету већ има неколико вакцина против вируса корона, али он каже да може говорити само руској вакцини, коју је и сам примио, рекавши да су нуспојаве забиљежене код један одсто вакцинисаних, али да нису тешке.

Како је својевремено истакао, вакцину "спутњик В" је створила држава и то јој даје додатну снагу, али не негира ни чињеницу да су и остале вакцине против вируса ефикасне и имају одређени проценат ефикасности од 60 до изнад 80 одсто.

Треба нам, додаје, да барем 70 одсто популације стекне имунитет. Вјерује да ће то у неким земљама, које су почеле масовнију вакцинацију, бити достигнуто већ и до половине године, а у другима до краја године.

- Човјек је увијек побјеђивао пандемије. Такав епилог ће бити и сада. А ми треба да дамо све од себе да из ове епидемије изађемо са што мање жртава. Не треба се бојати вакцина - рекао је Бољевић, реагујући на чињеницу да и даље велики проценат становника, не само у Републици Српској и БиХ, већ и у другим земљама, не вјерује ни у постојање самог вируса, а код још више њих је изражено неповјерење када је ријеч о вакцинама и вакцинацији.

Вакцина је, додао је, сада једина заштита од вируса корона и требало би да се што више људи вакцинише.

- Како бих рекао, сунце ће изаћи. Живот ће поново ићи даље, вратићемо се у нормалне токове живота. Нешто од свега овога што нас је задесило ћемо заборавити, доста тога ћемо памтити, али ипак и доста тога заборавити као црни сан. У историји човјечанства је увијек било пандемија и оне су побјеђиване. Сада је најважније да ми из ове пандемије или епидемије, како год, изађемо са што мање жртава, да што мање људи умре од овог вируса. И зато треба да радимо брзо и ефективно у друштву и будемо оптимисти. Ја сам увијек оптимиста - истакао је Бољевић у разговору за "Глас Српске".

Недавно је, каже, након дугог времена дошао из Русије у Србију. И поред тога што је вакцинисан на аеродрому је морао да негативним тестом докаже да није позитиван на корону. Признаје и да је током пандемије било дана када није излазио из куће, али и да је сада безбрижнији.

То је осјетио управо на том лету из Русије.

- Баш на том лету сам се некако осјећао као да је све некако лакше. Слободније, баш као прије појаве вируса корона. Вјерујем да смо све ближе данима у којима се нећемо више бојати оног који кихне. Опет вјерујем да ће до љета већ на доста страна бити вирус стављен под контролу - сматра Бољевић.

Задатак струке јесте, додао је, да корону преведе у један сезонски вирус и да живимо са њим.

Неке ствари би, ипак, могле бити другачије. Одговарајући на питање које се све чешће помиње, а односи се на својеврсне "ковид" пасоше, подвукао је да је то извјесно и да не би требало да нас зачуди ако се и обистини.

- Иде се према томе, то се да наслути. Не могу да коментаришем да ли је то добро или не. Нисам сагласан с тим, али иде се према томе - истакао је доктор, који је за крај поручио да ће стручњаци морати да раде доста и на противвирусној терапији, али то је, како је рекао, друга етапа на којој се већ нешто ради, али и за коју треба времена.

Алкохол - да или не

У разговорима који су се односили на вакцинацију и који се и даље воде о томе честа ријеч је алкохол. На то се осврнуо и доктор Сергеј Бољевић, који је поновио да алкохол у малим количинама није проблем.

- Нико не брани двије чаше вина или чашице ракије, али је посљедња препорука да се они који намјеравају да се вакцинишу уздрже од уношења алкохола три дана прије или исто толико послије вакцинације - закључио је Бољевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана