Бањалучанин Немања Михајловић акробацијама помјера границе страха

Александра Маџар
Бањалучанин Немања Михајловић акробацијама помјера границе страха

Страх се релативно брзо савлада ако стварно желиш тиме да се бавиш. Тај страх је једна од ствари које ја највише волим у овом спорту. Ако престанеш да се бојиш, значи да мораш ићи даље, помјерати границу страха. Исто тако, ако не падаш, значи да се не трудиш довољно и не напредујеш. Једноставно стојиш у мјесту.

Рекао је ово за "Глас Српске" млади мотоциклиста Немања Михајловић, који је овог љета освојио прво мјесто на Свјетском првенству у мотоциклизму, дисциплини стунт у класи до 500 кубика. Талентовани и неустрашиви Бањалучанин имао је јаку конкуренцију, али са лакоћом се попео на постоље и заузео мјесто на врху. Михајловић је био најбољи, поред ривала из Америке, Русије, Јапана, Саудијске Арабије.

* ГЛАС: Када сте се почели бавити акробацијом на мотору и шта је то што Вас је увукло у ову адреналинску причу?

МИХАЈЛОВИЋ: Стунтом сам се почео бавити 2010. године када сам и сазнао да је то спорт. Са неких петнаест година добио сам од пријатеља DVD са снимцима неких Американаца који "дивљају" моторима кроз град, радећи акробације. Тада сам почео нешто слично да радим на бициклу. Са неких осамнаест година добио сам од родитеља мотор и полако почео да учим вожњу на задњем и предњем точку. Тражећи те старе снимке на "Јутјубу", нашао сам и такмичења и тако сазнао да је стунт у свијету регистрован као спорт. Почео сам да учим неке технички захтјевније трикове и свој тренинг "преселио" на затворене паркинге.

* ГЛАС: На којим сте све такмичењима до сада учествовали и са којим наградама сте се вратили?

МИХАЈЛОВИЋ: На онлајн видео-такмичењу на свјетском нивоу, "50 стунт видео цомпетитион 2012" освојио сам треће мјесто и прво мјесто за најлуђи трик, који је био вожња на задњем точку уз 15 степеница, стојећи на сицу. На истом том такмичењу 2013. године освојио сам друго мјесто. На отвореном купу у Мађарској исте године освојио сам прво мјесто у класи до 500 кубика. То је било европско такмичење. И посљедње на којем сам се представио је Свјетско првенство у Бугарској "Bulgarian stunt competition 2014", на којем сам освојио прво мјесто у класи до 500 кубика.

* ГЛАС: Да ли у Бањалуци има још момака који се усуђују да се баве овом врстом спорта?

МИХАЈЛОВИЋ: У посљедње вријеме све је више момака који уче акробације на бициклима и скутерима. Неки од њих су стварно талентовани. Радујем се томе што ћу, надам се у неко скорије вријеме, имати конкуренцију у свом граду. Тако се спорт брже развија, а и ми брже напредујемо када учимо заједно.

* ГЛАС: Посљедњи велики успјех забиљежили сте у Бугарској. Колико Вам значи та награда?

МИХАЈЛОВИЋ: Највећи успјех до сада остварио сам у Бугарској. Поред тога што ми је толико значило само да одем тамо, упознам људе о којима сам читао у магазинима и гледао их на интернету, имао сам прилику да возим са њима, учим од њих и склопим нова пријатељства. То су углавном возачи који возе најјачу класу - преко 600 кубика.  Освајање ове титуле за мене представља одскочну даску у овом спорту, тако да се надам да ћу сљедеће године имати прилику да одмјерим снаге са њима. Са друге стране, толико ми је драго што Бањалука има шампиона у спорту који постоји тек петнаестак година и сигуран сам да ће се једнога дана више причати о овоме него данас.

* ГЛАС: Како се припремате за такмичења? Да ли имате тренера и можете ли описати један свој тренинг?

МИХАЈЛОВИЋ: Први пут сам имамо тренера и програм тренирања пред такмичење у Бугарској. Радио сам посебан тест са господином Радом Ђукићем у Аустрији, на основу којег су ми одређени програм исхране и тренинга. Радио сам кондиционе и тренинге баланса свако јутро два сата. Тренинг на мотору радио сам увече, такође два сата. Значи, сваки дан четири сата активног тренинга два мјесеца. Тренирао ме професор на Факултету физичког васпитања и спорта Игор Божић. Резултати су били невјероватни. Био сам бржи, више разгибан и све се некако сложило на дан такмичења.

* ГЛАС: Ко је Немања Михајловић када сиђе са мотора?

МИХАЈЛОВИЋ: Завршио сам Средњу медицинску школу у Бањалуци, смјер зубни протетичар. Тиме се и бавим, а поред тога студирам стоматологију у Бањалуци. Са лоптом никада нисам знао, али када су екстремни спортови у питању, мало је ствари које нисам пробао, тако да себе не сматрам мотористом. Мотор сматрам само средством којим се могу радити прилично екстремне ствари.

* ГЛАС: Сматрате ли да сте неко ко доприноси промоцији Републике Српске у свијету?

МИХАЈЛОВИЋ: Требало ми је доста времена да објасним осталим возачима гдје се налази Република Српска, али поред географског положаја, успио сам да им приближим и како се живи код нас. Морам споменути да ме на овом такмичењу подржало Министарство породице, омладине и спорта РС и да ми је драго да су препознали мој труд и прихватили нешто потпуно ново у РС као спорт. За свој стартни број изабрао сам хуманитарни број 1458, позивни број за угрожене у поплавама.

Порука

* ГЛАС: Која би била Ваша порука људима који желе да се баве овим спортом?

МИХАЈЛОВИЋ: Порука је увијек иста. Ко год жели да се бави стунтом, обавезно мора да носи заштитну опрему, јер падови су неизбјежни. Акробације треба учити и радити на затвореним паркинзима и мјестима гдје се не угрожавају саобраћај и пјешаци. А ако желе професионално да се баве, овај спорт се, као и сваки други, једноставно мора вољети. Мора се много тренирати и бити упоран, а успјех ће доћи с временом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана