Ирфан Пеци, њемачки експерт за безбједност, о опасностима од радикалног ислама у Европи: Мигрантска криза би могла изазвати спиралу насиља у БиХ

Вељко Зељковић
Ирфан Пеци, њемачки експерт за безбједност, о опасностима од радикалног ислама у Европи: Мигрантска криза би могла изазвати спиралу насиља у БиХ

Након Аустрије до нових терористичких напада радикалних исламиста могло би доћи већ у наредних неколико мјесеци, а прве на “удару” ће се највјероватније наћи Француска, Велика Британија и Њемачка, упозорава њемачки аналитичар и експерт за безбједност Ирфан Пеци истичући како ни поједине балканске земље, а прије свега БиХ и Србија, можда неће бити поштеђене од стране исламских екстремиста, који се крију и међу мигрантима.

- Тренутно највећу опасност представљају миграције, а које се у посљедње вријеме углавном одвијају преко такозване “балканске руте”. Велики број миграната је “заглавио” у БиХ и не може даље. Фрустрирани су што морају остати ту, што им се не дозвољава пут ка земљама Европске уније. Због свих тих фрустрација и незадовољстава све чешћи су случајеви “пуцања” и сцене насиља. Из дана у дан ова лица су све већа пријетња за грађане БиХ па и за само муслиманско становништво. Уколико се број миграната настави повећавати, али и број инцидената, локално становништво ће вјероватно покушати да их присилно исели. То би био почетак спирале насиља у БиХ, а поготово што још нису закопане све ратне сјекире из посљедњег грађанског рата. Имали би врло опасну ситуацију. Наравно и Европа је у проблему. Треба нешто да се уради како не би било прекасно -  истакао је Пеци у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Који је профил једног терористе “спавача” те како екстремисти врше регрутацију нових чланова?

ПЕЦИ: Постоје професионални “спавачи” који су припадници неких од многобројних терористичких група. Један дио њих је маскиран у избјеглице. Али, постоје и “спавачи” попут Кујтима Фејзулаија, радикалног исламисте. Што се тиче регрутације, исламски мисионари користе либералну слободу вјере и изражавања како би ширили радикални ислам. Појављују се иза кулиса јавности и покушавају да придобију младе људе за свој циљ. То је, рецимо, прва фаза. Тек послије слиједи регрутација и радикализација. Тај процес сам и ја прошао. Такви мисионари и регрути активни су гдје год има младих муслимана. Клубови борилачких вјештина постали су веома популарна мјеста за то, будући да тамо има доста младих из нижих друштвених слојева, а који већ показују одређени степен агресије и насиља.

ГЛАС: Шта је крајњи циљ?

ПЕЦИ: Крајњи циљ је успостава калифата и исламизација читавог свијета. И то они не крију. Терором који спроводе желе застрашити своје вјерске “противнике”, сломити њихову вољу за отпором.

ГЛАС: Да ли се промијенио њихов образац дјеловања?

ПЕЦИ: Постали су флексибилнији. Након што су схватили да обавјештајне службе све ефикасније раде на спречавању већих напада, прешли су на другачији систем дјеловања. Направљене су мале ћелије, које функционишу независно једна од друге. Припадници тих ћелија сада се ограничавају на мање и ограничене терористичке нападе релативно једноставним средствима. Учинак је исти, а шансе за успјех много веће.

ГЛАС: Колико међу њима има и људи са Балкана?

ПЕЦИ: Босанци нису само бројчано доминантни на балканској исламистичкој сцени, већ и шире. Они имају највише исламистичких проповједника и џамија, а уједно су и радикално најактивнији. У Бечу постоји и значајан број екстремиста са простора Санџака, а посебно међу “проповједницима”. Ту бих прије свега издвојио Неџада Балкана и Мирсада Омеровића. Ипак, већину тих екстремиста чине Босанци који у потпуности доминирају овом, да је тако назовем, сценом. Недавно је у Аустрији изведена једна велика акција под именом “Луксор”, а у којој је учествовало 900 полицајаца. Овом приликом је у џамијама и другим вјерским објектима Исламске заједнице пронађено и заплијењено више од 20 милиона евра. На мети полиције су били припадници организације “Муслиманска браћа”, а која годинама уназад финансијски подржава терористичке организације широм свијета, па и сам “Хамас”. У овој причи значајну улогу имају и држављани БиХ и они који су поријеклом са тих простора. Током поменуте акције претресен је и Исламски културни центар у Грацу, али и стан предсједавајућег овог центра, Махдија Мекића. Оно што је посебно интересантно и треба посебно нагласити јесте да је овај центар посјећивала и актуелна аустријска министарка правде Алма Задић. На то сам упозорио још у јануару ове године. Ова моја упозорења тада нико није схватао озбиљно. Рекли су ми да претјерујем. Након ове полицијске акције то се више не може рећи. Али, Алма Задић није једина. И неки други политичари су имали контакте с овом џамијом и поменутим вјерским службеницима. Радикални исламисти на овај начин желе преко одређених људи из власти, поправити свој имиџ, добити једну врсту заштите, али доћи и до одређеног политичког утицаја.

ГЛАС: Недавно сте објавили и истраживање о једном имаму поријеклом из БиХ, а који је радио у аустријској војсци.

ПЕЦИ: Открио сам да је војни имам аустријске војске Абдулмеџид Сијамхоџић, а који је поријеклом из БиХ, преко друштвених мрежа пропагирао џихад. Али, било је и других проблематичних тачака, попут његовог блиског контакта с наводним ратним злочинцем генералом Атифом Дудаковићем. Аустријска војна обавјештајна служба потврдила је моју процјену и очигледно истражила све инкриминисане ствари у вези с овим имамом, тако да је министар одбране по хитном поступку смијенио имама Сијамхоџића.

ГЛАС: Да ли вас је изненадило поријекло терористе из Беча?

ПЕЦИ: Није, јер у Бечу има релативно много албанских салафиста, а познато је да су они посебно радикални и насилни. Албанци из Македоније су познати по томе што су конзервативнији од оних са Косову или из Албаније.

ГЛАС: Како је Беч постао центар радикалних исламиста?

ПЕЦИ: То се десило још почетком 90-тих, а иницијална каписла је био грађански рат на просторима бивше Југославије, када су разни џихадисти похрлили пут БиХ. Након тога, Беч је постао средиште за муџахедине и све њихове присталице. Многи од ових радикалних исламиста спаковали су се и из БиХ отишли у Аустрију, гдје су отворили своје центре и џамије те наставили са својим “светим ратом”. Аустријанци су све то толерисали. Најутицајнији босански салафистички проповједник Мухамед Порча дошао је у Беч управо тих ратних година и врло брзо је изградио снажну радикалну исламистичку мрежу. Њу су већином чинили муслимани са Балкана - Босанци, Санџаклије, Албанци и Горанци. Тек након посљедњег напада у Бечу, затворена је џамија “Ел-Тевхид” у којој је Порча службовао. Рекло би се превише касно. Међутим, осим салафиста с Балкана, који по мом мишљењу дају тон радикалном исламизму у Аустрији, значајну улогу имају и Чечени. Ту је и доста осуђиваних исламиста из арапских земаља, посебно из Египта. Аустријска великодушност и гостопримство, вјероватно су били пресудан фактор да овај град постане европски центар радикалног ислама. Међутим, ни у Њемачкој ситуација није сјајна. Све проблеме које има Аустрија, Њемачка има у много већој мјери. Њемачке власти су често и превише попустљиве према овим лицима и групама због политичке коректности и бораца за људска права. Љевичарска елита у доброј мјери одређује јавно мњење, али и медији који пропагирају такву политику. У Аустрији је сада нешто другачија ситуација. Полиција која је пуцала у терористу службено је похваљена, што у Њемачкој не би био случај.

ГЛАС: Да ли на простору Балкана постоје кампови за обуку џихадиста те због чега Европа то толерише?

ПЕЦИ: Такви кампови за обуку су некада постојали, а вјероватно их и данас има. Присјетимо се групе салафиста, већином из Новог Пазара, која је основала паравојни камп за обуку у санџачким шумама. Срећом, они су 2009. откривени и осуђени на дуге затворске казне због планирања терористичког напада. Та група је хтјела да убије муфтију Муамера Зукорлића. Такви и слични кампови постојали су и на различитим мјестима у БиХ, рецимо у Горњој Маочи. То што данас не видимо те кампове на познатим мјестима, не значи да их нема. Они су премјештени на друге локације. Разне радикалне исламистичке и терористичке групе стално позивају на успостављање таквих малих мобилних кампова у којима би се терористи припремали за џихад. Балкан је врло погодан за ово, јер има много вољних људи који желе да крену у “свети рат”. Оружје и експлозиви се лако набављају, а и кампови се релативно непримјетно могу саградити у забаченим шумама и планинама БиХ.

ГЛАС: Упозоравали сте и на везе појединих људи са Косова са исламским екстремистима. Ко су они?

ПЕЦИ: Велики број џихадиста Албанаца је напустио Косово и отишао да ратује за Исламску државу. Треба нагласити да су они можда најмање подложни исламизацији од свих муслимана са Балкана, али постоји један дио Албанаца који је врло радикалан и опасан. Уосталом то се могло видјети и на примјеру Кујтима Фејзулаија. Такви напади албанских исламских терориста могу се догодити и у Београду.

ГЛАС: Поменули сте и миграције и опасности које оне са собом носе. Шта урадити?

ПЕЦИ: Већину терористичких напада у Европи су посљедњих неколико година извели радикални муслимани који су у Европу дошли као “избјеглице”. Мени је одмах било јасно да ће велики број новопридошлих миграната бити проблематичан. Моја упозорења су игнорисана па сам чак оптуживан за ксенофобију, расизам и исламофобију. Након посљедњих напада откривено је како су они у Европу дошли “прерушени” у мигранте. Нажалост и данас постоје они који умањују овај проблем, јер не желе да признају своје раније грешке и безбједносне пропусте. Не желе да виде да се ширење радикалног ислама не може зауставити ако се не ријеши питање миграција. Чак и то, само по себи, можда неће бити довољно. Сматрам како би већину миграната требало депортовати, а поготово оних чији је прави идентитет тешко или немогуће утврдити. Примјера ради, само у Њемачкој има око 250.000 азиланата које би требало одмах депортовати. Мигранти који немају шта да изгубе, представљају велику опасност. Анис Амри је извршио терористички напад на божићном сајму у Берлину. Избјеглица из Афганистана је сјекиром извршио напад у Вурцбургу, Сиријац самоубилачки акт у Ансбаху, а Палестинац у Хамбургу. Листа је стварно дуга. И сви они су били мигранти.

“Ловац на исламисте”

ГЛАС: Можете ли нешто рећи о себи, пошто има доста опречних информација о Вама?

ПЕЦИ: Рођен сам у Новом Пазару. У Њемачку сам се преселио са породицом 1991. Под утицај радикалне исламистичке пропаганде пао сам још као тинејџер. Након што сам увучен у ту причу, углавном сам се бавио пропагандним радом. Када сам из свега тога хтио изаћи, добио сам понуду од њемачке обавјештајне службе да за њих тајно радим. Прихватио сам и то је трајало једно вријеме. Након што сам “проваљен”, морао сам се једно вријеме склонити на сигурно. Из те сигурности сам изашао прије шест година, када сам објавио своју аутобиографију. Од тада савјетујем власти, политичке странке, али и разне организације. Водим и “Јутјуб” канал “Ловци на исламисте” на ком едукујем људе о опасностима радикалног ислама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана