Жунић: Утврђивањем поријекла имовине до сузбијања корупције

Срна
Жунић: Утврђивањем поријекла имовине до сузбијања корупције

БАЊАЛУКА - Нацртом закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, чији је предлагач Клуб посланика СНСД-а, уређују се услови, начин и поступак под којима се утврђује имовина физичког лица и њено увећање, као и посебан порез на увећање, које у узастопном периоду до три године прелази 300.000 КМ, а за коју власник не може да докаже начин стицања, као и надлежни органи.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић је, образлажући у Народној скупштини овај нацрт, рекао да Српска има механизме за одузимање имовине проистекле извршењем кривичног дјела, али не и механизам утврђивања поријекла имовине, као и њено опорезивање.

"Потреба за оваквим законом садржана је превасходно у снажној друштвеној потреби за искорјењивањем корупције и сиве економије, као и подизању свијести о плаћању пореза, али уједно и у потреби за постављањем снажних темеља пореске дисциплине у Српској. Социјална компонента овог закона јесте јасно и недвосмислено утврђено одређивање несразмјере између прихода и имовине", рекао је Жунић.

Жунић је рекао да се примјеном овог закона спроводи правда и правичност, као и једнака примјена закона према свима, јер се управо оваквим правним нормама, које предвиђају високе стопе за непријављене приходе за које физичко лице не може да докаже поријекло стицања, утврђује не само законско правило, него и друштвено правило да нико не може имати користи од противправног дјеловања.

"Веома је важно да у свакој земљи грађани могу да објасне са чим располажу и одакле им извори за то чиме располажу. Предложени закон треба да обезбиједи ефикаснији систем борбе против корупције, сиве економије и изградњу институција, али и да се кроз правни систем контролишу приходи и тако спријече све могуће злоупотребе", поручио је Жунић.

Он је оцијенио да ће доношење овог закона бити економски оправдано јер ће се његовим усвајањем створити правни оквир који ће омогућити већи приход у буџету.

"Дуго се разговара о овом закону, а и друге партије су припремиле сличан. Очекујем да водимо конкретну и коректну расправу и нађемо најбоља могућа рјешења. Овај акт је потребан Српској и њиме ћемо добити потпун систем за спречавање сиве економије и корупције, те имати ту врсту правичности у друштву - да се свакоме ко је незаконито стекао имовину она одузме ако се то докаже, или да се та имовина опорезује, ако ју је неко стекао кроз одређене процесе сиве економије", појаснио је Жунић.

Жунић је истакао да након усвајања овог нацрта закона очекује јавну расправу у коју ће се укључити бројни стручњаци, те поручио да ће бити прихваћена сва добра рјешења да би акт био примјењив, конкретан и добар.

У образложењу овог акта наведено је да Пореска управа покреће поступак контроле на начин прописан законом којим се уређује порески поступак, ако се у претходном поступку учини вјероватним да у највише три узастопне календарске године у којима физичко лице има увећање имовине, постоји разлика између увећања имовине и пријављених прихода физичког лица која је већа од 300.000 КМ.

Основица посебног пореза утврђује се у вриједности имовине на коју се утврђује посебан порез, а коју чини збир ревалоризоване вриједности, те имовине за сваку календарску годину која је била предмет контроле.

Вриједност имовине за коју се утврђује посебан порез се ревалоризује индексом потрошачких цијена од посљедњег дана календарске године за коју је утврђена та имовина до дана доношења рјешења о посебном порезу.

Приход од посебног пореза припада буџету Републике Српске, а када је ријеч о стопи тог пореза, Пореска управа утврђује посебан порез примјеном стопе од 75 одсто на пореску основицу која је утврђена према овом закону.

За спровођење овог закона потребна су додатна издвајања средстава из буџета Српске у укупном износу од 994.500 КМ, а који се односе на људске ресурсе, материјално-техничку опремљеност и информационе технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана