Кардиохирург Стаменко Шушак за “Глас Српске” о минимално инвазивној методи којом оперише срце: Мали рез, велика шанса

Милијана Латиновић
Кардиохирург Стаменко Шушак за “Глас Српске” о минимално инвазивној методи којом оперише срце: Мали рез, велика шанса

Кроз рез дужине четири до пет центиметара, између ребара, специјалним дугачким инструментима успјешно оперишемо срчане залиске. Пацијенти су покретни већ првог дана, а осим што је опоравак много бржи, ожиљак је готово невидљив.

Тим ријечима причу о минимално инвазивној методи којом оперише срчане залиске, за “Глас Српске” почео је чувени кардиохирург, поријеклом из Прњавора, који је руководилац Клинике за кардиоваскуларну хирургију Института за кардиоваскуларне болести Војводине Стаменко Шушак.

Обуку за те захвате завршио је у кардиохируршким центрима у Њемачкој, Италији и Грчкој, али посебно истиче да је основне савладао у својој матичној кући, на Клиници за кардиоваскуларну хирургију у Сремској Каменици, у којој је стекао непроцјењиво искуство у кардиохирургији без којег се ове врсте операција на срцу не могу успјешно изводити.

Ријеч је, како је појаснио, о минимално инвазивној торакоскопској процедури помоћу које приступа срцу кроз међуребарни простор са десне стране грудног коша.

- Рез се обично прави у набору дојке или око саме брадавице, тако да је ожиљак практично невидљив када рана у потпуности зарасте - рекао је Шушак и додао да је ријеч о релативно новој процедури која је праву експанзију доживела током посљедње деценије.

За овакву веома компликовану операцију, каже, потребна је специјална опрема, камера која се убацује у грудни кош и која преноси слику на 4К монитор.

- Гледајући слику, кардиохирург помоћу специјалних инструмената ради разне процедуре на срчаним залисцима. За то време, као и код стандардних операција, срце и плућа мирују, а њихов рад мења машина за вантелесни крвоток - појаснио је Шушак.

Предности ове процедуре су углавном бржи опоравак и ранији повратак пацијента у нормалне животне токове.

- Не пресеца се грудна кост тако да је пацијент већ првог постоперативног дана мобилан и за пет, шест дана иде кући. Не мора да лежи на леђима нити је ограничен у смислу покретљивости тела. Код стандардних операција на срцу уздужно се пресеца грудна кост која на крају операције бива ушивена. После такве операције пацијенти су веома ограничени у покретању све док кост потпуно не зарасте, а ради се о периоду од шест седмица, односно шест месеци до потпуне резолуције грудне кости - истакао је Шушак.

Једна од предности је и естетика.

-  Ради се о веома малом и невидљивом ожиљку. На основу досадашњег личног искуства могу да кажем да естетика и у овој врсти хирургије код пацијента, без обзира на старосну доб, игра велику улогу - рекао је Шушак.

Појашњава да нема битне разлике у трајању ових операција у односу на класичне и подсјећа да су прије 26 година, када је он почињао са кардиохирургијом, те операције на срцу трајале и по седам или осам часова, док се сада, ти исти захвати, у просјеку ураде за два до три сата.

- Разлог томе не лежи у чињеници да смо ми бољи хирурзи од наших учитеља, него да је захваљујући напретку технике и технологије уз огромно колективно искуство које смо наследили, и велико индивидуално искуство, дошло до значајног скраћења времена операције. Свему томе смо највише захвални нашим учитељима - истиче чувени кардиохирург.

Шушак додаје да је исти случај и код  минимално инвазивних процедура.

- Прве самостално изведене операције се увек раде без икаквог призвука рутине и искуства. Временом, захваљујући огромном досадашњем искуству стеченом током извођења класичних операција на срцу, време које је потребно да се изведе минимално инвазивна кардиохируршка процедура не одступа значајно у односу на класичне операције - рекао је Шушак и додао да осим њега, ове процедуре у Србији ради само још један љекар из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

О успјешности ових операција, каже да би данашња медицина требало да буде заснована на доказима и чињеницама, те да ниједна процедура која не даје добре резултате не би требало да буде прихваћена у пракси.

- За извођење овакве процедуре потребно је огромно искуство и знање, велико стрпљење и посвећеност. Пацијент и кроз мали рез добија исту врсту помоћи као код стандардне процедуре. Нема разлике међу ризицима. То је један од разлога због чега су ове процедуре прихваћене у свету - нагласио је Шушак и подсјетио да су са овим операцијама почели средином 2019. године.

Наглашава да нема ограничења када је ријеч о старосној доби. Међу онима чије је срце било “у рукама” овог врхунског кардиохирурга су и бројни пацијенти из Српске.

-  Кроз рез од свега 4,5 центиметра младој пацијенткињи из Бањалуке је недавно успешно извађен бенигни тумор на петељци из леве преткоморе срца пречника 2,5 центиметра. У нашој установи већ 35 година оперишемо пацијенте из Српске и БиХ – рекао је Шушак иза кога је велики број операција на отвореном срцу са најмањим процентом смртности.

Истакао је да су сви пацијенти којима је индикована кардиохируршка операција, на неки начин, веома тешки болесници.

- Од шест до седам операција које у нормалном режиму рада свакодневно урадимо, некада буду и три до четири врло ризичне - појаснио је Шушак.

На помен Српске, с поносом каже да су корјени његових предака овдје.

- Живим и радим у Новом Саду и Словенији и ту остављам своје корене или боље речено семе из којег ће, Боже здравља, израсти здрава и чврста стабла са дивним плодовима, моја деца и сви моји ученици - поручио је Шушак.

За здравствени систем Србије каже да је један од најорганизованијих.

- Наши лекари су веома стручни и цењени у целом свету. То можемо захвалити нашем менталитету и одличном систему школовања, које, надам се и верујем, у будућности неће бити угрожено реформама. Највећи проблем тренутно је епидемија која је зауставила свет, а осим тога, и ниске плате због којих све више људи одлази у иностранство, али то није у домену нашег деловања - казао је Шушак.

Сарадња

Стаменко Шушак истиче да није упознат са детаљима око почетка и начина рада будуће кардиохирургије у Српској, али га радује што пацијенти неће више морати да путују изван Републике.

- У свакодневном сам контакту са колегама из Бањалуке, који веома предано и одговорно раде у преоперативној дијагностици пацијената. Да би кардиохируршки центар заживео у правом светлу, поред просторија и инструмената, потребан је сталан, стручан, искусан и добро уигран тим. Верујем да је руководство Универзитетског клиничког центра на време послало тим људи на обуку у разне центре у Србији и у окружењу. Једном од њих, дивном и веома вредном младом стручњаку сам и ментор како за специјалистичке тако и за докторске студије. Он је код нас на обуци већ две године и верујем да ће израсти у врсног кардиохирурга - истакао је Шушак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана