Званичници о посјети Лаврова: Русија одувијек била у функцији заштите Дејтонског споразума

Срна
Званичници о посјети Лаврова: Русија одувијек била у функцији заштите Дејтонског споразума

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је однос Русије према Републици Српској пријатељски, те да је посебно важно што је ова земља одувијек била у функцији заштите Дејтонског споразума.

- Када је ријеч о БиХ, они показују досљедност и одавно, као и ми, говоре да нема мјеста за високог представника, да је ово земља која треба сама да гради свој пут - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци поводом сутрашње посјете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова БиХ.

Она је захвалила Руској Федерацији на том јасном ставу који показује у Савјету безбједности УН.

Цвијановићева је нагласила да између Српске и Русије годинама постоји добра, пријатељска сарадња, политичко разумијевање, економска подршка, те изразила увјерење да ће сарадња убудуће бити још боља.

- У суштини све што су до сада радили даје нам за право да вјерујемо да ћемо и у наредном периоду имати добру сарадњу - закључила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је долазак руског шефа дипломатије у Републику Српску велики догађај, те да ће с њим разговарати комплетно руководство Српске.

- Његова посјета Српској за мене лично је важнија од посјете Предсједништву БиХ. Лавров је пријатељ Српске, човјек који је дуго година био министар, а прије тога амбасадор у Уједињеним нацијама и разумије детаље о проблемима у БиХ, а за нас је вема важно да имамо људе који разумију детаље - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, многим дипломатама који долазе у БиХ у интересу су само неке глобалне ствари и нико не жели да се бави детаљима.

- Лавров је с друге стране човјек који се разумије у то и представља једну велику Русију која је нама пријатељска са становишта поштивања Дејтонског споразума и међународног права - објаснио је Додик.

Русија се посљедњих десетак година, рекао је Додик, није придружила ниједној активности виског представника у БиХ у погледу подузимања и наметања мјера.

- То значи да су све мјере које је високи представник подузео нелегалне јер је предвиђено да за њих постоји консензус међународног фактора, а те мјере нису имале консензус у погледу изузетог става Русије - истакао је Додик.

С друге стране, навео је српски члан Предсједништва, Русија је веома предано читала извјештаје које је Српска достављала Савјету безбједности и указивала на те елементе.

- Лаврова ћемо упознати о стању како га ми видимо. Мислимо да је БиХ погрешна земља са становишта садашњег времена, те да сви напори који су уложени нису обезбиједили да се нешто од ње направи. Ако то није успјела масовна војна, финансијска и политичка интервенција међународне заједнице, онда на који начин мисле сада да нешто ураде - рекао је Додик.

Додик је додао да је примарно за то да се постигне договор и очува изворни Дејтон, али да није за разне екскурзије у вези са Дејтонским споразумом.

Додик је навео да је високи представник Педи Ешдаун направио озбиљне проблеме у БиХ, те да се сада види да су рјешења која је он тада наметнуо довели до такве БиХ која је у апсолутној кризи.

- БиХ је неуспјешна земља и о томе желимо да причамо и са Лавровом - рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана