Званичница ЕУ позвала лидере у БиХ да „престану са провокативном реториком и дјеловањем“

Агенције
Званичница ЕУ позвала лидере у БиХ да „престану са провокативном реториком и дјеловањем“

БРИСЕЛ - Директор при Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст, у телефонским разговорима с политичким лидерима у БиХ, апеловала је на наставак дијалога, проналажење рјешења за тренутну политичку кризу и фокусирање на реформе.

Ајхорст је разговарала путем телефона с политичким лидерима Милорадом Додиком (СНСД), Бакиром Изетбеговићем (СДА) и Драганом Човићем (ХДЗ БиХ), као и с министром спољних послова БиХ Бисером Турковић.

Изразила је снажну забринутост ЕУ у вези са политичком ситуацијом у БиХ и позвала лидере да „раде заједно с више енергије и фокуса на изналажењу рјешења, кроз дијалог, компромис и потпуни повратак у институције БиХ“, саопштила је Европска служба за спољне послове.

Нагласила је потребу да се „престане са раздорном и провокативном реториком и дјеловањем“.

- То се односи и на преиспитивање јединства, суверенитета и територијалног интегритета земље – наведено је у саопштењу.

Ајхорст је поновила недвосмислену опредијељеност Европске уније и подршку ЕУ перспективи БиХ као јединствене, уједињене и суверене земље, истичући да је што ранији договор о уставној и изборној реформи од највеће важности.

Ови разговори су претходили заједничкој посјети БиХ Ајхорст и специјалног изасланика САД за изборну реформу у БиХ Метјуа Палмера од 27. до 30. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана