Милан Живадиновић, бивши селектор и фудбалски тренер: У српском фудбалу одлучују мафијаши и хохштаплери

Александар Стојановић
Милан Живадиновић, бивши селектор и фудбалски тренер: У српском фудбалу одлучују мафијаши и хохштаплери

Фудбалски савез Србије потресају бројни скандали и подјеле, а ситуација је доведена до апсурда почетком ове седмице када је вршилац дужности предсједника Марко Пантелић смијенио четири члана Извршног одбора, а неколико сати касније Извршни одбор смијенио је Пантелића и на чело Савеза до изборне скупштине поставио Ненада Бјековића.

Док се бивши предсједник Славиша Кокеза сумњичи за милионски криминал и уплетеност у аферу прислушкивања предсједника Србије Александра Вучића, ситуација ни након његове смјене није ништа боља, јер је јавност затрпана бројним информацијама ко је чији и ко кога жели да поставља. На то све, чак је и Европска кућа фудбала (УЕФА) указала на наштимане првенствене утакмице.

Све то одразило се и на спортски аспект, јер ће и ово љето репрезентативци Србије остати кући док ће најбоље фудбалске селекције играти Европско првенство. Највећи фудбалски дерби, између Звезде и Партизана, вјероватно је једина или једна од ријетких утакмица, гдје је дошло до инцидента током пенал серије.

Једноставно, ко год је дошао, најавио је промјене на боље, а сваки процес је завршаван смјенама и оставкама. Чини се да од свега једино штете имају навијачи, док парафудбалске структуре уживају.

Иако имамо једног Новака Ђоковића, највећег тенисера свих времена и најбољег кошаркаша данашњице, Денверовог играча Николу Јокића, ипак и данас се већина Срба највише радује успјеху фудбалера. Свима је јасно да се ФСС налази у дубиози. Сав бесмисао и апсурд савеза оголио је и апсурде у српском народу. И ко би био бољи саговорник  на овакву тему од увијек занимљивог, контроверзног и без длаке на језику бившег селектора и тренера Милана Живадиновића, барда фудбалске игре.

- Све су то били моји играчи. И Пантелић и Станковић и овај из Партизана, све сам утицао на неки начин да постану људи. Али неки су се преобразили. Овај Пантелић прича сад једно, па после 15 минута друго. Он је луд дечко, да Вам кажем. То све иде преко мафијаша - рекао је на почетку разговора за “Глас Српске” Живадиновић.

ГЛАС: Зар је могуће да само он не ваља? Он је поједине чланове Извршног одбора оптужио за пуч у Савезу, а онда тај одбор поставља Бјековића за вршиоца дужности.

ЖИВАДИНОВИЋ: Бјековића треба сачувати. Он је био и у добрим временима уз Фудбалски савез, био је добар и велики играч Партизана. Али да се тако одвратно понашају према њему... Гледајте, то треба направити неку ситуацију и рећи: “Господо, тај, тај и тај не долазите више у обзир”. Немају муда ни за шта! Немају храбрости кад доносе одлуке. А све их доносе под утицајем хохштаплера, превараната и педера.

ГЛАС: Цијелу ситуацију критиковао је и Немања Видић. Мислите ли да би он био добро рјешење за предсједника ФСС?

ЖИВАДИНОВИЋ: Нама није хитно ништа, али јесте хитно да људи који одређују коначно одреде ко ће бити тај председник савеза. Не мора он да буде магистар, не мора да је шутирао шест пенала за Звезду или Партизан, па да је велики. Чекајте, добри људи, играти и водити фудбал и бити спортски радник, то су различите професије. Шта ме брига да ли је био добар фудбалер. Да ли је добар спортски радник? Није. Да ли се он купа сваки дан? Нама се не купају ови руководиоци. То је страшно, а сви хоће да учествују кад је дељење бесплатних карата. Па не може то тако, пријатељу. Прво, ја се исто слажем, откуд Кокеза? Шта је Кокеза? Шта је он добро урадио за фудбал? Па није овај народ луд, неће више да ћути. А у фудбалу је катастрофа.

ГЛАС: УЕФА је указала на неправилности у првенству, а о наштиманим утакмицама се сада чак и отворено прича. То дугогодишњи проблем. Може ли се сада ситуација промијенити?

ЖИВАДИНОВИЋ: Ако мислите да од проститутки и курви могу постати добре домаћице, онда ја вам гарантујем да од лопова може постати добар човек. Дајте, немојмо вицеве да причамо. Намештања је било, увек се договарало. И у Југославији дођу два капитена и договоре се: “Хајде да буде 2:2”. Али није било лове, није се договарало за паре.

ГЛАС: Сада се помиње веза са неким кладионицама у Азији...

ЖИВАДИНОВИЋ:  Па ми смо менталитет који би дупе дао за паре. Не ми, Ви и ја, него ови хохштаплери. То су несретници једни. Али гледајте, ми смо навикли да гледамо прави фудбал, како убацују младе играче, добру репрезентацију, да имамо едуковане тренере. Нама пола тренера не зна реченицу да састави и хоћемо да идемо напред. Па ја се сећам раније колико је било семинара, било је и у Бањалуци. Дођу сви тренери. Сада нема тога. Најважније је да ли гледаш ријалити и ко кога пипа испод чаршафа за ону ствар.

ГЛАС: Нови селектор, Драган Стојковић Пикси, већ је остварио неке позитивне резултате. Вјерујете ли да он може вратити Србију на неке старе стазе?

ЖИВАДИНОВИЋ: Ја му желим да уради све најбоље, али рећи ћу оно што ме иритира. Не може неко целог живота да једе бели хлеб, а сви остали тренери црни. Мора се доказати и почети тамо од оног Јастрепца крај Ниша, тамо одакле је дошао у Звезду, а не одма' да води репрезентацију.

ГЛАС: Али радио је у Азији, у Јапану је остварио добре резултате.

ЖИВАДИНОВИЋ: Ма каква Азија, па ја сам радио и Саудијској Арабији, Јапану, Кини. Тамо нема то везе. Друга ствар, да је толико добро радио, он би остао тамо, јер су добре плате. Шта овде има?  Овде се лаже, ти мафијаши су узели под окриље и тренере и играче и све. Тако се и намештају утакмице.

ГЛАС: Србију је потресло хапшење групе Вељка Беливука. Међутим, јавна је тајна да навијачи нису љубитељи фудбала, већ често трибине користе као параван. Је ли Вас изненадило?

ЖИВАДИНОВИЋ: Није то за мене изненађење. Ја то добро знам, живим у Београду. Познајем мање-више све те групе. Мене изненађује да се сви праве луди. Кад дође до неуспеха, они прстом показују један на други. Дошао је сад један човек, који је скупио те навијаче Партизана. Знам и кад је Аркан био у Звезди, колико је њихов утицај био велики, али нико се није мешао. Ови из Партизана су се мешали и зато се дешава то што се десило. Желим им да се што пре опораве. Овај губитак на пенале је за њих тежак ударац. Исто тако, мојој Црвеној звезди желим да иде стазом успеха, а то једино може са Дејаном Станковићем.

ГЛАС: Звезда је узела дуплу круну након дуго времена, а нису се обрукали ни у Европи. Како Вам се чини Звезда под Дејаном Станковићем?

ЖИВАДИНОВИЋ: Па добро. Звезда изгледа најозбиљније од свих клубова из старе Југославије. Они су место тренера дали једном озбиљном дечаку, професионалцу. Ништа му лагано кроз живот није долазило и ја му честитам. Али сад су проблеми, јер у Црвеној звезди није проблем домаће првенство. Мораш да имаш успеха на међународној сцени. Ако ту успе, свака част и има велике шансе да буде највиши врх.

ГЛАС: А како видите ситуацију у Партизану?

ЖИВАДИНОВИЋ: Тамо мора да дође јака личност, па по цену сукоба. Па видите шта је ту криминалаца, од овог Беливука, па надаље. Сви су они били у управи. Како можете да будете храбри и изгубите главу? Па нико није луд, шта му то треба. Партизан је био јак кад је имао генерације Шошкића, Васовића, Галића, Јусуфија. То је био Партизан. Да ли смо ми знали ко је био председник Партизана, а били су генерали? Нисмо. Сад се зна и ко је овај и ко је онај. Зато они морају да рашчисте са том ситуацијом, јер је то један добар и озбиљан клуб.

ГЛАС: Ненад Лалатовић је остваривао коректне резултате у Војводини, али се побунио, јер касне плате. Да ли је он указао на један проблем који мучи све остале клубове, па чак и велику Војводину? Како то коментаришете?

ЖИВАДИНОВИЋ: Ако хоће да вас промене, само вам не исплате плате. Морате да будете фанатик, да волите клуб, да волите фудбал да би остали и радили без плате. Већина тренера живи без плате, али ако ми не пристајемо да радимо без плате, њих 20 чека да дође и ради без ње. То је оно што је опасно. Велика је конкуренција.

ГЛАС: Да ли то увреда за посвећене и предане фудбалске ранике? И да ли се то може промијенити?

ЖИВАДИНОВИЋ: Па сигурно, хвала Богу. Овде ће они који су против вас и мене, увек наћи грешку. Кад се смејем, рећи ће онај леви зуб му није на месту како треба. Увек се тражи грешка. Па у Југославији су била велика имена. Ви стварно мислите да су они били велика имена? Не, они су били људи који су били посвећени послу, који су волели фудбал. Све се променило. Док не вратимо да струка буде експонирана, да води главну реч, а не неки полуписмени политичари, то није могуће.

ГЛАС: А мислите ли да се српски и генерално фудбал на Балкану може вратити на старе стазе славе без новца?

ЖИВАДИНОВИЋ: Како не може? Ја сам у Звезди две године радио за 20 марака. Па немојте, али треба волети, треба се поистоветити са играчима. Је л' нема пара? Направи кухиње за играче, имају ручак и вечеру на стадиону.

ГЛАС: Али младе играче од 16, 17 година купују богати клубови.

ЖИВАДИНОВИЋ: Па донесите закон да нико пре 25 гдине не може да иде, као што је у Југославији било до 28. године. Зашто морају да иду вани? Као срећа је иностранство? Па ја сам био вани, то су муке бре. А било је и великих пара, али ти се и оне згаде кад видиш у каквој средини живиш. Шта мислите да нема вани намештења?

ГЛАС: Хоћете да кажете да и УЕФА учествује у намјештању мечева?

ЖИВАДИНОВИЋ: Па него шта, и у ФИФИ. Поготово у Азији. Радио сам тамо.

ГЛАС: Памтите ли Борац из Бањалуке?

ЖИВАДИНОВИЋ: Мени је Борац увек био симпатичан клуб. Имао сам једног играча, звезду фудбала, одрастао је са мном. То је Бобек Спасојевић. Он је био велики играч. Било је неколико великих играча, као што су Јантољак, Брњац, то су све били познати играчи. Ово смо сад пренели у неке ситуације сеоских величина. И мени је жао што Борац није на европској сцени.

ГЛАС: Прије пар дана је освојио титулу у првенству БиХ.

ЖИВАДИНОВИЋ: То нисам знао, драго ми је. А имају ли играче за Европу? Има ли народа на стадиону?

ГЛАС: То ћемо да видимо кад крену утакмице. А био је пун стадион, навијачи су ушли на терен да прославе титулу с играчима.

ЖИВАДИНОВИЋ: Ето видите. Борац је увек био познат по фанатичним гледаоцима. То је клуб који има светлу традицију, не само у БиХ, већ у Југославији. Борац је био велики клуб и увек је био иза највећих клубова. Али све је уништено. Па и Ви сте у БиХ живели с муслиманима док нису дошли ови ратни профитери, па су замуљали ствар и почели да убијају. Онда нормално реванш.... Реците ми, је ли мирна ситуација у БиХ?

ГЛАС: Колико у БиХ може бити мирна... Међу народом јесте, политичари нас свађају.

ЖИВАДИНОВИЋ: Ма који политичари, нека се прво окупају, а не исте гаће носе по две године. Па ја им гледам фаце, они реченицу не знају да саставе. Данас су све ријалити плесачице и педери, жељни оне ствари. А тога нема. Не свађајте се и живите заједно, а Борцу желим много успеха.

Крив је Броз

ГЛАС: Помиње се и то да је предсједник Јавор Матиса, као предсједник заједнице суперлигаша покушао смјеном Пантелића да одржи свој клуб у Суперлиги?

ЖИВАДИНОВИЋ:  Ми који смо старији знамо да још од времена Јосипа Броза кад се десе неке ствари које не треба причати, крив је Јосип Броз. Човек нема везе, нити га фудбал интересује. То је срамота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана