Лука Кецман: Анимација занимање будућности

Александра Маџар
Лука Кецман: Анимација занимање будућности

Ове године сигурно идемо са два нова смера, а то су продукција и анимирани филм. Отварањем ова два смера ми смо заокружили комплетан процес уметничког стваралаштва. Анимација је свеприсутна и сматрамо да је то занимање будућности.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Републике Српске Лука Кецман.

Он је најавио неколико новина које студенте очекују у предстојећој академској години, али се и осврнуо на протекле, веома успјешно организоване "Дане Владе С. Милошевића", којима је посебан печат дала оперета "Орфеј у подземљу".

- Продуценти су нам такође неопходни, а ми ћемо школовати позоришне радио, филмске и ТВ продуценте - рекао је Кецман.

* ГЛАС: Да ли младе људе који желе да упишу Академију умјетности Универзитета у Бањалуци очекује још нешто ново?

КЕЦМАН: Врло озбиљно размишљамо да у наредном периоду покренемо смер за хармонику, чембало и за оргуље. То су три инструмента која би имала много кандидата. Поред тога озбиљно размишљамо о увођењу смера за савремену музику где би се изучавао рокенрол, блуз, џез и све оно што је присутно, па чак и електронска музика. Морамо бити у дослуху са временом у којем живимо и свиме што оно носи.

* ГЛАС: Поред глуме, за који смјер влада највеће интересовање будућих студената?

КЕЦМАН: Велико је интересовање за анимацију и продукцију, али и за глуму. Морам споменути и то да уписујемо нову генерацију драматурга. Мислим да тек сада младим људима постаје јасно шта је драматургија, а томе су допринеле младе колеге Марио Ћулум и Милан Гајић. Много тога квалитетног потиче са ове Академије. Надамо се што већем броју кандидата за упис, јер из великог броја увек можете да извучете најбоље.

* ГЛАС: Шта је то што сте себи задали као циљ за напредак рада Академије умјетности у наредном периоду?

КЕЦМАН: За разлику од других факултета ми шта год да урадимо то се види и изложено је суду јавности. Ми то желимо али не на нивоу испитног рада, већ на вишем нивоу. За мене би велика срећа била да у будућности имамо своју сцену коју очекујемо за годину, да ту публика има прилику да у континуитету прати шта студенти раде. Изградњом четвртог павиљона и позоришне сцене студенти ће добити свој град, са амбулантом, ресторанима. Они и те како препознају да им ми овде омогућујемо рад и то даје неке резултате, а ја сам поносан на то.

* ГЛАС: Посебан печат раду бањалучке Академије умјетности дала је оперета "Орфеј у подземљу". Колико сте поносни на Ваше студенте који су на сцени награђени овацијама?

КЕЦМАН: Овогодишње "Дане Владе С. Милошевића" завршили смо европским делом, које је опет историја и традиција, премијером "Орфеја у подземљу" Жака Офенбаха на сцени Народног позоришта РС. Посебно нам је било важно да покажемо да је Академија умјетности изњедрила много младих људи који су довољно снажни и талентовани да се ухвате у коштац са најкомпликованијим музичко-сценским делима, а једно од њих је и ова оперета. То се видело на сцени. Са малим бројем гостију који су учествовали у стварању овог дела, направили смо оперету која никога није оставила равнодушним.  Ово је један конкретан доказ да смо и ми и Народно позориште дорасли да се позабавимо овим жанром.

* ГЛАС: Врата свих културних институција у току трајања "Дана Владе С. Милошевића" била су отворена за Академију. Да ли је то помогло да све почне и заврши на највишем умјетничком нивоу?

КЕЦМАН: Користим прилику да посебно нагласим колико је било лако сарађивати са колективом националног позоришта. Није свеједно када вам неко уђе у ваше редовне токове, као што смо ми њима и све поремети.  Осећали смо се заиста као да смо домаћи. Исти тај осећај смо имали и у Дјечијем позоришту РС, Музеју РС, Музеју савремене умјетности РС, Банком двору Културном центру, као и у Народној и универзитетској библиотеци РС. Такав пример свестране сарадње ретко се виђа у другим градовима.

* ГЛАС: Шта је то на шта сте највише поносни као декан Академије умјетности?

КЕЦМАН: Посебно смо поносни, јер смо овом манифестацијом успели да све те људе анимирамо да прихвате нашу причу и да заједно са нама демонстрирају оно што ми желимо да видимо на културолошком плану у Бањалуци. То су пре свега различите врсте програма, оног који је популистичког карактера, али оног који је врхунски и елитистички. Циљ нам је изнад свега био да сви догађаји буду прихватљиви и разумљиви најширој сфери људи. Јер ништа нам ово не вреди, ако нећемо имати публику.

Задатак

* ГЛАС: Шта видите као Ваш задатак, како би млади људи са Академије били сигурни да ће се њихов рад исплатити?

КЕЦМАН: Заступам мишљење да млади људи морају да имају отворена врата да покажу оно што знају. Академија без уметника не може да егзистира. Нико њих нама неће створити уколико их сами не створимо. Ако сте свесни да у колективу имате људе који заслужују шансу и да је њихов таленат неспоран, онда је ваша обавеза да омогућите људима све ово. То је био мој задатак. Јако сам веровао да можемо успети, да имамо снаге да у продукцијском смислу то изнедримо и да уђемо довољно маштовити, а она воља и жеља младих људи  уродила је плодом. Трудили смо се да буду створени сви неопходни услови да дође до ових резултата, а и даље ћемо се трудити да младим људима дајемо шансу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана