Званични Загреб свјесно угрожава здравље људи

Жељка Домазет
Званични Загреб свјесно угрожава здравље људи

Сарајево - Мирни протест грађана одржан је јуче у Сарајеву испред Амбасаде Хрватске због намјере те земље да одлаже радиоактивни отпад на локацији Трговска гора у близини границе БиХ, због чега је са овог скупа поручено да је реализација такве одлуке недопустива, јер би угрозила здравље око 300.000 људи.

Иако се на ову проблематику већ дужи период упозорава, одзив на протест био је мањи од очекиваног, а пратио га је велики број полицајаца. Организатор протеста у име “Цлимате Саве Босниа” и “Еџтинцитион Ребеллион БиХ” Маида Шабета нагласила је да су ово окупљање захтијевали како би покушали да спријече Хрватску у намјерама. Сазнали су, каже, да друга локација није ни разматрана и да није урађена студија утицаја на животну средину. С друге стране, лош одзив на протест окарактерисала је као комбинацију лошег времена и летаргије.

- Овдје је доста Зеничана, људи из Бијељине, као и из разних дијелова БиХ, а јако мало Сарајлија, што је поразно. С друге стране, да смо директно угрожени као што су грађани Унско-санског кантона и Новог Града, било би нас хиљаде, што је срамота - поручила је Шабета, додавши да локација Трговске гора апсолутно не долази у обзир.

Нагласила је да ће бити предузете и све правне радње у овом случају.

- Тражимо и од надлежних институција у БиХ, првенствено Савјета министара и Предсједништва, да предузму адекватне радње, јер је угрожено читаво географско подручје, које ће се највјероватније морати потпуно евакуисати уколико дође до изградње депоније - навела је Шабета.

Уколико се Хрватска не огласи до 17. августа, организатори су најавили и радикалније мјере.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић најавила је активности како би Хрватска била спријечена у намјери да изгради одлагалиште ниско и средњорадиоактивног нуклеарног отпада на граници са БиХ. Голићева очекује да ће Влада РС крајем августа донијети одлуку о проглашењу парка природе “Уна”, подсјетивши да је та ријека у цијелом току кроз ФБиХ заштићена у категорији националног парка.

Неће се, каже, одустати од заштите 230.000 становника из девет општина у сливу ријеке Уне, у близини локације гдје Хрватска намјерава да складишти опасни отпад.

О овом проблему огласио се и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

- БиХ има право да ову проблематику са Трговском гором дигне и на виши, међународни ниво јер бисмо могли трпјети посљедице нуклеарног отпада на само 500 метара од границе - истакао је Шаровић.

Додао је да је комуникација са хрватском страном изузетно лоша. Шаровић је подсјетио да од Предсједништва БиХ очекује да ово питање стави на дневни ред и да запријети тужбом и арбитражом.

Правни тим

Међу окупљенима на протесту у Сарајеву био је и посланик СДП-а Саша Магазиновић, који је констатовао да о питању одлагања отпада у Трговској гори БиХ први пут има јединствен став.

- БиХ треба да ангажује правни тим да ријеши ово спорно питање - сматра Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана