Званичници Српске упутили саучешће поводом смрти владике Атанасија

Срна
Званичници Српске упутили саучешће поводом смрти владике Атанасија

БАЊАЛУКА - Званичници Српске упутили су саучешће поводом смрти владике Атанасија, који је преминуо од посљедица вируса корона.

Члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је искрено саучешће Српској православној цркви и свим вјерницима, посебно онима у Херцеговини поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.

"Са жаљењем сам примио вијест да се упокојио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић, један од најутицајнијих епископа и богослова у цијелом православном свијету. Владику Атанасија памтићемо као истинског пастира, састрадалника нашег народа у Херцеговини, на Косову и Метохији, гдје је често боравио", истакао је Додик.

Он је навео да је владика Атанасије дошао у Републику Српску почетком рата, гдје је дијелио све патње свог народа кроз рат, али и након рата, и никада ни пред чим и ни пред ким није устукнуо, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

"Владика Атанасије дао је немјерљив допринос обнови Цркве у Херцеговини, али и цијелој Републици Српској, као и у осталим земљама гдје живе Срби. Огроман допринос дао је и теолошкој науци, којом се бавио до посљедњих тренутака свог живота", нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић навела је да је умировљени епископ Атанасије оставио неизбрисив траг код вјерујућег народа у Херцеговини и многобројне младе људе је својим примјером надахнуо и упутио на изучавање богословља и подстакао на ступање у свештенички и монашки чин.

Цвијановћева је поводом смрти умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, упутила је телеграм саучешћа Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској, свештенству, монаштву и вјерницима.

"Са тугом и жаљењем примила сам вијест о смрти умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија. У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму предсједнице Репблике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је телеграм најдубљег саучешћа, поводом упокојења умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, епископу Димитрију, монаштву, свештенству и вјерном српском православном народу Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

"Велики је и ненадокнадив губитак за све нас одлазак епископа, који је послије више деценија комунистичке власти успио да Херцеговину, епископију Светога Саве и родну земљу Василија Острошког, својим пастирским трудољубљем, врати вјери православној, који је обновио и саградио на десетине храмова, епископу који је својим високо моралним начелима предано служио и Богу и народу и био један од наших водећих теолога. Познато је да је владика Атанасије велику пажњу и љубав поклањао дјеци. Увјерени смо да ће одрастање уз епископа Атанасија остати немјерљиво богатство уписано у срцима моногобројне дјеце из цијеле Херцеговине", навео је Чубриловић у телеграму.

Он је додао да се епископ Атанасије Господу представио након борбе са болешћу са којом се бори цијели свијет и због које су бројне породице остале без својих најмилијих, те да је отишао само неколико мјесеци послије свог најбољег пријатеља и сабрата митрополита Амфилохија са којим је одрастао, школовао се, служио и монаховао, саопштено је из Народне скупштине.

"Одлазак ове двојице духовника велики је и ненадокнадив губитак за све нас, за сав вјерујући српски православни народ и за Српску православну цркву. Од нашег епископа Атанасија најпримјереније је опростити се ријечима којима се он, недавно, опростио од свог сабрата митрополита Амфилохија: 'Нека му је благословен пут којим иде, и душа и тијело, и захвалност. Радујмо се васкрсењу, он је свједок васкрсења'", написао је предсједник Народне скупштине у телеграму саучешћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана