Званичници из Српске показали јединство на састанку у Београду

Срна
Званичници из Српске показали јединство на састанку у Београду

БЕОГРАД - Српски званичници показали су јединство на састанку у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.

На састанку са Вучићем, као и са странкама позиције и опозиције Српске и Србије, манифестовано је јединство по националним питањима и постигнута сагласност да треба ојачати позицију Српске и Србије.

Стевандић: Српска не може допустити нарушавање Дејтонског споразума

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је руководство Србије, а поготово предсједник Александар Вучић, свјесно да Република Српска не може да допусти нарушавање Дејтонског споразума и да се одлуке доносе ван парламената у 21. вијеку.

Стевандић је, након заједничког радног ручка предсједника Србије Александра Вучића са званичницима Републике Српске и представницима политичких партија из Српске и Србије у Београду, рекао да Република Српска не може да повуче своју одлуку, већ онај ко је то учинио противно Уставу БиХ и Републике Српске.

Према његовим ријечима, Република Српска, с друге стране, разумије Србију и не жели ничим да отежа њену спољнополитичку позицију.

"Желимо да оно што је раније речено од гараната Дејтонског споразума до најаве да ће Србија увијек стајати уз свој народ гдје год се налазио не само у Републици Српској. То је нама потпуно довољно да можемо мирније да дочекамо неизвијесно вријеме које је пред нама", закључио је Стевандић.

Ђокић: Заједнички одржати стабилном Српску и економски је јачати

Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић изјавио је данас у Београду да је важно да постоји висок ниво солидарности и спремности политичких представника Српске и Србије да заједно буду окупљени око истог циља - да одрже стабилном Републику Српску и да јој помогну да економски јача, а убудуће ће се то још само више потврђивати.

"Радује ме постигнути степен политичког јединства и спремности да се то јединство очува у Српској, али исто тако и у Србији и да је то усмјерено ка најбољим намјерама Републике Српске да допринесе стабилности у региону", рекао је Ђокић новинарима након данашњег састанка највиших политичкх представника Републике Српске и Србије.

Према његовим ријечима, предсједник Србије Александар Вучић труди се да у томе помогне и да овај регион живи нормалан и стабилан живот и бројне су његове позитивне иницијативе, које само треба примијенити у пракси.

Ђокић је рекао да је од велике важности што су се данас састали сви представници политичког живота Србије и Републике Српске на једном мјесту окупљени око једне теме, а то је како на најбољи начин у овом времену дјеловати, а да при томе Србија и Српска не буду она страна која проузрокује тешкоће и проблеме, већ жели и бори се за рјешења.

Показан је висок степен одговорности у овом тренутку кризе коју је изазвао високи представник покушајем наметања допуна закона који се бави прошлошћу БиХ.

Умјесто да то ради неко парламентарно тијело у БиХ, то је урадио високи представник који није у званичној процедури потврђен за то мјесто, истакао је Ђокић.

Он је навео да је нелегално изабрани високи представник и тиме прихватио оно што је урадио његов претходник који је више пута наступао пред Савјетом безбједности износећи низ нетачних чињеница о БиХ и односима у БиХ.

"Ми имамо озбиљан проблем у овом тренутку, али смо жељели данас да кажемо овдје да криза у БиХ није само узрокована ударом претходног високог представника. Базни проблеми у БиХ су друга криза. То је криза у односима Хрвата и Бошњака и криза у Федерацији БиХ која већ више година нема владу. Дакле није одговорност на Србима није одговорност на српској политици него просто постоји мноштво проблема у БиХ", појаснио је Ђокић.

Нешић: Српска не може бити упитна

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је да Република Српска не може бити упитна, јер је њено постојање гарантовано међународним уговорима, а њено очување је обавеза свих политичких фактора.

Нешић је, након заједничког радног ручка предсједника Србије Александра Вучића са званичницима Републике Српске, те представницима опозиције из Српске и Србије, нагласио да БиХ има онолико колико се у њој сваки народ осјећа комотно.

Он је истакао да је одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка додатно усложила и онако сложену ситуацију у БиХ и да је реакција Републике Српске била изнуђена.

"Фаворизовање политике једног народа и наметање одлука никада није донијела добро, па неће ни сада. БиХ може функционисати само на принципу поштовања и договора", рекао је Нешић.

Он је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу на позиву и прилици да се размијене мишљења о ситуацији која оптерећује односе у БиХ и региону.

Бањац: Још једном потврђено јединство политичких странака из Српске

Предсједник НПС-а Дарко Бањац рекао је да су представници политичких партија из Републике Српске на данашњем радном ручку у Београду, који је организовао предсједник Србије Александар Вучић, још једном манифестовали политичко јединство.

Бањац је рекао Срни да су све политичке партије из Републике Српске показале да чврсто и јединствено као једна стоје при ставу да не може прихватити било какве одлуке ОХР-а или високих представника који нису изабрани по процедури од Савјета безбједности УН.

"Било какво наметање је неприхватљиво за Републику Српску и српске политичаре, јер знамо да су ОХР и високи представници у ових 25 година мијењали политичку и уставно-правну структуру БиХ тако да Дејтонски споразум потписан у то вријеме уопште није исти као сада", истакао је Бањац.

Према његовим ријечима, одлука бившег високог представника Валентина Инцка је увертира у будуће одлуке високог представника које би требало да промијени политичко-правну и уставну структуру БиХ са једном паролом мање Републике Српске - више БиХ.

"Кристијан Шмит и дио међународне заједнице морају схватити да је то неприхватљиво за Републику Српску и српски народ. Ми смо данас код предсједника Вучића манифестовали политичко јединство свох политичких партија из Републике Српске", каже Бањац.

Он је навео да му је драго што Србија разумије ситуацију у Републици Српској и БиХ и да је спремна, као потписник Дејтонског споразума и гарнат стабилности и мира на Балкану, да се политичким средствима заштити српски народ и Република Српска.

У Београду је данас одржан радни ручак предсједника Србије Александра Вучића, са званичницима Републике Српске и представницима политичких партија из Српске и Србије.

Шаровић: Заједнички бринемо за Српску и њена права

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да су представници политичких партија из Републике Српске на данашњем радном ручку у Београду, који је организовао предсједник Србије Александар Вучић, потврдили да заједнички брину за Републику Српску, њену аутономност и њена права.

"Наш став у вези одлуке Валентина Инцка је негативан и непромијењен. Неприхватљиво је да, након толико година од потписивања Дејтонског споразума, појединац доноси закон било које врсте умјесто домаћих институција", рекао је Шаровић Срни.

Шаровић истиче да за ову кризу не треба упирати прст у Републику Српску и њене представнике, већ у Валентина Инцка који је креатор једне врло лоше атмосфере у БиХ.

"Мислим да је позиција Републике Српске генерално принципијелна и ми не треба да будемо ти који ће продубљавати кризу", рекао је Шаровић.

Он каже да не очекује од нелегитимно изабраног високог представника Кристијана Шмита да посегне даље за било каквим наметањима у БиХ, јер би то представљало много корака уназад када је у питању будућност БиХ.

У Београду је данас одржан радни ручак предсједника Србије Александра Вучића, са званичницима Републике Српске и представницима политичких партија из Српске и Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана