Жупљанин: Несхватљива намјера Мектића за дестабилизацију Српске

Срна
Жупљанин: Несхватљива намјера Мектића за дестабилизацију Српске

Бањалука - Потредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ Слободан Жупљанин изразио је оштро противљење било каквом ангажовању полицијских снага Федерације БиХ /ФБиХ/ на простору Републике Српске, јер је то у супротности са Уставом Републике Српске и Дејтонским споразумом уопште.

Жупљанин је рекао да је несхватљиво сљепило или пак планска намјера министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића за изазивање дестабилизације стања у Републици Српској када предлаже и иницира слање полицијских снага ФБиХ на простор Републике Српске због мигрантске кризе.


Он је навео да Влада Републике Српске мора, користећи се уставним надлежностима, заштитити суверенитет и територијални интегритет Републике Српске и енергично спријечити све покушаје изазивања политичко-безбједносне кризе, до које могу довести непромишљени и неодговорни поступци представника Српске у заједничким институцијама.

“Некима од њих није интерес стабилност Републике Српске него уклапање у намјере носилаца пројектовања хаоса пред наредне опште изборе”, саопштио је Жупљанин.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ, на сједници одржаној 16. августа, прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Републике Српске, иако је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач у више наврата поновио да је, поред 80 полицијских службеника МУП-а Српске, који су тренутно ангажовани, Министарство спремно да ангажује додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре у Бањалуци прије два дана рекао да још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, те да они, како тврди, неће имати ништа са надлежностима МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана