Пирко Турпеинен, финска политичарка: Срби не смију вјеровати у оно што им други намећу

Вељко Зељковић
Пирко Турпеинен, финска политичарка: Срби не смију вјеровати у оно што им други намећу

Над Србима је током прошлог вијека извршен геноцид, а оптужбе да су чинили ратне злочине у вријеме распада Југославије дио су кампање великих сила како би оправдале своје освајачке циљеве, каже у интервјуу за “Глас Српске” професорка Пирко Турпеинен, угледни психијатар и некадашња функционерка финских социјалдемократа.

Ова финска политичарка која која је годинама радила и као стручни сарадник у Комисији за испитивање тортуре и кршења људских права Савјета Европе, сматра како је разарање Југославије од стране земаља чланица НАТО-а и САД највећи међународни злочин у Европи од Другог свјетског рата.

- Пропаганда освајача и даље доминира у западним медијима. Али истина о страдању Срба на простору Балкану ће кад-тад испливати на површину - каже Турпеинен. 

У наставку овог интервју она је открила и шта се крије иза повратка САД на Балкан, улози појединих финских званичника у демонизацији Срба, случају “Рачак” који је био повод за бомбардовање Југославије, али и како је она као врсни психијатар доживјела генерала Ратка Младића.

- Ја сам психијатар и мене интересује искључиво истина, јер знам да је само она љековита. Срби никада не смију да повјерују у оно што им намећу. Морају остати вјерни свом сјећању - истакла је Турпеинин.

ГЛАС: Како гледате на поновно укључивање америчке администрације у рјешавање питања КиМ?
ТУРПЕИНЕН: Покушавају прикрити злочине који су починили. Представити се као некакви спасиоци, а не освајачи. Они су на Косову нелегално изградили једну од највећих војних база Бондстил. Наравно, иза свега се крију и интереси крупног капитала. Не треба заборавити споменути, да су током Другог свјетског рата, власници тог капитала и велики индустријалци из САД подржавали и Адолфа Хитлера. Посљедњих деценија у Америци не постоји демократско управљање, јер власници тог крупног капитала управљају земљом. Они су, заједно са Њемачком, планирали покорити и освојити Европу. 

ГЛАС: На удару се нашла и Југославија.
ТУРПЕИНЕН: Наравно, планирано је и уништење Југославије. Срби који су претрпјели геноцид током Другог свјетског рата, успротивили су се тој подјели. Како би остварили своје глобалистичке циљеве, ти центри моћи су кренули са демонизацијом Срба. Нацисте из Хрватске и Албанце са Косова, почела је да финансира фирма “Рудер-Фин”. Као и у другим државама формираним након распада бивше Југославије, циљ САД је био да на КиМ преузму инфраструктуру и приватизују вриједну имовину. Све то је урађено након НАТО окупације и “легализације” тог чина од стране Уједињених нација и Европске уније. Све оно што се десило на Косову је срамота за човјечанство. Ни међународне трупе КФОР-а нису учиниле ништа како би испуниле своју мисију на Косову, осим што су помогле да се настави са етничким чишћењем Срба. 

ГЛАС: Зашто је Косово тако стратешки важно?
ТУРПЕИНЕН: Косово је стратешки важно како у војном, тако и у економском смислу. Такође, не треба заборавити споменути и да илегални наркотици и трговачки путеви пролазе кроз ову јужну српску покрајину. Хашим Тачи се, примјера ради, налазио на челу најнасилније и најпознатије албанске мафијашке групе из Дренице. Те и такве криминалне групе су организовале или је преко њих ишла, илегална трговина дрогом, оружјем и људским органима.

ГЛАС: Истраживали сте случај Рачак који је био повод за НАТО агресију против Србије. Шта сте открили?
ТУРПЕИНЕН: Као прво, Рачак није само трагедија Срба и истине, него и срамота Финске. Тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић позвао је финску групу љекара судске медицине да дођу и испитају овај случај. Патолог Анти Пентила је био најискуснији и најпознатији члан те групе. Након извршене истраге, они су дошли до истих резултата као и њихове југословенске колеге, да нико није био погубљен. Особе које су приказане као жртве наводне ликвидације, у ствари су били албански терористи који су погинули у борбама. 

ГЛАС: Међутим, извјештај о овом догађају био је сасвим другачији.
ТУРПЕИНЕН: Финско министарство спољних послова још увијек није дозволило објављивање резултата ове истраге.  Оно што је интересантно и контрадикторно, јесте да је на чело ове експертске групе била постављена Хелена Ранту, иначе стоматолог. Она је била предсједавајућа, иако је било нормално да управо Пентила буде главни извјестилац, јер стоматолог не може анализирати нечији узрок смрти. Ранта је говорила онако како су то од ње тражили представници спољних послова Финске и Њемачке. Њени тадашњи извјештаји о овом случају су били далеко од истине. Скривање истине о овом случају била је лична трагедија за групу врло поштених љекара са високим моралом. То је била трагедија и за Југославија, јер је случај “Рачак” био повод за покретање војне акције бомбардовања. Једноставно, министарства спољних послова Финске и Њемачке су лагала о “Рачку” како би НАТО имао алиби за своје бомбашке нападе. 

ГЛАС: Да ли сте имали прилике да у вези са случајем “Рачак” причате са професором Пентилом?
ТУРПЕИНЕН: Добро сам га познавала. Причала сам са њим прије десетак година. Живот му је уништен чињеницом да његовој групи није било допуштено да након извршене обдукције тијела изнесу праву истину у јавност. Нешто касније, Пентила је објавио праве резултате обдукције у једном од научних часописа. Због свега наведеног, срамим се понашања Хелене Ранте и њеног сарадника Мартија Ахтисарија. Демонизација Срба била је толико распрострањена у то вријеме да међународна јавност није смјела знати праву истину. Медије су под контролом држали представници великог капитала, САД и Њемачка. Годинама прије тога, крила се истина и о холокаусту који су преживјели православни Срби. Тако на примјер, финској јавности нису били познати детаљи о концентрационом логору Јасеновац. Нажалост, нацистичка идеологија се вратила у Европу. На сцени је антисрбизам. 

ГЛАС: Споменули сте маркетиншку агенције “Рудер-Фин”, која је њена улога била у свим тим догађајима из деведесетих? 
ТУРПЕИНЕН: Нацистички потомци који живе у САД и Канади подржали су рад ове агенције. Та стара наци-идеологија је финансирала и спроводила прогоне одређених народа у Европи. Амерички предсједник Бил Клинтон се уз помоћ џихадиста са Блиског истока борио против ортодоксних Срба. Наоружавао је и финансирао хрватску и муслиманску војску. Један од циљева је био стварање чисте Хрватске, али и прављење исламског калифата у БиХ, а о којем је у својој књизи писао и Алија Изетбеговић. Те исте снаге су у Хрватској подржале милитантне католичке и недемократске снаге, које су негирале холокауст. Они су затварали очи пред оним што је тада радио Фрањо Туђман. А радило се геноциду који је он спровео над Србима у Крајини. Погледајте и данас, из ЕУ се не могу чути осуде због фашистичких симбола и ставова који су присутни у дијелу хрватске јавности. Брисел је затворио очи и над КиМ, толеришући геноцидом над Србима у овој покрајини. Вратимо се мало у прошлост. Срби, Јевреји и Роми су током Другог свјетског рата били смјештени у 17 концентрационих логора. Јасеновац је био други највећи логор у Европи послије Аушвица. Тада је физички нестанак Срба и њихово претварање у католике био главни циљ Хрвата и нациста. 

ГЛАС: Једном приликом сте истакли да је Хашки трибунал у ствари Јасеновац број два и наставак те политике. 
ТУРПЕИНЕН: Као прво, Хашки трибунал је илегални политички суд. То је класично изругивање праву. Тужиоци и судије су сарађивали како би осуђивали и на стуб срама постављали особе које имају високу моралну и психолошку снагу у српском народу. Особе којима је народ вјеровао и на које се ослањао. Хашки трибунал је углавном судио и пресуђивао Србима, онима који су били против уништавања Југославије, антицивилизацијског бомбардовања, окупације и проглашења независности Косова. У хашком затвору је као у конц-логору Јасеновац. Тамо људи леже због своје националне припадности и религије. Све то је рађено како би се Срби додатно демонизовали. Вођена је једна антисрпска пропаганда која је имала за циљ качење црне етикете Србима. Требало је српске војнике и генерале приказати као опасне ратне злочинце. С друге стране, ратним злочинцима Насеру Орићу и Рамушу Харадинају није суђено. Анте Готовина је ослобођен. Заборављена је и улога пензионисаних генерала војске САД који су учествовали у етничком чишћењу и масовним убиствима у Крајини. Заташкана је и трговина органима на КиМ.

ГЛАС: Колико финска јавност зна о свим овим дешавањима на Балкану?
ТУРПЕИНЕН: Западни свијет је поплочан лажима, а живот у социјалном рају, код људи не буди знатижељу да сазнају шта је “право”. Они су уљуљкани у свакодневицу и комотни су у њој, тако да свако промишљање и довођење у сумњу општег “орвелијанства” у нашој земљи њима тешко пада. У финској јавности доминира пропаганда НАТО. Ми нисмо чланица овог војног савеза, али смо дио хибридног рата чији је центар у Хелсинкију. Ми смо и земља која је пружила логистику НАТО, али без одлуке парламента већ кроз потпис команданта армије. Дакле, Устав и међународно право имају данас мањи значај него, рецимо, прије 20 година. Све то има негативан утицај на људе, па се не може очекивати да они знају и разумију истину. 

ГЛАС: Откуд уопште Ваше интересовање за ове просторе?
ТУРПЕИНЕН: Све је кренуло, када сам се одлучила да напишем књигу о тројици ратних вођа. Двојица од њих су били Финци. Први је био маршал Карл Манерхајм, вођа буржоаске војске у финском грађанском рату, а други Кулевра Манер. Као трећег сам узела генерала Ратка Младића. Упоредила сам личности и начин понашања ове три историјске личности. Упоредила сам и грађански рат у Финској 1918. и онај у БиХ деведесетих, те анализирала утицај страних наднационалних сила у ова два рата. У оба рата пресудну улогу је имала Њемачка. Маршал Манерхајм, финско полубожанство, у историји није био ни близу слике која је о њему створена, док Манер није био издајник и руски плаћеник који је за рачун Москве водио црвену револуцију. Они су то постали тек пошто је њемачка буржоазија наручила и платила историчаре да их одсликају у том свјетлу. Са друге стране, Младић никада није био балкански касапин, како га је Хаг представио, већ храбра особа која се борила да одбрани свој народ од неких нових њемачких аспирација. Цијели живот сам радила на промовисању истине и правде. Али, у данашњем свијету, све је у служби интереса крупног капитала. Међународни закони више не постоје. Можемо “преживјети” само уколико почнемо схватати шта је права истина. Ја сам психијатар и мене интересује искључиво истина, јер знам да је само она љековита. Срби никада не смију да повјерују у оно што им намећу. Морају остати вјерни свом сјећању.

 

Младић све схватио

ГЛАС: Свједочили на суђењу генералу Младићу, како сте га доживјели?
ТУРПЕИНЕН: Ратко Младић никада није био балкански касапин, како га је Хаг представио, већ храбра особа која се борила да одбрани свој народ од нових њемачких аспирација на Балкану. Сматрам га допадљивом особом са високим моралним стандардима. Врло је интелигентан и увијек је био свјестан онога шта се око њега дешава. Схватио је злоћудне планове САД и НАТО-а. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана