Дарко Ћулум, директор СИПА: Волио бих да ме прислушкују

Дарко Момић
Дарко Ћулум, директор СИПА: Волио бих да ме прислушкују

Донедавни директор Полиције Републике Српске и нови директор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарко Ћулум у полицији је провео 32 године и прошао пут од обичног позорника, преко инспектора и руководиоца нижих организационих цјелина, па до функције првог полицајца Српске. У ексклузивном интервјуу за “Глас плус” Ћулум каже да је у том периоду имао срећу што је имао од кога да учи полицијски посао и што није ништа прескочио, већ је ишао степеницу по степеницу.

- Радио сам све послове, од истрага џепних крађа до истрага тешких убистава, а функција директора Полиције РС је свакако круна каријере. Када сам почињао да радим као млади полицајац, тада је свима био сан да постану командири полицијске станице, а ја сам ето прошао све фазе - каже Ћулум.

Интервју за наш лист дао је у канцеларији директора Полиције РС, у коју је у петак дошао да се спакује и поздрави са дугогодишњим сарадницима. Ћулум каже да сваког полицајца боле нерасвијетљени случајеви, али истиче да се увијек трудио да предузме све што је у његовој моћи да одређен случај расвијетли до краја.

- Моја жеља је увијек била да расвијетлимо све пријаве грађана, од обичне крађе, па до најтежих кривичних дјела. Нажалост, некада то није било могуће - каже Ћулум.

ГЛАС: Који нерасвијетљен случај Вас највише копка, да ли је то убиство Давида Драгичевића?

ЋУЛУМ: У посљедње вријеме свакако да је то. Жао ми је што за мог мандата то дјело није расвијетљено, али одговорно тврдим да сам заједно са својим колегама предузео све да се тај случај расвијетли. Истрага је још увијек у току и надам се да ће то дјело бити расвијетљено.

ГЛАС: Било је много негодовања у јавности због поступања полиције према члановима групе “Правда за Давида”, а Основни суд у Бањалуци је одбацио готово све прекршајне пријаве. Да ли је постојала стриктна наредба да се према члановима те групе примјењује сила и не дозвољава њихово окупљање?

ЋУЛУМ: Било је случајева у којима су чланови те групе кршили јавни ред и мир или нису пријављивали одржавање јавних скупова. Полиција је поступала у оквиру својих редовних активности и надлежности. Нисам ја имао потребу да говорим полицајцу да уради оно што му закон налаже. Већу пажњу су обраћали на чланове те групе с обзиром на то да је било изгреда и кршења јавног реда и мира.

ГЛАС: Да ли су дисциплински кажњени полицајци који су примјењивали силу против грађана, односно чланова групе “Правда за Давида”?

ЋУЛУМ: Не знам да ли је окончан, али против одређених полицијских службеника је вођен дисциплински поступак. Али морам да нагласим да су наши полицијски службеници били јако флексибилни и толерантни када су у питању чланови те групе. Сјећате се ситуација да су псовали полицајце, уносили им се у фацу, провоцирали, пљували, а полиција је била јако толерантна и питање је да ли би нека друга полиција све то издржала.

ГЛАС: У случајевима убиства Славише Крунића и покушаја убиства новинара БНТВ Владимира Ковачевића откривени су извршиоци, али не и мотив и налогодавци.

ЋУЛУМ: Полиција РС за посљедњих осам година имала је 60 убистава по непознатом извршиоцу, а остало је нерасвијетљено 11 убистава. У поређењу са окружењем то је изузетно висок проценат. Увијек је теже расвијетлити дјела која су резултат обрачуна криминалних група и наручена убиства, а поготово је тешко доћи до мотива. Када је ријеч о та два случаја, ми смо све учинили да они буду расвијетљени, али мотиви су још увијек непознати и нама и тужилаштву.

ГЛАС: Да ли у РС постоји политичка воља за борбу против криминала и корупције?

ЋУЛУМ: Мислим да постоји.

ГЛАС: Главни тужилац РС Махмут Шврака прије неколико година је пред камерама рекао да не постоји политичка воља, па се касније ујео за језик и правдао да је погрешно протумачен.

ЋУЛУМ: Када је он то рекао, тачно сам знао на шта мисли и знао сам да ће то бити погрешно протумачено, а то ми је касније и казао.

ГЛАС: На шта је мислио, шта је погрешно протумачено?

ЋУЛУМ: Он је мислио на недостатак новца за институције које се боре против криминала и корупције и на то да политика одлучује колико новца ће дати полицији и тужилаштвима. А да постоји воља за ту борбу, показали смо и ми и тужилаштво, али увијек може и боље и више.

ГЛАС: Да ли има незаконитог прислушкивања у РС?

ЋУЛУМ: МУП РС прислушкује само законито, уз уредно издато одобрење суда.

ГЛАС: Да ли се Ви плашите да Вас неко можда прислушкује? Законито или незаконито?

ЋУЛУМ: Не плашим се, а понекад сам се знао нашалити с колегама и рећи да бих волио да ме неко прислушкује.

ГЛАС: Молим?

ЋУЛУМ: Не радим ништа што није транспарентно и што је незаконито и немам разлога да се плашим да ли ме неко прислушкује.

ГЛАС: Која је најслабија карика у Полицији РС? МУП РС је у Вашем мандату напустило неколико инспектора Одјељења за високотехнолошки криминалитет заједно са начелником тог одјељења.

ЋУЛУМ: Да, нажалост, али потпуно је разумљиво да људи иду за бољим платама и примањима. МУП није имао могућност да подигне плате тим људима, иако је ријеч о дефицитарним кадровима и инжињерима електротехнике који су тражени на тржишту рада.

ГЛАС: Колико је МУП технички и кадровски оспособљен за борбу против сајбер криминала?

ЋУЛУМ: МУП РС је најоспособљенија полицијска агенција у БиХ када је ријеч о високотехнолошком криминалитету, чак смо проводили и обуке за припаднике неких других полицијских агенција. МУП РС је најбољи у регији и то одговорно тврдим. Европа има 200 разбојништава на 100.000 становника, а ми имамо шест-седам. Ми имамо 11 украдених возила на 100.000 становника, а европске земље од 30 до 150. По свим параметрима имамо најбоље резултате.

ГЛАС: У посљедњих шест мјесеци нема саобраћајних патрола на сваком кораку, али су зато честе вишедневне акције у којима полиција зауставља сва возила. Зашто се то ради и какви су резултати у односу на ранији начин рада?

ЋУЛУМ: Резултати су добри, јер имамо мање настрадалих, а и репресивне мјере које се спроводе на овај начин такође су дале резултате. Ми смо жељели да поставимо радаре на подручју цијеле РС и тако избјегнемо субјективни утицај полицајаца на те уређаје. Ти радари своју меморију преносе одмах овдје у базу, тако да не постоји могућност договора са возачима. То ради цијела Европа. Ако кренете одавде у Њемачку, нигдје вас неће зауставити полицајац, али зато има радара и камера које ће вас сигурно снимити у прекршају. Репресија није популарна и ја лично сам више за превентиву, али репресија једина даје резултате.

ГЛАС: У јавности је било много буре и у вези са набавком радара.

ЋУЛУМ: Ја као полицајац сматрам да су нам радари потребни, а поступак набавке и остало мене не занима.

ГЛАС: Прошлоседмична акција саобраћајне полиције је трајала четири дана. Полицајци који су у њима учествовали кажу да су послије другог дана сви возачи били тријезни и везани.

ЋУЛУМ: То је то о чему говорим. Репресија даје резултате.

ГЛАС: На конкурс за вашег насљедника пријавила су се само два кандидата, бивши начелник УКП-а Синиша Кострешевић и замјеник начелника Управе за полицијску подршку Владо Јованић. Кога од њих двојице бисте Ви изабрали за свог насљедника и да ли сте изненађени што су се пријавила само два кандидата?

ЋУЛУМ: Није у реду да ја сада говорим кога бих изабрао. И Кострешевић и Јованић имају потребно искуство, прошли су одређене позиције и ко год буде изабран, увјерен сам да ће добро радити овај посао.

ГЛАС: Шта ћете поручити свом насљеднику, без обзира ко то био?

ЋУЛУМ: Ја сам имао тежак мандат, а њима желим миран мандат без много проблема. Нови директор ће имати добре сараднике и моћи ће да се ослони и на начелнике управа у сједишту Полиције и на начелнике управа на терену.

ГЛАС: Као обичан грађанин, шта бисте замјерили директору Полиције РС Дарку Ћулуму?

ЋУЛУМ: Сигурно да има грађана који замјере ако неки случај није расвијетљен и то је разумљиво. Нажалост, не могу се сви случајеви расвијетлити, али понављам да Полиција РС даје све што је у њеној моћи да се свако дјело расвијетли.

ГЛАС: Преузели сте дужност директора СИПА?

ЋУЛУМ: Преузео сам дужност у сриједу, а јутрос (петак) сам дошао да се раздужим.

ГЛАС: СИПА је у четвртак ухапсила командира полиције у Цазину. Зар није Ваш посао да хапсите лопове, а не командире полиције?

ЋУЛУМ: Хахаха... Наш посао је да поступамо по закону, а има и наших људи који искоче из система и огријеше се о закон.

ГЛАС: Али баш да прво хапшење по преузимању функције буде хапшење командира полиције... Да ли тиме шаљете одређену поруку?

ЋУЛУМ: Дјелује отрцано, али моја порука јавности увијек је била да нема заштићених и ја сам то увијек говорио. Напротив, они који су у безбједносном систему имају већу одговорност. Другачије је када неко у кога је држава улагала и обучавала га да штити закон и грађане прекрши закон, него када то уради обични грађанин. То тако посматрају и судови и тужилаштва.

ГЛАС: Шта ће бити први озбиљнији кораци и приоритети на челу СИПА?

ЋУЛУМ: О приоритетима ћу моћи да говорим када сједнем са сарадницима и анализирам стање. О неким конкретним стварима и детаљима не могу и нећу да говорим, јер свака истрага има одређен степен тајности. Нека нико не очекује да ћу у будућности иступати у јавности и коментарисати истраге.

Мигранти

ГЛАС: Једно од најозбиљнијих глобалних безбједносних питања је свакако мигрантска криза. Како се борити с тим проблемом?

ЋУЛУМ: Мигранти нама у РС не праве озбиљне проблеме. Имамо узнемиреност грађана, јер мигранти почине и понеко кривично дјело, али то није ни близу као у Унско-санском кантону.

ГЛАС: Како се борити с тим проблемом?

ЋУЛУМ: Све сам увјеренији да је тачна информација коју сам добио прије више од годину дана да из Пакистана пуштају затворенике на мигрантске руте. Да Европа жели да ријеши овај проблем и да има воље, послали би полицајце на границу Турске и ту зауставили улазак илегалних миграната. Шта значи свакој европској земљи да пошаље 500 полицајаца и преко Фронтекса заустави илегалне мигранте на турској граници.

Крупне звјерке

ГЛАС: Ни у Вашем мандату се иза решетака није нашла ниједна “крупна звјерка”. Зашто?

ЋУЛУМ: БиХ је иначе оцијењена ниским оцјенама када је ријеч о борби против високе, па и средње корупције. Што се тиче ниске корупције, ту имамо одређене резултате. Било је хапшења и наших службеника и директора јавних предузећа и пореских инспектора, али полиција не може сама то да ради. Без јаке спреге полиције и тужилаштва и сарадње са грађанима нема резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана