Емил Влајки, књижевник, о свом новом роману: Од сада ће се говорити да је човјек човјеку корона

Вељко Зељковић
Емил Влајки, књижевник, о свом новом роману: Од сада ће се говорити да је човјек човјеку корона

Година 2030. Десет година након појаве нове короне.

Дјевојка Жана долази након смрти својих родитеља, а који су пристали да буду усмрћени у једном “хуманитарном центру”, да преузме њихове посмртне остатке. Истражује њихову смрт са психологом Морисом, с којим ступа у везу. Откривају да је лаж да старији људи не смију излазити напоље, пошто вируса који наводно одмах убија старије особе нема у ваздуху. Сазнају и да њени родитељи нису мртви, већ да су били дрогирани и пребачени у једну клинику како би се над њима вршили експерименти. Морис због неодлучности пропушта да спаси Жанине родитеље. Она га напушта и везује се за Сержа, предсједника свјетске еугеничке организације која посједује “универзалну вакцину” која, наводно, лијечи све вирусне болести. Уствари, та вакцина је направљена да редукује свјетско становништво како би планету настанили “квалитетнији људи”...

Сажетак је ово радње новог романа бањалучког књижевника Емила Влајкија под именом “Корона”, а  инспирисаног, као што и сам назив каже, актуелном пандемијом. Истиче како се ради о првом оваквом роману у свијету, који се на један овакав начин бави овом проблематиком.

- Имао сам веома јаку жељу и инспирацију да напишем овај роман, а којим бих демистификовао неке ствари око овог новог вируса корона - каже Влајки објашњавајући у наставку овог интервјуа за “Глас Српске” због чега сматра да је овај вирус вјештачки створен, те шта је крајњи циљ овог својеврсног, како су многи назвали, “еугеничког пројекта”.

ГЛАС: Иако сте радњу романа смјестили у будућност, колико је Ваша књига у ствари покушај да демистификује садашњост и ствари које многи називају теоријама завјере?

ВЛАЈКИ: Када се појави нешто ново што убија људе, нормално је да се стварају претпоставке о узроцима тога. Ако се то исполитизује, онда настају теорије завјере. Најчешће се говори како је овај вирус корона лабораторијски створен у Кини и оданде пуштен у свијет. То је једна расистичка теорија која нема никакву подлогу. Она је расистичка због тога што се за све вирусе који су се појавили у задњих педесет година, а који су очито вјештачки производ, каже да су настали искључиво у “обојеним” земљама!? Дакле, ни један једини вирус нема поријекло из Аустралије, САД, Канаде или Европе!? Шта је то него расизам. Лабораторије четвртог степена са максималним степеном безбједности, а гдје се проучавају смртоносни вируси, налазе се највећим дијелом у “бијелим” земљама. Највише их је смјештено у САД, њих 11. У Њемачкој их има четири. Индија и Швајцарска их имају по три, Аустралија и Русија по двије. Једна постоји у Француској, Чешкој, Мађарској, Канади и Кини. “Необојене земље” се стално жале како им становништво све више стари, а наталитет пада. Социјална давања за пензионе “непродуктивне особе” енормно расту. И гле чуда. Управо је у тим земљама, са најбољим здравственим системима у свијету, страдало највише људи од нове короне!?

ГЛАС: Хоћете рећи како све то није случајно?

ВЛАЈКИ: Не желим ништа рећи, само констатујем чињенице. Почетком овог миленијума, старе, практично безопасне врсте короне су нагло “мутирале” у САРС и МЕРС вирусе са великом смртношћу. И онда су одједном нестали. Имали су два недостатка: били су превише смртоносни и нису се брзо распростирали. Онда је САРС лабораторијски “побољшан” па је настао садашњи  SARS-CoV-2. Смртност је била далеко нижа, ширење велико, а селективно је страдавала првенствено популација треће доби. Све у свему, стари облици короне су били безопасни, а ови нови селективно убијају људе.

ГЛАС: Ко још осим Вас сматра да је нови вирус вјештачки?

ВЛАЈКИ: Велик број научних ауторитета свјетског реномеа. Набројаћу само неке. Из старе короне, откривене од научнице Џун Алмеиде 1964. године, није могло природним путем доћи до потпуно нове короне 2020. године. Индијски истраживачи су у једној од студија то недвојбено доказали. Они су открили како је молекула короне измијењена у своја четири сегмента елементима ХИВ-вируса, што ју је потпуно преобразило. И норвешки виролог Биргер Соренсен и британски онколог Ангус Далглиш су у једном од својих научних радова навели како су идентификовали уметнуте дијелове постављене на површини шиљака SARS-CoV-2, а који су кључни за комуникацију вируса с људским ћелијама и за улазак у њих. Коначно тој теорији се придружио и француски виролог и нобеловац Лик Монтаније. Он је изјавио да “ковид 19” нема природно поријекло и да је највјероватније направљен у лабораторији. И његова истраживања показала су да су овом вирусу додате честице ХИВ вируса.

ГЛАС: Ако је све то тачно, шта се хтјело постићи овим вирусом?

ВЛАЈКИ: Креатори овог вируса су добро знали шта раде. Коначна замисао им се састоји од пет дијелова. “Подмлађивање” помором остарјеле популације у земљама благостања. Уништење слабих националних економија како би они најбогатији профитирали. Вакцинација неколико милијарди људи. Производња страха непрекидним измишљањем нових лабораторијских вируса. Чиповање популације као средства за контролу свакога и свих. И на крају - стварање “расе супермена” насилном редукцијом свјетског “сувишног” становништва: старих, болесних, сиромашних и “обојених”. За сада би се задовољили нестанком барем милијарду људи.

ГЛАС: Мислите ли притом на Била Гејтса?

ВЛАЈКИ: Не могу ништа децидирано тврдити, али једна његова изјава би се могла на тај начин интерпретирати. Цитираћу га: “Свијет данас има 6,8 милијарди људи, то ће се повећати на око девет милијарди. Ако направимо стварно јако добар посао са новим вакцинама и  репродуктивним здрављем, могли бисмо то спустити за 10-15 одсто.” Тих 15 одсто износи отприлике милијарду људи.

ГЛАС: Да ли се садашњој пандемији назире крај?

ВЛАЈКИ: Наравно, вирус ће временом постати сезонски. Ту је и вакцина. Властодршци су, међутим, схватили да се масама може владати и тако да се сваких неколико година могу у лабораторијама стварати нови смртоносни вируси који ће у људима створити егзистенцијалан страх и убити у њима све људско. Да завршим једним цитатом из мог романа. “Улиће људима страх у кости. Медицинска струка ће их изоловати у кућама, забранити им да на улици дишу без маски, пошто ће им се казати да корона лебди у зраку. Забраниће им да се друже, да се држе за руке. Забраниће људима да се смију због могуће капљичне инфекције, да се грле, воле. Увјериће их да је за човјека најбоље да буде сам ако жели да сачува здравље и живот. Свако ће сумњати у свакога плашећи се заразе. Прије се говорило - човјек је човјеку вук. Од сада ће се говорити - човјек је човјеку корона. Све јавне манифестације биће забрањене. Неће бити предавања у школама. Све ће бити онлајн, нехумано, отуђено депримирајуће. Људи ће живјети без икаквог колективног идентитета. Престаће пружати било какав отпор. Да би овакво стање до краја мистификовали, забраниће се и обдукција умрлих и свака ће се смрт прогласити посљедицом овог вируса. Када се улије људима страх у кости, они ће дозволити да им радите шта год хоћете.”

Вакцинација

ГЛАС: Како ће се људи натјерати на вакцинацију?

ВЛАЈКИ: Крајње једноставно. Они који се не буду хтјели вакцинисати неће моћи путовати ван своје земље. Неће добити “корона пасош”. Чини се као да су власти многих земаља плаћене од моћних фармацеутских компанија да доносе овакве нељудске одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана