Марко Сомборац, познати карикатуриста и стрип мајстор, за “Глас Српске”: Реалност непресушна инспирација

Ведрана Кулага
Марко Сомборац, познати карикатуриста и стрип мајстор, за “Глас Српске”: Реалност непресушна инспирација

Ријетки су они, и с једне и с друге стране Дрине, који никада нису обратили пажњу на “Сомборчев дневни стрип” који је саставни дио дневне штампе у Србији деценију и по. Његов аутор је карикатуриста и стрип мајстор Марко Сомборац, човјек чији је први рад објављен још у доба када је био само једно међу мноштвом дјеце у вртићу.

Сомборац је српски аутор стрипова, графички дизајнер и илустратор. Један је од најпопуларнијих аутора стрипа и политичких коментатора у Србији захваљујући дневном политичком стрипу “Блиц стрип” у листу “Блиц” који је почео да излази  5. децембра 2005.

Сомборац, рођен 1975. године у Смедереву, завршио је Средњу дизајнерску школу и Вишу ликовну у Београду. Средином деведесетих година прошлог вијека био је члан београдске мултимедијалне групе “Момци”, а у периоду од 1993. до 2005. године радио је као ликовни умјетник и сценариста на стриповима, илустрацијама, видео-играма, анимираним филмовима, телевизији као и за рекламне кампање угледних клијената.

Био је сценариста стрипа “Каубој Џо” са цртачем Николом Витковићем који је 1993. и 1994. године објављиван у магазину “Трон”, а тренутно је најпопуларнији домаћи стрип у Србији и представља, како то многи истичу, неку врсту друштвеног феномена.

Карикатуре Марка Сомборца уз кратак, али адекватан текст, говоре више од хиљаду ријечи, а за себе каже да је и карикатуриста и стрип цртач и сатиричар. Приватно је “отац, велики фудбалски стручњак у фантази фудбалу, а  све остало време стрип робот”. За “Глас Српске” присјетио се када је и како све почело.

- Почео сам још у обданишту. Цртао сам као и сва остала деца, али чини ми се и више. Тад је стрип био у експанзији. Били су га пуни киосци, а свакако је помогло и то што су моји родитељи били колекционари “Забавника”, а тек кад сам нашао ћалетове “Ошишане јежеве” и “Керемпухе”, часописе за сатиру и хумор, а поготово кад сам наишао на његове оригинале, јер је и он био карикатуриста, е тада је, чини ми се, све било решено. Првог мог стрипа се не сећам, али се сећам првог објављеног рада, у вртићу, у “Зеку” - присјетио се Сомборац.

Истиче да има доста карикатура и стрипова у већини дневних новина, али и да се, можда због падања тиража и интернета, не зна толико за њих.

- Једно време су баш били свугде, али због кризе су понегде угашени. Сада, када је златно доба, нема разлога да уредници не позову још колега и то би се читаоцима допало. За мене су стрип или карикатура у новинама прилика да се каже нешто језгровито на духовит начин - истакао је.

Иако његов стрип осване сваки дан на киосцима, не долази у ситуацију да, на промјер, данас не зна шта би припремио за сутра. Актуелна политичка, друштвена и економска ситуација је за њега и више од непресушне инспирације.

- Не да је инспирација него је и конкуренција, то је нови проблем, шта ми можемо да урадимо са насловима “Тетка из Канаде ми је платила стан” , “Перачи прозора гину на 10 секунди”, “Нисам никад рекао да сам за велику Србију, а и да јесам, то је било само једном” или “Нећу рећи ништа лоше о лоповима и издајницима” - истакао је.

Највећа инспирација му је тренутно предсједник Србије Александар Вучић, а не крије да при свакој додјели неке награде захвали и власти и опозицији на њиховом несебичном доприносу његовом раду. На питање да ли постоји особа из јавног живота Србије, а да није нашла мјесто у стрипу, одговара да је то мало вјероватно.

- Можда само неко игром случаја, али тешко да је било ишта актуелно, а да није било у стрипу - рекао је Сомборац и додао да је тема некад и Милорад Додик, али доста ријетко.

Разлог за то, каже, лежи у самој Србији.

- Ови наши овде заузеше сва места. Мислим да би то у Републици Српској требало да ради неко ко је ту и ко боље познаје ситуацију на терену - рекао је овај стрип мајстор.

Због свог виђења актуелних политичких, друштвених и економских ситуација и стања трпи притиске.

- Свашта је било, али уредници су ме доста добро чували од тих позива, а, нажалост, све што бих вам рекао моћници не би потврдили као што су све негирали када их питам да ли је тачно да су звали моје. А звали су сви, политичари, тајкуни... Ево, ово ће и потврдити, из кабинета бившег премијера Цветковића су тражили да проведем цео дан у Влади да видим да не кува кафу стварно. Е то је позив који бих волео да су ми проследили - рекао је Сомборац који је закључио да данас, генерално, критика није нимало прихватљива у друштву. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана