Ђуро Билбија, новинар и публициста, о српским изазовима: Запад држи “босноиде” у сталном антисрпском ниском старту

Вељко Зељковић
Ђуро Билбија, новинар и публициста, о српским изазовима: Запад држи “босноиде” у сталном антисрпском ниском старту

Ако Кристијан Шмит буде наметнут за новог представника мимо Савета безбедности Уједињених нација и против воље Српске – у том злу биће и нешто добро. Његов долазак у Сарајево биће антидејтонски, а Бањалука ће моћи да се према њему односи као према нелегитимном и наметнутом “високом представнику”.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” угледни београдски новинар и публициста Ђуро Билбија, коментаришући збрку коју је изазвало именовање Инцковог насљедника.

- Добро је што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио да Шмит у Српској неће имати легитимитет ако не добије потврду Савета безбедности, односно ако не буде испоштована процедура из Анекса 10, те Шмит буде наметнут преко западних амбасадора у ПИК-у. У свему томе је добро што је Додик поручио да Српска “није антидејтонска и антиуставна страна”. Да се зна! А поготово што Шмит долази, према речима председника Србије Александра Вучића, како би Немачка преко њега наметнула “комплетно нову организацију БиХ”. То неће бити могуће ако од Шмита не буду правили новог Педија Ешдауна – рекао је Билбија.

ГЛАС: Како би описали досадашњу владавину ОХР-а те зашто међународна заједница толико избјегава отварање приче око његовог затварања?

БИЛБИЈА: Још је Бизмарк говорио да Србија мора увек бити мала и слаба. То је, ништа мање, био и интерес и Лондона и Беча. Аустро-Угарској је било омогућено да окупира и потом анектира БиХ, а у функцији спречавања “руског продора” на Балкан. “Међународна заједница” на крају Првог светског рата, а и ова НАТО-овска, само су преузимале улогу Беча. Зато уопште није случајно што у постдејтонској БиХ жаре и пале управо Аустријанци, Енглези и Немци. Присетимо се када је Вили Вимер јавио Берлину да је 2002. на тајном саветовању западњака у Братислави, закључено да Србија мора остати слаба и заувек искључена “из европског развоја” - у суштини читав српски простор, а једна од главних претпоставки за то је да што више Срба буде у антисрпским државицама.

ГЛАС: Ко је за ОХР заинтересованији, западни дио међународне заједнице или политичко Сарајево?

БИЛБИЈА: Ваљда данас више никога не чуди што су преци данашњих Бошњака, који су вековима одушевљено били део турског окупационог режима, писали Бечу да је његова окупација “за срећу наше домовине”. Бошњачки део БиХ одушевљен је и међународним протекторатом и свим високим представницима. Највише онима попут Педија Ешдауна који су највише ударали на Дејтонски споразум и надлежности Српске. У поређењу са оним што је у БиХ радио Бењамин Калај, можда једино фали амбиција да се муслимани постепено преобрате у католике. Упркос томе, за оба Изетбеговића, и све који су били и јесу око њих, ОХР је својеврсни рудник злата и архиважан антисрпски ресурс. То се не испушта из руку, јер Бошњацима омогућава пузећу мирнодопску реализацију ратних циљева.

ГЛАС: Може ли БиХ бити грађанска држава, како то предлажу поједини бошњачки политичари?

БИЛБИЈА: Обе Југославије су биле анти-Србије. То су унутар Титове државе биле Хрватска, БиХ, Црна Гора, али и Македонија. У анти-Србије су уставним амандманима из 1972. претварани и Војводина и КиМ. И дејтонска БиХ је анти-Србија. То би - у много већој мери и на опакији начин - био и сваки варијетет БиХ као “грађанске државе”, јер је предуслов њеног постојања ликвидација Српске. А једино српска државност, макар и само окрњена дејтонска, штити западне Србе од нових геноцида и нестанка. Уосталом, како би Србима било у муслиманској “грађанској БиХ” опомена је третмана Хрвата у институцијама ФБиХ, а у “грађанској” би се све знатно погоршало и за Хрвате и Србе. У Сарајеву би прођу имали само српски аутошовинисти, а и међу Хрватима би се намножило “Комшићево племе”.

ГЛАС: Како гледате на појаву разних “нон-пејпера” и неких нових мапа балканских простора?

БИЛБИЈА: Обе Југославије су биле оквир за разводњавање, ограничавање и контролисање потенцијала Србије и Срба. Оквир са истом функцијом је и ово што је од БиХ направљено антидејтонским развлашћивањем Српске. Иза “нон-пејпера” су они који су правили и рушили обе Југославије, који су онемогућили Кутиљеров план и суочили Србију са ултиматумом у Рамбујеу и агресијом 19 на једнога 1999. године. У сваком случају, “нон-пејпери” треба да олакшају “извођење радова” онима који Србију наводе на одустајање од КиМ, са трајним искорењивањем “малигног” руског утицаја на екс-Ју простору. “Нон-пејпери” су мамац да Срби наставе да се пењу уз њихово уже. Да имају илузију да се успињу и да ће тако барем мање изгубити.

ГЛАС: Откуд толика србомржња, те да ли се може рећи како се на њој гради бошњачки и хрватски патриотизам?

БИЛБИЈА: Водеће земље Запада од Бошњака и “босноида” попут Комшића очекују и траже да стално буду у антисрпском ниском старту, да оспоравају и слабе Српску на свакој политичкој и економској тачки. Берлин, Брисел, Лондон и Вашингтон србофобију Хрвата и муслимана користе као што Американци користе русофобију Украјинаца чији су преци такође ратовали за Хитлера. Запад економски и политички гуши Српску извана, а високи представници и Бошњаци изнутра. Отуда и покушај оспоравања пројеката трију хидроелектрана у горњем току Дрине. Циљ им је да покажу да је Српска економски неуспешна, да је претворе у трајно сиромашнији део БиХ.

ГЛАС: Москва принципијелно подржава Бањалуку, али утисак је дефанзивније него Вашингтон и остали Сарајево у чијем интересу годинама силују Дејтонски споразум...

БИЛБИЈА: У деловању против Српске и Србије - Аустријанци, Немци, Енглези и Американци се у неку руку понашају као да су већи Бошњаци од Бошњака. Зато би било добро да и Руси, бар у ономе што им је важно поводом Срба и Балкана, понекад буду већи Срби од Срба. Сасвим конкретно: требало би да са врха своје дипломатије упозоре, тврђе него икад до сада, да енергетика припада ентитетима, дакле и Српској, и да Бошњаци ударањем на Бук Бијелу ударају на Дејтонски споразум и да ће исто учинити и Уставни суд БиХ ако стане на њихову страну.

ГЛАС: Да ли ипак може доћи до заокрета у међународној политици према Србима, те да ли се у том свијетлу може посматрати и недавно извињење предсједника Чешке због НАТО бомбардовања?

БИЛБИЈА: У догледно вријеме тешко. Колико год да је Титова Југославија била анти-Србија, са републикама као федералним анти-Србијама, разбијена је да би цео српски простор био доведен у још тежи положај. То је за Вашингтон, Брисел, Лондон и Берлин пут од којег се неће одустати. Напротив, тврдиће да је то пут у будућност. Зато су претходних дана по нашем делу Балкана и око нас вршљале америчке браон беретке којима је задатак сузбијање утицаја Русије и Кине. Глас Милоша Земана, којим се извинио Србима, не може, нажалост, надјачати хор који ће и даље “певати” да је сваки утицај Москве и Пекинга малиган, утицај аутократија, а да су Срби опасни “мали Руси”.

ГЛАС: Прошло је више од пола године од пада Мила Ђукановића у Црној Гори и утисак је како премијер Здравко Кривокапић није успио одговорити свим изазовима.

БИЛБИЈА: Ђукановић, нажалост, још није пао. Сачувао је толико политичке моћи да би му било довољно да премами на своју страну Дритана Абазовића са његова четири посланика па да поново зајаше и извршну власт. Кривокапић власт дели са инфраструктурно инсталираним дукљано-ђуканизмом и са странцима чији су тек видљиви врх НАТО и амбасаде водећих западних земаља. А наследио је и политичку Морачу која има спољну подршку да буде само анти-Морава.

ГЛАС: Да ли је Кривокапић, иако га је препоручио покојни митрополит Амфилохије, заиста неко коме је стало да, како рекосте, Морача не буде анти-Морава?

БИЛБИЈА: Анти-Србију је од Црне Горе током последњих година своје владавине правио и краљ Никола. У томе је имао тајну подршку и Беча и Ватикана. Титова Југославија Црној Гори је наменила улогу главне анти-Србије и машине за млевење српског меса у монтенегринске кобасице. Њена улога је слична улози Украјине као анти-Русије. Кривокапић је први Србин и верник СПЦ на челу владе у Подгорици за протеклих седам деценија. Милован Ђилас је помагао Титу у прављењу црногорске нације, а тек је, док му је суђено, рекао да је Србин. Добри Момир Булатовић се декларисао као Црногорац. Ђукановић се издавао за Србина само док се није уздигао довољно високо да се прода онима којима је у наше време постала потребна монтенегринска анти-Србија. Његов пут би прошао Секула Дрљевић да је био на политичкој сцени у наше време. Кадрови исте анти-Србије били су и Филип Вујановић и кумровачки Паштровић Светозар Маровић.

ГЛАС: Хоће ли Кривокапић хтјети и смјети? Хоће ли му дати?

БИЛБИЈА: Кривокапић јавно говори да дише духом свога рода и да су светиње СПЦ у Црној Гори – његове светиње. Верујем да ће Српској цркви дати све што јој историјски припада. Све што је у Црној Гори добио Ватикан. Под њим ће Црна Гора, надам се, постепено престајати да буде анти-Србија. Његов крајњи домет, ако буде довољно дуго на власти, можда су односи између Београда и Подгорице какви постоје између Београда и Бањалуке. Можда и поништавање признања Косова. А поновно уједињење, макар у конфедерацију српских земаља, то је вероватно задатак за нашу наредну генерацију. Нека никога не збуњује то што Кривокапић не може и не сме да овим путем иде пребрзо и неопрезно.

ГЛАС: Зашто су ови простори толико “проклети”, те како се уопште поставити у том сендвичу утицаја истока и запада, односно како изаћи из те историјске слијепе улице?

БИЛБИЈА: Питање је да ли је наш простор могао да не буде “проклет”? Представник Мађарске је на једном научном скупу у Москви, одржаном половином 90-их, рекао представницима Србије: “Истина је да смо ми изгубили прва два светска рата, али сте ви, Срби, изгубили Трећи светски рат, а увек се највише рачуна последњи рат”! Бењамин Калај је као писац солидне историје Срба, Босну сматрао српском земљом, као и Далмацију, целу Црну Гору и северну Албанију. А као окупациони управник у Сарајеву је систематично уништавао “српску мисију” и јачао све локалне инстинкте које је могао окренути против Срба и Србије. И из онога што је он сејао никло је убрзо усташтво.

ГЛАС: Можете ли појаснити шта сте мислили када сте једном рекли како је у Европи у току психоисторијски рат?

БИЛБИЈА: Психоисторијски рат међу главним актерима два претходна светска рата траје већ годинама, са измењеним улогама. Американци и Британци, са Немцима као главним помагачима, воде “напад” на Русију и православље. Уосталом, и папа Франциско је већ рекао да је у току нови светски рат. Реални први светски рат био је Тридесетогодишњи рат, а не Велики рат, који стандардно називамо Првим светским, а њему су претходили и Седмогодишњи рат и Наполеонови ратови који се заједно такође могу сматрати светским. А од Наполеона, који је подржао Турску, а не Карађорђеву Србију, која је била спремна да прими и његово покровитељство, до данас уједињени Запад увек иде на православље – на Русе и Србе. Зато је Запад помагао Лењину и Троцком, а није признао ни једну од небољшевичких влада од фебруара 1917. до краја грађанског рата у Русији. Зато му више смета Путинова Русија него што је сметао СССР. Зато покушава да изједначи Хитлерову Немачку и Совјетски Савез, а да победу оних који су ослободили пола Европе, претвори у некакву антиевропску трагедију.

ГЛАС: Како Србија и Српска у томе да се поставе?

БИЛБИЈА: Католици су спремни за извињавање и пред муслиманима, и пред Јеврејима, масонима – само не пред православним. Договор из Хаване папе Франциска и патријарха Кирила прекрива све дебљи слој прашине. Зато Срби у психоисторијском рату који букти морају одбранити и учврстити свој идентитет. Пушкин је у своје време говорио да је руском идентитету потребна “посебна формула”. Потребна је и српском данас. Морамо се бар одбранити, јер је то један од предуслова и нашег опстанка.

Истине и лажи

ГЛАС: Колико данас уопште има независног новинарства?

БИЛБИЈА: Мало, а биће га све мање. Државна контрола над медијима била је по новинарство, слободу говора и јавне дискусије мање погибељна од овога што у свету и код нас постоји данас. У Србији и водећи дневни листови имају нетранспарентну и проблематичну власничку структуру. Телевизије и листови, које фактички контролише ЦИА, продају се за независне и најслободније.

ГЛАС: Како ту ситуацију обрунути са главе на ноге?

БИЛБИЈА: Бојим се да ће се ствари погоршавати, а не побољшавати. Већина медија је слободна једино да политичке противнике или бизнис-конкуренте својих власника туче и истином и лажима. Ни на Западу ствари не стоје ништа боље. Амерички мејнстрим медији учествовали су у хајци на председника САД Доналда Трампа, у његовом демонизовању и крађи избора на којима је један од кандидата био актуелни шеф државе. А Фридом хаус, који много воли медијске слободе у Србији, БиХ и свуда изван Америке, на то није ни увом мрднуо!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана