Књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић за “Глас Српске” о новом роману: Љубав је оданост, вјерност и поштовање

Илијана Божић
Књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић за “Глас Српске” о новом роману: Љубав је оданост, вјерност и поштовање

То је истинита и потресна прича о три изузетне жене и једном мушкарцу који се умешао у њихове животе и променио их заувек. Прича о љубави, страсти, гордости, греху, освети, праштању, која опомиње зашто је најгора српска клетва “Дабогда се осилио”.

Рекла је ово у разговору за “Глас Српске” књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић о новој књизи “То је љубав, слепа сила”, која је недавно објављена у издању издавачке куће “Глобосино”.

- Књига казује о прихватању воље Божје. О слепом одбијању Његове недокучиве милости. То је прича која сведочи шта је човек спреман да уради због љубави или због онога за шта верује да је љубав. Прича о немирењу са судбином. И о цени коју жена мора да плати да не би изневерила своје срце - додала је Хабјановић Ђуровић.

ГЛАС: Шта стоји иза наслова Ваше нове књиге, шта нам он открива?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: Наслов је настао током писања књиге. Наиме, једна од јунакиња, она коју су због изванредне и чудесне лепоте звали Вила, често лута шумом и пева. Желела сам да у књигу укључим неку стару песму, али ниједна ми није била довољно илустративна, елегична и снажна. Зато сам написала нову песму. Рефрен гласи “то је љубав, слепа сила”. А пошто јунаке романа покреће љубав, или осећање за које верују да је љубав, схватила сам да би тај рефрен био добар наслов. За ове стихове композицију је написала и песму веома надахнуто отпевала Љиљана Поповић. У споту, који је режирао Хаџи Александар Ђуровић у лику девојке виле јавља се дивна Тамара Алексић. Тако сада осим романа имамо и песму са насловом  “То је љубав, слепа сила”.

ГЛАС: Шта је љубав?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: На ово вечно питање свака од јунакиња романа има свој одговор. Свој одговор има и свако од нас. Јана, једна од јунакиња романа, каже: “Љубав је ово што смо ја и мој Ристо једно другом. Љубав је верност. Поверење. Поштовање. Оданост. Љубав је кад исто волиш и кад је добро и кад је лоше. Љубав је кад си спреман да се жртвујеш. Љубав је оно што човеку даје снагу да сачува веру и да не изгуби наду.” И ја мислим да је баш то љубав.

ГЛАС: У чему сте пронашли инспирацију за стварање ове књиге?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: Док сам се припремала за писање романа “Со земљи”, из библиотеке острошког манастира добротом оца Сергија и оца Романа добила сам једну веома вредну и ретку књигу. Био је то зборник радова о светом Василију и Острогу, објављен пре 50 година. У њему сам пронашла драгоцене податке везане за живот светог Василија, али и једну занимљиву, узбудљиву, трагичну и готово невероватну причу о једном догађају који се збио под Острогом о Тројичиндану 1854. године. Та прича веома ме је потресла и као жену и као верницу и одмах сам знала да ће она бити окосница мог будућег романа.

ГЛАС: У срж романа сте ставили кнеза Данила, младу Српкињу из Трста, Црногорку и необичну дјевојку “Брђанску вилу”. Да ли сте у овом роману спајали историјску грађу са митолошком и шта нам можете открити о овим јунацима?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: Припремајући се за писање романа, врло пажљиво сам читала историјска документа, књиге из публицистике, дипломатску преписку. Проучила сам народне песме и тужбалице. Разговарала са добрим познаваоцима прилика, обичаја и менталитета људи тога времена. Обишла места на којима се дешава радња романа. Осим ових главних јунака, појављује се читава галерија веома занимљивих ликова, међу којима су свети Петар Цетињски, владика Раде и његова мајка Ивана, будући кнез Никола као дечак и младић, знаменити Срби из Трста, херцеговачки пророк и видар Мато Глушац и наравно онај који је опрао окаљани образ крвљу кнеза Данила. Најважнија личност романа је свети Василије, слава му и милост, који је непрестано био присутан у животима својих људи, у њиховим молитвама и покајањима, и чијем су светом кивоту и моштима хрлили, и да траже помоћ и утеху, и да се захвале и похвале.

ГЛАС: Да ли су догађаји у књизи истинити?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: У овом роману нема измишљених догађаја. Нема измишљених личности. Настао је на основу истините приче која је толико занимљива, драматична и узбудљива да би било штета било шта додати или одузети.

ГЛАС: Која је главна порука коју роман преноси читаоцима?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: Роман је веома сложен, и даје много порука. Међу њима, сваки читалац ће пронаћи своју. Волела бих да се читаоци подсете две велике истине. Прва је да се најгора српска клетва “дабогда се осилио” не односи само на владаре, већ на свакога од нас. А друга је да су вера, љубав и нада темељи хришћанства, али и човековог постојања, те да настоје да љубављу чувају веру и наду.

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови за наредни период, да ли припремате нешто ново?

ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ: Ова пандемија показала нам је на најбруталнији начин оно што у ствари знамо, али нам је лакше да заборавимо: да ништа не можемо да планирамо. Јер ништа не зависи од нас. Можемо само да желимо, да се надамо и да верујемо да ће бити по нашој жељи и нади. Дакле, ја сам припремила књигу својих духовних песама коју бих хтела да објавим на српском и руском језику, завршила сам нову причу за децу коју ћу ових дана предати илустраторки. Требало би и да одржим неколико књижевних вечери, између осталих и у Бањалуци. И припремам се за рад на новом роману. Ако Бог да, биће то нова књига “Острошког тримирја”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана