Друго лице Илије Шетке, једног од најуспјешнијих директора у РС: И за пиво и за рокенрол потребна је позитивна енергија

Ведрана Кулага Симић
Друго лице Илије Шетке, једног од најуспјешнијих директора у РС: И за пиво и за рокенрол потребна је позитивна енергија

Сваки човјек је творац своје судбине, под условом да је кроји визијама и енергијом, а када се пјесник, музичар и авантуриста који пуним плућима живи дјечачки сан док гази пету деценију живота и који не робује “подразумијеваном” стилу нађе на челу компаније која је један од симбола највећег града Српске, настаје сплет који интригира и обећава.

Главни лик ове необичне приче је Илија Шетка, човјек који живот има на тијелу и за кога је музика прва инспирација. Данас је фронтмен бенда “Мореуз”, а све је почело када је био дјечак.

- Љубав према рок музици је почела од моје десете године када сам добио од ујака касету “Let’s Dance” Дејвида Боувија. Од тада почиње скупљање касета, плоча, дискова и свакодневно слушање и уживање у музици. Она оплемењује душу, а рокенрол је начин живота - тим ријечима Шетка започиње причу о свом музичком путовању које траје раме уз раме са пословним обавезама.

Први бенд носио је назив “Hypnotized” и “хипнотисао” је публику од 2008. до 2016.

- Опроштајни концерт смо имали на “Зрењанинским данима пива”. Бенд је имао ауторске песме, али је привукао велику пажњу оригиналним обрадама кафанских песама у необичним аранжманима, од регеа до треш метала. Албум “Нема назад” је по неким критичарима био албум године и добили смо прилику да свирамо на свим већим фестивалима у региону неколико година након издавања. Послије тога је рођен бенд “Мореуз”, са нешто измењеном поставом, где смо остали гитариста Дејан Јањић и ја, а ту су још Ненад и Урош, као нови чланови. И радимо искључиво ауторске песме - казао је Шетка.

Први истоимени албум угледао је свјетлост дана прије двије године, а чланови се управо спремају да уђу у студио и сниме другу плочу. Већ су избацили сингл “Лидија”, а у монтажи је и спот за другу пјесму под називом “Кога ћу ти врага ја”.

Нема гдје до сада нису свирали, од “Beer феста” у Београду до новосадског “Егзита”, али највише памти наступ на “Липа фесту” у Билећи 2016. године, за који каже да му је најдражи наступ у каријери.

- Данас је рок сцена далеко испод оне из осамдесетих, када је доживела процват, али и даље постоји ауторска музика и публика која воли ту врсту музике. Мања је присутност у медијима, али ми делује да ствари иду набоље. Музички фестивали су дивна ствар која јако позитивно утиче на РнР. Нажалост, ове године је све отказано услед пандемије, надам се да ће следеће године поново моћи да се свира пред публиком - каже Шетка.

И док је са бендом уписивао хитове и аплаузе, низао је и пословне успјехе. Више од десет година провео је на руководећим позицијама у “Апатинској пивари”, а у биографији пише и да је био генерални директор водеће мљекарске индустрије у региону, компаније “Имлек” АД. Пред крај прошле године овај рокер, супруг и отац дошао је у “Бањалучку пивару” и засјео у фотељу генералног директора. 

- Три успешне године на челу највеће млечне компаније у региону су ми биле велики пословни изазов. Међутим, индустрија пива је место где се најбоље осећам. Пиво је производ који иде уз најлепше ствари у животу - провод, славља, дружење, музику, спорт. Нема много разлике у времену у студију и у директорској столици. За оба је потребна позитивна енергија, креативност и искрена комуникација, с једне стране са публиком, а са друге са колегама и купцима - отворено каже.

Позиција на којој је, а и на којима је био, додаје, нису га промијениле. Остао је исти и са истим жаром ужива у животу. Упознаје нове људе, градове, предјеле. Ниже хитове и необичне тетоваже, за које нема одговор на питање шта значе, већ кроз смијех одговара да би волио да их неко њему објасни. Не воли устаљена пословна дружења, због чега му понекад и замјерају, али воли професије којима се бави и, наравно, пиво, живећи на релацији Београд - Бањалука.

- Пијем пуно пива, а волим и црвено вино. Пиво је јако здрав производ и препорука је пити га свакодневно у умереним количинама. Једна од заблуда је да пиво гоји, у ствари, оно само поспешује апетит. Математика је једноставна: ко успе да попије пет пива, а да не поједе 20 ћевапа, тај има савршену линију (смијех) - истакао је Шетка, који своју улогу у “Бањалучкој пивари” доживљава више као задовољство, него као посао и који има сада још једну животну жељу - да “нектар” буде омиљено српско пиво, с обје стране Дрине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана