Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић: Незнање плаћа застарјеле дугове

Цвија Мркоњић
Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић: Незнање плаћа застарјеле дугове

Чак 60 одсто потрошача и корисника услуга у Републици Српској не познаје своја права, нити како да та права заштите у случају да претрпе материјалну штету.

Истакао је ово у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић и додао да је ипак посљедњих година направљен велики напредак у упознавању потрошача са њиховим правима.

* ГЛАС: Да ли се до сада показало корисним постојање Покрета потрошача?

БОШКОВИЋ: Постојање Покрета потрошача, као и преосталих седам удружења за заштиту потрошача у РС веома је корисно. Основни задаци ових невладиних организација су информисање потрошача о њиховим правима, едукација потрошача како да права реализују, пружање савјета и стручне помоћи потрошачима када имају неспоразуме, спорове са трговцима или даваоцима услуга. Покрет је активно учествовао у креирању Закона о заштити потрошача БиХ, као и у изради Закона о заштити потрошача у РС. Годишње смо издавали једну или двије брошуре и приручнике који су обрађивали разне теме из области заштите потрошача. Учествовали смо на великом броју међународних скупова националних организација потрошача.

* ГЛАС: Какав сте Ви стекли утисак, знају ли потрошачи у РС своја права и начин на који могу да их остваре?

БОШКОВИЋ: Велики број потрошача и корисника услуга, чак 60 одсто, није упознат са својим правима, нити како их могу заштити у случају да претрпе материјалну шету лично или чланови њиховог домаћинства. Примјер гдје потрошач најчешће погријеши: Ако купи неки производ за који установи да је неисправан или се након куповине брзо поквари, потрошач иде код трговца да се жали и то усмено. Ако се ради о електронском уређају или апарату за домаћинство, трговац ће упутити потрошача да апарат однесе у сервис на поправку. Овдје је потрошач направио двије грешке. За уређај са недостатком рекламација се трговцу пријављује у писаном облику, с тим да копију рекламације, чије је примање овјерио трговац, мора узети и чувати. Друго, куповином неког производа потрошач је склопио уговор са трговцем и нема никаквих облигационих односа са сервисом. Потрошач не мора прихватити ношење производа у сервис већ може да тражи од трговца нови исправан производ или да му трговац одмах врати новац.

* ГЛАС: На шта се потрошачи најчешће жале, са којим проблемима се сусрећу? Да ли су се грађани жалили на преваре и манипулације којима трговци покушавају да их преваре?

БОШКОВИЋ: Потрошачи се најчешће жале на квалитет централног гријања, услуге електродистрибуције и телекома, али има и много жалби и на некоректно и незаконито понашање трговаца код рекламације производа са недостатком. Знамо и да је могуће манипулисати цијенама код распродаја и акција, јер купац не зна која је била стварна цијена прије продаје, није било жалби на манипулације и преваре. Имамо много притужби да су на артиклу, на продајном мјесту, истакнуте једне цијене а на каси када се плаћа друге, по правилу веће. Образложења трговаца за ову појаву су различита, али према закону важећа цијена је она која се налази на производу, а не она која се налази у датотеци касе.

* ГЛАС: Која су то права потрошача на која се грађани могу позвати?

БОШКОВИЋ: Осам права потрошача дефинисано је Законом о заштити потрошача у РС, а Закон се може добити у канцеларији Покрета и других удружења за заштиту потрошача, као и на сајту Министарства трговине и туризма.

ГЛАС: Каква су права потрошача када је у питању застаријевање дуга за комуналне, телефонске и услуге електродистрибуције?

БОШКОВИЋ: Застаријевање дуга за услуге од општег економског интереса, као што су комуналне услуге, услуге електродистрибуције, телекомуникационе услуге и све оне које се плаћају мјесечно, настаје за све старије од 12 мјесеци од дана када давалац услуге преда тужбу надлежном суду. Давалац услуге копију тужбе треба доставити туженом потрошачу, али, пошто даваоци услуга то не раде, дешава се, због спорости суда, да потрошач добије пресуду да плати дуг послије више година од датума покретања тужбе. Од тога штету имају и потрошач и тужилац. Пошто суд не испитује застарјелост, потрошач добије извршну пресуду да плати читав дуг и судске трошкове. У таквом случају потрошач мора одмах да се код суда позове на застарјелост дуга старијег од 12 мјесеци од дана тужбе.

* ГЛАС: Према Вашем мишљењу да ли је тренутно стање заштите потрошача у РС на задовољавајућем нивоу? Које промјене би требало увести? На који начин се стање може побољшавати?

БОШКОВИЋ: Заштита економских интереса и права потрошача је задовољавајућа у мјери коју омогућава економска ситуација, социјална правда, систем вриједности и поштовање закона у РС. Са садашњом заштитом права потрошача не можемо бити потпуно задовољни, али је у Српској за посљедњих десет година направљен велики помак у упознавању потрошача са њиховим правима. Прије десет година потрошачи су нам се врло ријетко обраћали за помоћ, док данас имамо пет или шест позива дневно.

* ГЛАС: Какво је стање заштите потрошача код нас у односу на земље региона?

БОШКОВИЋ: Покрет потрошача остварује сарадњу са националним и регионалним организацијама из нашег окружења, нарочито из Србије, Хрватске и Македоније, па донекле и Црне Горе. Можемо рећи да су потрошачи у наведеним земљама нешто боље заштићени, јер владе тих земаља издвајају знатно више новца за ову намјену. Удружења потрошача у РС постоје и релативно добро раде захваљујући великој подршци Министарства трговине и туризма.

* ГЛАС: Које су дужности и одговорности потрошача, чега потрошач мора да се придржава да би могао бити заштићен?

БОШКОВИЋ: Дужности потрошача су да познаје своја права као и начине њихове реализације. Потрошач се мора придржавати одредаба свих закона који на неки начин дефинишу права и одговорности потрошача и корисника услуга.

* ГЛАС: Колики грант годишње добијате од Владе РС?

БОШКОВИЋ: Министарство трговине и туризма РС до сада је на годишњем нивоу давало по 4.800 КМ за покриће режијских трошкова и то сваком удружењу у РС које је регистровано код овог министарства. Издвајало се и за пројекте организација. Покрет потрошача, као организација од посебног јавног интереса за Републику, у 2014. добио је и око 10.000 КМ од Министарства управе и локалне самоуправе РС, а у оквиру тих средстава урађен је пројекат - брошура на тему "Бука и здравље".

Црна листа

* ГЛАС: Постоји ли нека црна листа произвођача и трговаца са којима су потрошачи имали лоша искуства?

БОШКОВИЋ: Таква листа код нас не постоји. Када потрошач примијети манипулацију цијеном или квалитетом производа, треба да се обрати за помоћ најближем удружењу потрошача или инспекцији. Како би избјегли да буду преварени, грађани приликом куповине неког производа обавезно треба да прочитају декларацију. Уколико је она нечитка или неразумљива, такав производ се сматра хигијенски неисправним и не смије се продавати. Такође, ако трговац не зна да да обавјештења потрошачу о производу која потрошач тражи такав производ трговац не смије продавати.

Оснивање

Покрет потрошача Републике Српске основан је 1997. као удружење грађана с циљем заштите економских интереса и права потрошача које је усвојила Генерална скупштина УН.

У вријеме када је покрет основан у БиХ није постојала ниједна невладина организација која се бавила заштитом потрошача нити је постојао закон којим су штићена њихова права. Нека од права била су регулисана Законом о облигацијама и Законом о трговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана