ЖРС привеле крају нацрт систематизације радних мјеста: Појединима само преквалификација чува посао

Драгана Орловић
ЖРС привеле крају нацрт систематизације радних мјеста: Појединима само преквалификација чува посао

БАЊАЛУКА - "Жељезнице Републике Српске" увелико се припремају за прелазак на нови модел организације предузећа и већ је завршен нацрт систематизације, који је упућен синдикалним организацијама, како би до краја новембра посложили сва радна мјеста у будућем холдингу.

Раздвајање пословних функција и биланса стања кључни су елементи у процесу реструктурирања овог предузећа којем су, како истичу у ЖРС, приступили озбиљно. Тај процес је, кажу, сложен и подразумијева доношење и спровођење значајних одлука и промјена које не зависе само од њих, због чега је оправдано и то што им је Свјетска банка период зајма недавно продужила до краја децембра 2022. године.

у "Жељезницама РС" за "Глас Српске" истичу да покушавају да се реорганизују на најбољи начин да би постали предузеће које ће бити спремно за тржишно пословање и конкуренцију, подсјетивши да је Влада Српске изабрала модел холдинга који подразумијева стварање жељезничког холдинга и три зависна предузећа одговорна за превоз путника, робе и управљача инфраструктуре.

- Нацрт систематизације је завршен и достављен представницима осам синдикалних организација. Очекујемо њихове коментаре, мишљења и сугестије, након чега ће као партнери у пројекту реструктурирања заједно са управом усагласити коначан приједлог правилника о организацији и систематизацији радних мјеста - истакли су у овом предузећу.

Кажу да су током ове године испунили зацртани циљ од 2.098 запослених, а који је дефинисан уговором о реструктурирању.

- Сада је запослено 2.060 радника, а тренутно је одобрен одлазак за њих 16 уз стимулативну отпремнину по јавном огласу - навели су у овом предузећу. Узимајући у обзир будућа пензионисања, добровољне одласке уз отпремнине, али и неопходно запошљавање извршног и техничког особља на значајним производним радним мјестима, предузимају се, како истичу, неопходни кораци како би се структура запослених поправила и задовољила потребе будућег предузећа.

- То се односи на проналажење одговарајућег модела за преквалификацију, доквалификацију и стручно оспособљавање запослених који неће по тренутним компетенцијама наћи мјесто у будућој систематизацији, као и збрињавање радника са смањеном радном способношћу и инвалида, чији број је значајан у тренутној структури запослених - навели су у ЖРС.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин каже да су видјели тај нацрт, у којем је и даље присутно више администрације него што је ЖРС потребно.

- Нисмо задовољни ни тиме што још није урађен детаљан опис свих радних мјеста, јер постоји доста случајева да је више радних мјеста обједињено у једно, а немамо увид шта ће ко тачно радити и колике ће коефицијенте радници имати - нагласио је Марин и додао да, генерално, није задовољан одлуком да ЖРС буду претворене у холдинг. Он сматра да то није најбоље рјешење за ово предузеће, јер је, како каже, у питању жељезница са малим бројем километара пруге и малим бројем радника.

Губитак мањи

У "Жељезницама РС" истичу да су за девет мјесеци ове године остварили приходе од 45,9 милиона марака, а расходе у износу од 52,2 милиона КМ.

Оперативни пословни губитак за девет мјесеци износи 6,3 милиона КМ и мањи је у односу на прошлу годину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана