Ненад Марић (Краљ Чачка), музичар, за “Глас Српске”: Понуђена слобода само простор за наметнуте улоге

Миланка Митрић
Ненад Марић (Краљ Чачка), музичар, за “Глас Српске”: Понуђена слобода само простор за наметнуте улоге

Нисам пророк, али мени делује као да цела ова ствар иде ка некаквом тоталитаризму. Волео бих да грешим у томе, али мислим да је напредак стављен на погрешно место, уместо да креће изнутра, он је подстакнут споља кроз технологију.

Казао је ово за “Глас Српске” музичар Ненад Марић, познат под именом Краљ Чачка, осврћући се на тренутну ситуацију у којој живимо, говорећи о промјенама које су могле да се десе у људима и у системима, али до тога баш и није дошло.

Марић је прошле године, заједно са братом Марком, компоновао музику за филм “Реална прича” у режији Гордана Кичића. Објавио је албуме “Земља снова” (2016) и “Спусти светлост на пут”, а 2016. године и збирку пјесама “На маргини”. Добитник је награде “Струне од светла” за 2017. годину.

Овог викенда (субота) гостује у Градском позоришту Фоча, а у оквиру пројекта “Нектар ОК фест караван”, који ће бити реализован у неколико градова Републике Српске.

- Охрабрује сваки појединац који не наседа у ту замку. Склон сам мишљењу да је неминовност ка горем незаустављива и да ће ствар кад-тад пући ако се човек не опасуљи, а онда ћемо поново из почетка - додаје Марић.

ГЛАС: Читав свијет је тренутно, и даље, мање-више у застоју због пандемије вируса корона. Реците нам како цјелокупна ситуација дјелује на Вас као музичара? Колико тога се промијенило и какве промјене у музици би још могле да се десе?

МАРИЋ: Ситуација је чудна, као у неком лошем филму Ф категорије са лошим сценаријем, лошом драматургијом, као у каквом експерименту. Концерти су се многоструко смањили, корона је погодила сва занимања у чијем опису стоји окупљање више људи на једном месту, тако да се поставља питање како опстати са таквим занимањем у датој ситуацији. Такорећи, све је стало, само мреже расту. Не пратим нешто помно тренутну сцену, али доста бендова је објавило албуме или их је најавило. Добра страна свега овога је што музичари имају више времена да се посвете снимању, прављењу музике итд. Како ће ствар за музику изгледати кад ово прође, не бих знао да кажем, чини ми се да ће технолошки хиперреални надреализам бити јачи и већи него пре. Волео бих да грешим.

ГЛАС: Колико би то у наредном периоду негативно могло да се одрази на саму музичку индустрију? Култура је, уопштено, већ дисала на апаратима. Како сада изгледа њена будућност?

МАРИЋ: Музичка индустрија ни пре овога није била на сјајним ногама, бар што се тиче жанра којим се бавим. Недостајала је озбиљнија инфраструктура, а сада у току вируса ствар никако није боља. Будућност културе се већ види, нема је, није довољно и квалитетно присутна у медијима да би могла видљивије и више позитивније да утиче на људе, опет част изузецима. Појединци у култури су увек ту, али им је одузета моћ и статус. Дакле, опште варварство је присутно док не досади и небу и земљи и машини. Након тога иде Јово наново.

ГЛАС: Јесмо ли икада, као бића и као друштво, имали слободу? И шта би се десило кад бисмо је стварно имали?

МАРИЋ: Нема слободе без одговорности, а одговорности без личности, тако да смо је имали и имамо је само у појединцима. Када би било више личности на путу ка свешћу о себи, самим тим и другима, па самим тим и слободи, онда би било могуће ближе остварење неких племенитих идеја или, како неки то воле да кажу, утопија. Овако имамо само фантастичне мутације. Слобода која се данас нуди само је простор за лажне, наметнуте улоге које људи играју да би преживели, били у чопору или екипи, показали се, зарадили, да не би били искључени итд. Ето, ту имамо слободу. Имамо слободу избора да не пристајемо на то.

ГЛАС: ОК тим је покренуо пројекат у оквиру којег је предвиђен и Ваш наступ у Фочи. Какво је Ваше мишљење о свему томе и колико и докле мислите да можемо да се прилагођавамо свијету у којем је сав културно-умјетнички садржај прилично ограничавајући?

МАРИЋ: Охрабрује чињеница да је и у оваквим условима могуће организовати овакве догађаје уз одређене мере. Култура је овде увек била заснована на личном ентузијазму појединаца. И то је тако. Не знам колико ће ово трајати, а нити како ће све око нас изгледати једном кад вирус прође.

ГЛАС: И да ли је нужно враћање на старо?

МАРИЋ: Повратка на старо нема, али се може из старог учити како да се у новом не понављају исте грешке да се не би догађале још горе грешке. Надам се да ће бити памети.

ГЛАС: Припремате ли ишта ново, а да можете да нам откријете?

МАРИЋ: У периоду сам припреме рада на песмама за трећи албум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана