Звиздић поново игнорише став РС

Жељка Домазет
Звиздић поново игнорише став РС

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић поново је злоупотријебио позицију на којој се налази и отворио причу о уласку БиХ у НАТО иако за то нема сагласности свих страна, упозорили су представници РС у заједничким институцијама.

Звиздић је јуче након повратка из Берлина, гдје је разговарао са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, истакао да је важно питање током састанка била активација МАП-а, додајући да му је Меркелова рекла да постоје добри предуслови да тај процес буде завршен до краја године.

- Активација МАП-а као наредни корак ка НАТО-у и добијању кандидатског статуса за чланство у ЕУ биле су најважније поруке за БиХ и читав регион, а то значи очување стабилности на овом простору, европске перспективе, те омогућавање даљег економског развоја и БиХ и западног Балкана - рекао је Звиздић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Огњен Тадић (ДНС) рекао је за “Глас Српске” да је Звиздић направио велику грешку што је у разговор са Меркеловом ушао као представник СДА, а не као предсједавајући Савјета министара БиХ.

- Да је у тај разговор ушао као предсједавајући Савјета министара, водио би рачуна о постојећим процедурама и правилима у БиХ и знао да је веома неозбиљно са једним од најмоћнијих званичника у свијету разговарати на начин да се ствара предубјеђење о НАТО путу или нечему сличном, а да за то не постоји реална подршка у самој БиХ, која би могла довести до финализације тих процеса - рекао је Тадић.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је за “Глас Српске” да се само захваљујући странкама из Савеза за промјене Звиздић понаша као доминантна фигура у Савјету министара.

- Свједоци смо да он често злоупотребљава позицију предсједавајућег и уставну надлежност Савјета министара БиХ, који је помоћно тијело Предсједништва БиХ, а никако влада, како то они желе. Он је само предсједавајући, а никако премијер. Индикативно је то што не постоје адекватне реакције из тзв. Савеза за промјене, па се тако развијају такве врсте политичке тенденције код Бошњака, а у овом случају и код самог Звиздића - рекао је Кошарац.

Он је истакао да Звиздић по повратку из Берлина прича бајке које се свиђају његовом бирачком тијелу.

  • Ништа се у БиХ не може урадити без Републике Српске. Очигледно Звиздић или сједи на ушима или свјесно жели да игнорише званичне ставове институција РС. Ми смо јасно опредијељени да се поштују документа и акта која усваја Народна скупштина РС, а када је у питању НАТО, Република Српска је јасно и прецизно донијела Резолуцију о војној неутралности - рекао је Кошарац.

Границе

Денис Звиздић је новинарима у Сарајеву пренио став Ангеле Меркел да неће бити прекрајања граница на Балкану.

Истакао је да је Меркелова изразила очекивање да ће БиХ у току актуелног мандата Европске комисије добити статус кандидата за чланство у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана