Жупљанин: Гнусна увреда српског народа

Срна
Жупљанин: Гнусна увреда српског народа

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин оцијенио је да се прославом 1. марта у Федерацији БиХ /ФБиХ/ као “дана државности БиХ” иде на усложњавање односа и подизање тензија у укупним односима између српског и бошњачког народа.

“То се ради на начин да се српски народ и даље изазива како би произвео одређене реакције, а онда би на те реакције касније реаговали из ФБиХ и међународни фактор који им је све вријеме савезник у настојањима да дође до нестанка српског народа и Републике Српске”, рекао је Жупљанин Срни.

Он је истакао да је обиљежавање 1. марта у ФБиХ као “дана независности БиХ” неприхватљиво за Републику Српску јер представља гнусну увреду за српски народ.

“Тај дан нас не наводи ни на шта што би требало славити и обиљежавати. Нажалост, тај дан Срби памте по врло негативним односима према српском народу и почетку рата у БиХ”, рекао је Жупљанин Срни.

Он је указао да су 1. марта 1992. године друга два народа одлучила да трећи народ прегласају у свему и да му практично покушају одузети конститутивност.

“Проблем је и у томе што на нивоу БиХ никада није донесен закон о државним празницима и са формално правне стране 1. март не би се могао ни обиљежавати, али пошто је БиХ сама немогућа држава, онда је могуће све оно што је немогуће”, истакао је Жупљанин.

У БиХ је 29. фебруара и 1. марта 1992. године одржан референдум о независности на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за излазак БиХ из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ 1. март се обиљежава као “дан независности”, док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

Првог марта 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана