Званичници Српске: Истина о Добровољачкој кад-тад изаћи ће на видјело

Срна
Званичници Српске: Истина о Добровољачкој кад-тад изаћи ће на видјело

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Злочин над невиним војницима и цивилима који су били у служби бивше ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у сарајевској Добровољачкој улици био је класични злочин против мира и доказ да је тадашње муслиманско руководство жељело и изазвало ратни сукоб у БиХ да би остварили своје максималистичке захтјеве и политичке циљеве, изјавио је Срни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да су пуцњи у невине људе, младе војнике који су у колони покушали да напусте Сарајево након постигнутог договора, представљали  пуцње у мир и слободу, те потврдили шта за муслиманско руководство значи договор и дата ријеч - ништа.

- Убиство српског свата на Башчаршији, ратни покличи, пуцњи и паљења у Добровољачкој улици, пресретање возила ЈНА на Скендерији, напад на Дом ЈНА и све касарне у Сарајеву, брутално стријељање заробљених војника ЈНА у Великом парку, Тузланска колона... - сви ти злочини почињени над невиним људима, над младошћу, јесу злочини против мира и пуцањ у слободу - нагласио је Додик.

Он је рекао да је разоткривање лажи бившег и садашњег бошњачког руководства о наводној српској агресији и агресији бивше ЈНА на БиХ кључни задатак институција Републике Српске, те да се само пласирањем истине, аргументима и доказима, културом сјећања и подсјећања на бројне злочине над српским народом јасно потврђује ко је желио рат у БиХ и ко се спремао и наоружавао за ратни сукоб.

-Тадашње муслиманско руководство јасно је поручило не само Србима у БиХ, већ и цијелом свијету да не желе мир у БиХ и нормалан живот у остатку тадашње Југославије, те да су спремни на све. Жељели су рат и то су јасно показали, док се тај исти свијет правио и нијем и глув и слијеп оптужујући Србе - навео је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да упорно деценијско одбијање Тужилаштва БиХ да процесуира одговорне за ове злочине представља више него јасан доказ да та неуставна и нелегална правосудна институција од дана када је наметнута одлуком високог представника представља инструмент муслиманске и политике дијела међународне заједнице у БиХ.

- За свакога ко жели и хоће да види јасна је улога и одговорност муслиманског политичког, војног и полицијског руководства, осим за тужиоце, како домаће тако и стране, чији је задатак био да заташкају злочине и пребаце наводну одговорност за изазивање крвавог грађанског рата у БиХ на Србе. И данас, три деценије након злочина сјетили су се да подигну оптужницу за злочин у Добровољачкој. Зашто сада? За прање биографија? Савјест им сигурно није прорадила. То је крајње лицемјеран и манипулаторски потез правосуђа БиХ. Наше повјерење у рад наметнутих правосудних институција на нивоу БиХ давно је изгубљено и не може га ништа вратити, јер смо свједоци бројних пристрасно вођених и катастрофално срамотних пресуђених предмета који се тичу злочина над Србима -нагласио је Додик.

Он је навео да досадашња пракса рада правосудних институција у БиХ, нажалост, показује да се преко оптужница и пресуда покушава дефинисати карактер рата у БиХ према којем је српски народ искључиво одговоран за све, а муслимани наводне невине жртве.

-Упркос свему, кад-тад истина ће изаћи на видјело, а сарајевска Добровољачка улица остаје записана као мјесто страшног злодјела и вјечна срамота оних који су то учинили, као и оних који ништа нису урадили да злочинци и починиоци правовремено одговарају - закључио је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да охрабрује чињеница да је недавно коначно подигнута оптужница против 11 лица за злочин у сарајавекој Добровољачкој улици 1992. године, те изразио наду да ће сви одговорни за то кривично дјело бити адекватно кажњени.

Чубриловић је поводом 30. годишњице злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву нагласио да је тужно и разочаравајуће да су биле потребне три деценије да се правосуђе БиХ осмјели и учини овај корак.

-Поставља се питања да ли је и колико ће бити могуће наћи свједока и других доказа, сада када се чекало да прође 30 година од злочина. Али, искрено се надамо да ће ради стабилности и боље будућности ове земље, најстроже бити кажњени сви који су наредили и извршили злочин над војницима који су се мирно повлачили из Сарајева - нагласио је Чубриловић.

У Добровољачкој улици у Сарајеву припадници "Зелених беретки" и Територијалне одбране БиХ су, по наредби члана Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, 3. маја 1992. године напале колону возила ЈНА која је, према договору Алије Изетбеговића и Унпрофора, напуштала тадашњу Другу војну област.

Дан раније, 2. маја 1992. године, припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране напали су Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

У Источном Сарајеву и Сарајеву данас ће, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, бити обиљежено 30 година од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламистичких фаланги над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана