Данило Грбић, музички продуцент за Глас Српске: Створили смо апликацију за 2,2 милијарде корисника

Анита Јанковић
Данило Грбић, музички продуцент за Глас Српске: Створили смо апликацију за 2,2 милијарде корисника

Бањалучка стартап компанија "Antigravity music" недавно је учествовала на престижној конференцији из области информационих технологија, одржаној у Америци, гдје је изазвала велико интересовање првих људи компанија "Apple" и "Microsoft".

Рекао је то у интервју за "Глас Српске" музички продуцент и директор "Antigravity music" компаније Данило Грбић.

* ГЛАС: Недавно сте учествовали на престижној "Wall Street Journal Digital Live" конференцији у америчком Лонг Бичу. Представили сте музичку апликацију "Qorio" која је пројекат ваше "Antigravity music" компаније. Откуд ваша компанија на тако престижној конференцији и какве утиске носите из Америке?

ГРБИЋ: У посљедњих пола године интензивно смо радили на креирању производа под називом "Qorio", мобилне апликације за пјевање. Аплицирали смо на њихов конкурс како бисмо представили нашу идеју на Global Startup Showcase дијелу WSJDLive конференције, гдје су критеријуми били да се представе апликације које циљају на глобално тржиште. Од више од 200 пријављених, наша идеја је одабрана уз још четири идеје, три из Америке и једне из Израела. Организатори су нам покрили све трошкове пута, супер смо се забавили а нашу идеју свјетски стручњаци из области информационих технологија оцијенили су као одличну.

* ГЛАС: Можете ли нам рећи нешто више о самој апликацији "Qorio" и ко је све био присутан на поменутој конференцији у Америци?

ГРБИЋ: Апликација је замишљена да буде платформа која може да понуди све што је потребно за вокал. Срж апликације јесте да помогне људима кроз алгоритам који оцјењује вокални перформанс и помоћу савјета нуди могућност унапређивања корисникових пјевачких способности. У апликацији ће постојати тренинг опција гдје ће корисници моћи детаљније да вјежбају уз своје омиљене пјесме. Намијењена је аматерима и професионалцима. На конференцији су присуствовали људи попут Tim Cook, главног човјека "Apple" компаније, Стев Балмер, директора "Microsoftа", поред њих били су присутни и представници фирми: Google, Dreamworks, Soundcloud, Universal Music, Erricsson и многи други. Говор је одржао и најбогатији човјек на свијету, Carlos Slom Helu заједно са Рупертом Мардоком, власником News Corp у чијем власништву је и Wall Street Journala.

* ГЛАС: Како сте дошли на идеју за такву апликацију и колико људи је радило на креирању саме апликације?

ГРБИЋ: На идеју сам дошао пратећи тренове на Google play-у и App store-у које апликације су најпопуларније, шта људи највише скидају и шта недостаје. Спајајући категорије као што је едукација, караоке и програми за снимање гласа родила се идеја за "Qorio". Тако је настала ова озбиљна, али и забавна апликација. Саставили смо тим од шест људи који представљају микс домаћих и страних стручњака.

* ГЛАС: Једно вријеме сте становали и радили у Канади. Чиме сте се тамо бавили и какви су услови за музичке ауторе у Канади у односу на БиХ?

ГРБИЋ: У Канади сам становао три године. Од тога сам годину дана студирао а двије године се бавио фриленсер радом. Радио сам свашта, од снимања "живих" бендова до едитовања и миксања музике и још много из домена музике. Кад је у питању ауторство ситуација је драстично другачија. Тамо постоји цијели систем који ми у РС немамо. Систем колективних ауторских права који у суштини прати музику од кафића, радија, телевизије, интернета гдје се региструје музика која се пушта, ко је аутор те музике, ко је снимао, ко је издавач, све се зна и онда се те информације шаљу у ауторско удружење SOCAN који процесирају све те податке и сходно томе исплаћују ауторе тих музичких дијела. Код нас тај систем не живи и не функционише, што могу потврдити сви аутори са наших простора. Код нас се пуштају музичке шпице сваки дан по телевизијама за које аутори не добијају ништа.

* ГЛАС: Каква је музичка продукцијска сцена у БиХ и може ли се данас живјети од умјетности?

ГРБИЋ: Кад бисмо имали систем који би штитио музичке ауторе мислим да би ситуација била далеко боља, овако је изузетно лоша. Код нас се све ради брзински, само да се што прије одради а на тај начин се губи квалитет, губи се магија музичког дјела, јер за сваки производ, па и музички треба вријеме да нарасте, да сазрије да би био прави. Потребно је да се ширимо, увезујемо са свијетом, да њихова искуства примјењујемо на свој рад и на нашу музичку сцену. Од умјетности се живи јако тешко и није нимало исплативо занимање на нашим просторима. Када сам видио колико се у Канади зарађује, каква су тамо права, код нас је као у дивљини. Снађи се како знаш, игра без правила. Све се свело на креативну искру, а новац хоће ли доћи или не је питање.

* ГЛАС: Колико су заштићена ауторска права на нашим просторима и јесу ли честе крађе?

ГРБИЋ: Дешавало ми се свашта када је у питању крађа ауторских права. Моје музика је коришћена без претходне најаве,  отимани су ми цијели концепти и пројекти. Код се не може заштитити ауторско право. Закон постоји, али се не примјењује и реална слика стања је посве другачија. Изузетно тешко доказати, судови јако дуго обрађују предмете, тако да аутори само одустају од тужби јер је правда недостижна. На западу, ако се покаже било каква сличност, свега неколико истих нота, можеш ићи на суд са тужбом. Код нас је потребна материјална штета да би се предмет уопште узео у разматрање што је с друге стране јако тешко доказати. Потребно је да постоји реалан чврст судски процес у којем правни заступници оштећеног могу да раде што би довело до бржег рјешавања предмета и поправљања ситуације везане за заштиту интелектуалне својине. Свако ради шта хоће.

* ГЛАС: Какву музику приватно слушаш и како коментаришеш нашу музичку сцену која је преплављена фолком?

ГРБИЋ: Приватно слушам разне жанрове музике, од чил аута и класике, до симфоник метала и електро музике. Не слушам турбо фолк, чак ни када изађем што је код нас општи тренд.  Музика је веома битна, иако јој не придајемо велики значај, а у комбинацији са анархистичним стањем у индустрији на Балкану, гдје свако има прилику да путем музике промовише лош модел, као што је турбо фолк, није ни чудо што су наши млади одсјечени од свијета и не знају за боље. Млад човјек слушајући народњаке запада под лош утицај и погрешно формира личност. Сви народњаци се врте око истих тема, неуспјеле љубави, неке туге, патње и бола и кад то слушаш са 15-16 година нормално да падаш у депресију и да живот гледаш само као сивило које покушаваш лијечити у кафани.

* ГЛАС: Осим избацивања на тржиште мобилне апликације "Qorio", шта још можемо очекивати из вашег студија? Шта планирате радити у ближој будућности?

ГРБИЋ: Тренутно сам максимално фокусиран на "Qorio". Планирам да радим и албум оркестралне, електро музике за трејлере и видео игре, за који ћу радити цроњдфундинг кампању. То је нови систем финансирања пројеката. Постоје цроњдфундинг сајтови на којима се постави пројекат за који људи дају донације у мањим износима, 10, 20, 100 долара а за узврат добију неки поклончић.

Андроид апликације

* ГЛАС: Када би корисници андроид телефона могли очекивати да се апликација појави на тржишту и колико очекујете преузимања?

ГРБИЋ: Надамо се да би апликација могла да се појави до маја наредне године. Узимајући у обзир да ће апликација прву годину бити бесплатна и да желимо да креирамо ефективну маркетиншку кампању очекујемо велики број преузимања, циљамо на 2, 2 милијарде корисника.

 

Биографија

Данило Грбић је рођен у Приједору. Завршио је Средњу музичку школу "Исидор Бајић" у Новом Саду те Музичку академију у Бањалуци. У Торонто је отишао 2009. на студије за музичку продукцију и музички бизнис на "Harris Institute for the Arts". Крајем 2012. се вратио у БиХ и наставио да ради на пројектима у БиХ и иностранству. Већ 15 година се професионално бави музичком продукцијом. Неколико посљедњих година се посветио развијању музичких брендова који у основи садрже музику, а пласирају се путем разних медија: интернета, ТВ, радио, апликације, live...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана