Драган Васиљковић, чувени Капетан Драган, за “Глас Српске”: Милошевић ме на превару вратио у Београд

Дарко Момић
Драган Васиљковић, чувени Капетан Драган, за “Глас Српске”: Милошевић ме на превару вратио у Београд

“Олуја” је осебујан, лако доказив злочин и најгори облик етничког чишћења. Славити тако нешто је неукусно и неморално, каже Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, бивши командант војне формације “Книнџе” која се борила на страни Срба из некадашње Републике Српске Крајине.

У интервјуу за “Глас плус” говори о детаљима своје бурне биографије и разбија вео мистериозности који га је пратио од почетка деведесетих година прошлог вијека и доласка у Српску Крајину, па до 11 година проведених у екстрадиционом притвору у Аустралији и двије и по године у затвору у Лепоглави у Хрватској одакле је крајем марта ове године пуштен на слободу.

Васиљковић се на почетку одмах осврнуо на прославу 25 година од хрватске војно-полицијске акције “Олуја” у Книну. Истиче да је ријеч о злочину у којем је 250.000 Срба протјерано са својих вјековних огњишта из Хрватске, а бројни људи убијени.

- Сваки човек који се не огради од таквог злочина заслужује назив гамад и то никога не треба да вређа - каже Васиљковић.

ГЛАС: Шта Хрвати у ствари славе?

ВАСИЉКОВИЋ: Славе једну злочиначку победу. То је једно ругање правди и човечанству, што њима не смета, јер немају ни стида, ни образа. Али ако верујемо да ће историја “Олују” верификовати као етничко чишћење и геноцид, а то је неминовност, онда је јасно да они у ствари славе највећи пораз. Оно што вреди, што је паметно, интелигентно и школовано, напустиће Хрватску. Хрвати ће са оваквом идеологијом нестати, а због оваквог понашања 25 година после рата, они не могу да избегну ту страшну освету.

ГЛАС: Неколико пута сте рекли да је Слободан Милошевић одговоран за оно што се догодило Србима из Републике Српске Крајине. Да ли и даље то тврдите и зашто?

ВАСИЉКОВИЋ: Ја сам одговоран за све што је било под мојом командом и за све што се ради у Фондацији “Капетан Драган”. Не видим зашто Милошевић не би био одговоран, ако ни за шта друго онда за увођење санкција српском народу преко Дрине. Да ништа друго није урадио, он је тиме себе прогласио за издајника и о томе нема дискусије. Ја лично сам имао с њим сукоб након битке за Глину 1991. године када је 21 Србин са осам локалних момака истерао 650 до зуба наоружаних Хрвата и ослободио Глину. Уместо да нам је поделио ордење, он је мене вратио у Србију, а “Книнџе” су расформиране. Он је то урадио зато што није желео да један Београђанин, као што сам ја, буде у врху збивања у Српској Крајини и како би убедио свет да Србија није у рату.

ГЛАС: Како Вас је Милошевић вратио у Србију, ако Србија није учествовала у рату?

ВАСИЉКОВИЋ: Вратио ме на превару, јер ми је послата порука да се прави српска војска и да мене види на месту главног инспектора српске војске, а таква понуда свакоме импонује. Мој ангажман у Крајини је био искључиво моја добра воља и није имао никакве везе са државом Србијом. Никада Милошевић није био ни командант, ни одговоран и ко год то тврди, тај лаже. У Крајини су тада била четири оперативца наше тајне службе и верујем да их данас има више, него што је било тада. Као што сам сигуран да данас у Србији има више хрватских обавештајаца, него што је икада било српских у Хрватској.

ГЛАС: А зашто би онда Милошевић требало да одговара?

ВАСИЉКОВИЋ: Милошевић је био гарант ненападања. Војска Југославије и Милошевић су гарантовали Србима да ако одложе оружје и прихвате примирје да ће им притећи у помоћ. Захваљујући тој Милошевићевој гаранцији, 1993. године је потписано примирје, а Хрвати су као и сваког пута то искористили да се прегрупишу, наоружају и касније кукавички нападну.

ГЛАС: Гдје сте Ви били када је почела “Олуја”?

ВАСИЉКОВИЋ: Када је почела, већ сам био у Београду. Мене је Миле Мркшић позвао 28. јуна 1995. године на Видовданску параду у Слуњ и дошао сам тамо, иако сам био против параде. Написао сам писмо и молио да ако ико има ауторитет у Србији да изврши притисак на Мркшића да се откаже та парада. Бојао сам се да можемо бити идеална мета, јер је НАТО тада могао са неколико пројектила да уништи наше најбоље снаге. Разумем ја Мркшића, јер је он био гардијски официр ЈНА, а гарда је била најпознатија по томе да прави параде. Он је радио оно што зна и та парада је била прилично импресивна. Да сам ја 1991. године имао десет одсто онаквих снага под својом командом, поразио бих Хрвате у потпуности.

ГЛАС: Како бисте их поразили?

ВАСИЉКОВИЋ: Да је тенковска бригада ЈНА 1991. године, када смо ослободили Глину, стала иза мене ја бих ушао у Загреб. Након битке за Глину имао сам конференцију за новинаре и у шали сам, а прилично надобудно, рекао да сам обећао усташама да ћу до 12 сати да будем у Костајници. Петнаест минута прије подне 1.300 наоружаних Хрвата је изшетало из Костајнице и заузели смо је без испаљеног метка. Да је та тенковска бригада стала иза мене, гарантујем вам да сам исто могао да урадим и са Загребом, јер у то време нико није смео да ми стане на црту. Уместо тога, Милошевић ме је вратио у Београд и расформирао “Книнџе”. То је био страшан ударац, јер нас у ствари нису поразили Хрвати, већ та Милошевићева одлука.

ГЛАС: Опет сте мало контрадикторни. Прво говорите да Милошевић није имао команду, а онда понављате да вас је вратио у Београд и расформирао “Книнџе”. Значи, имао је над Вама контролу?

ВАСИЉКОВИЋ: Не, не, нисам контрадикторан... Он није стао иза нас и није хтео да учествује у рату. Рекао сам вам, вратио ме је на превару, није ми издао наредбу. Када сам стигао у Београд, Јовица Станишић је дошао код мене и рекао ми да ми је забрањено да се враћам у Книн, а ја нисам имао ни воље, ни мотива да се супротстављам својој држави. Они су искористили свој ауторитет нада мном да ми забране да учествујем у рату.

ГЛАС: Како гледате на одлазак функционера СДСС-а и потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића у Книн на прославу?

ВАСИЉКОВИЋ: Он се тиме декларисао као издајник. Нисам све ове године помињао њега, Пуповца и ту екипу, иако се док сам био у затвору у Хрватској нико од њих није огласио ниједан пут. Они наводно представљају Србе у Хрватској, па ја сам био Србин у Хрватској и то невин Србин у усташком затвору, а нико од њих никада није рекао ни реч. Милошевић је отишао у Книн да прослави злочин над Србима и то је неопростиво.

ГЛАС: Најавили сте ангажовање у политици, али није Вас било на протеклим општим изборима. Јесте ли одустали или је ангажман у политици Ваша најава да ћете се борити за 65 Срба који су осуђени без икаквих доказа и који труну у хрватским затворима само зато што су Срби?

ВАСИЉКОВИЋ: Ја сам врло присутан у политици, а на прошлим изборима се нисам кандидовао зато што ми је практично било немогуће у кратком року скупити 10.000 потписа који морају бити оверени код нотара. Не желим да дозволим да питање Срба који грехом рођења и само зато што су Срби невини труну у хрватским затворима падне у други план. Зато сам активан у јавном животу и политици и драго ми је што сам успео то питање да одржим на површини.

ГЛАС: Како ћете се борити за права тих људи?

ВАСИЉКОВИЋ: Недавно смо на Дорћолу добили простор који дуго није био коришћен и који је пропадао, па сада улажемо сву енергију да га доведемо у ред. Ако успемо, планирамо у септембру кренути са радом и масовном кампањом о томе да Хрвати муче Србе у Лепоглави, да их буде сваких 60 минута. То је рађено затвореницима у Гвантанаму, а Комитет УН је забранио такво поступање и мучење водом, али Хрвати то и данас раде и вечерас ће будити Србе у Лепоглави. Желимо да обавестимо свет да Хрвати злоупотребљавају свој суверенитет и да свој правосудни систем користе за даље етничко чишћење, јер Србе хапсе без доказа и осуђују на драконске казне.

ГЛАС: Ви сте у притвору без оптужнице провели 11 година. Шта је са правним поступком и тужбом због тога, у којој је то фази?

ВАСИЉКОВИЋ: То је требало да буде завршено већ у априлу, али корона је све успорила. Хрвати нису у року од шест месеци одговорили на тужбу и случај ће пред Комитет УН-а који ће сада одлучивати само по мојој тужби. Нема ни теоретске шансе да то не добијемо, али не журимо. Немам ништа против тога да то траје што дуже како би свету показали какав народ су Хрвати. А сваки нормалан човек то најлакше може да провери тако што ће доћи у Србију и пребројати антихрватске графите, а затим отићи у Хрватску и покушати да преброји антисрпске графите.

Аутомобил и новац

ГЛАС: Чиме се данас бави Капетан Драган? Од чега живите, да ли сте остварили право на пензију?

ВАСИЉКОВИЋ: Нисам ни покушао да се пензионишем. Пријатељи су ми обезбедили егзистенцију када сам изашао из хрватског казамата. Сачекали су ме аутомобил, врећа новца за моје личне потребе. Хвала Богу, моје највеће богатство и моја највећа инвестиција у животу су моји пријатељи и захваљујући њима немам егзистенцијалних проблема.

ГЛАС: Да ли је требало прихватити мировни план “З4”?

ВАСИЉКОВИЋ: План “З4” је био бољи од онога што се догодило. Милошевић је био за тај план, али није имао довољно ауторитета да то спроведе у Крајини. Он није био тако ауторитативан човек, као што га је запад представљао и као што је он волео да се представља. Он није био у рату и одговоран је управо за то што није био у рату. Ја сам му то рекао у лице у Хагу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана