Жунић: Влада Српске никад није разматрала измјене Закона о локалној самоуправи

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- На сједници Владе Републике Српске никада није разматрана измјена Закона о локалној самоуправи, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Жунић је подсјетио да прича о измјени овог закона траје већ дуго, односно да клубови посланика имају одређене идеје како би то питање требало да буде ријешено.

"Свјесни смо да постоје проблеми у функционисању локалних самоуправа, нарочито када је у питању однос начелника, градоначелника и скупштине", истакао је Жунић.

Он је рекао да је сигуран да ће у наредном периоду и Влада и посланици размишљати о измјенама поменутог закона, али по свим процедурама које треба да буду испоштоване.

"Ми очекујемо да након формирања новог сазива Савеза општина и градова, заједно са клубовима посланика и Владом уђемо у ту причу и да полако размишљамо о измјени тог закона. Али, за сада, све ове информације које су се појавиле су једно политичко спиновање, процес у којем вјероватно људи из ПДП-а и СДС-а, који нису спремни добро и квалитетно да раде посао, налазе изговор", изјавио је Жунић за РТРС.

Он је нагласио да је потпуно нетачна информација да је на сједници Владе било када расправљано о измјени овог закона и истакао да се на дневном реду предстојеће сједнице Народне скупштине Републике Српске неће наћи измјене тог закона по хитном поступку, како су то најављивали неки посланици.

"О томе треба да се размишља, да се ради и сигуран сам да ћемо у неком наредном периоду сви заједно наћи неку врсту компромиса у вези са тим питањем, јер је најгора ствар да скупштине не функционишу с обзриом да највећи проблем тада имају грађани", појаснио је Жунић.

Он је истакао да је потребно пронаћи компромис у ситуацијама које нису повољне за скупштину или за градоначелника, те да је то била и иницијатива самих грађана с обзиром да у таквим ситуацијама највише они трпе.

"Измјене овог закона су процес који ће сигурно трајати, али од тог проблема не треба бјежати, не треба се склањати, треба пажљиво радити", рекао је Жунић и додао да у свему томе нико није усмјерен против неког другог, а поготово не против грађана.

Он је нагласио да све оно што се појавило у медијима су потпуне дезинформације, те да је циљ тих дезинформација био плашење грађана па можда и изазивање неких немира.

Жунић је додао да очекује да онај ко је добио мандат ради свој посао и испуни сва обећања која је дао.

"У крајњем случају, скупштина ће дати оцјену начелнику и градоначелнику, а најважнију оцјену дају свакако грађани", поручио је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана