Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске: “Жељезнице РС” постају холдинг до краја маја

Вељко Зељковић
Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске: “Жељезнице РС” постају холдинг до краја маја

Процес реструктурирања Јавног предузећа “Жељезнице Републике Српске”, а који подразумијева стварање холдинга са зависним предузећима за инфраструктуру, превоз путника и превоз робе, требало би да буде завршен најкасније до краја маја ове године.

 

Истакао је ово за “Глас Српске” министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић наводећи како, након што је Влада Српске на једној од посљедњих сједница размотрила ову информација и сагласила се с њом, управа “Жељезница Републике Српске” треба да организује и спроведе процес реструктурирања, а са којим би упоредо требало да иде и процес претварања садашњег дуга овог јавног предузећа у капитал на берзи.

ГЛАС: Које су предности овог модела организације у односу на постојећи?

ЋОРИЋ: Као прво, нагласио бих да је наша обавеза да “Жељезнице Републике Српске” уредимо и организујемо по моделу који је примјењив у Европској унији, а како бисмо сутра могли да изађемо на отворено тржиште. Сам холдинг и нови начин функционисања донијеће низ предности, веће бенефите и бољу контролу рада нових зависних предузећа него што је то до сада било. У предузећима, која ће пословати у оквиру холдинга, Влада Републике Српске ће и даље имати потпуно контролу и наш императив је да ЖРС постану респектабилан привредни субјекат, како на домаћем тржишту, тако и у региону.

ГЛАС: Шта подразумијева излазак на отворено тржиште?

ЋОРИЋ: Према регулативама Европске уније, БиХ мора да отвори и овај сегмент свог тржишта, нешто слично као што је већ урађено у случају тржишта електричне енергије. До тога ће доћи оног тренутка када процијенимо да смо довољно способни и конкурентни за тај корак. Када уђемо у ту фазу, коришћење постојеће инфраструктуре “Жељезница РС” биће омогућено и другим заинтересованим оператерима. Када ће до тога доћи? Па, тешко је рећи с обзиром на то да у ФБиХ до сада нису ништа урадили о овом питању. Нису направили ни први корак. 

ГЛАС: Да ли је планирана приватизација неких од зависних предузећа у наредном периоду?

ЋОРИЋ: Не, тако нешто није планирано, а ни разматрано. Влада Републике Српске ће и након завршеног процеса реструктурирања остати стоодстотни власник у све три зависна предузећа, односно цијелог капитала “Жељезница Републике Српске”. И инфраструктуре и капитала.

Радници

ГЛАС: Да ли ће бити нових отпуштања радника?

ЋОРИЋ: У разговорима са Свјетском банком, а која подржава овај пројекат, договорене су и дефинисане три обавезујуће компоненте, од којих једна подразумијева и реструктурирање радне снаге у овом јавном предузећу. Ми смо имали императив да од 2018. па до 2021. број радника у ЖРС смањимо за око 1.000. Кренули смо од броја 3.100 и дошли до 2.098. Остало је још да “срежемо” за 80 како би се дошло до оптималног броја радника. То ће бити ријешено одласком људи у пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана