Зоран Тегелтија: Извјесно да ће ММФ средства за БиХ повећати на 330 милиона евра

Срна
Зоран Тегелтија: Извјесно да ће ММФ средства за БиХ повећати на 330 милиона евра

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас путем видео-линка са шефом мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Мартином Петријем и резидентним представником ММФ-а у БиХ Ендру Џуелом о тренутној ситуацији у БиХ проузрокованој пандемијом вируса корона (Ковид-19).

Предсједавајући Тегелтија упознао је Петрија о стању у БиХ у погледу здравствене ситуације, као и о економским посљедицама пандемије, те о могућностима за одговор власти у БиХ како би се заштитило здравље и животи грађана, што прије опоравила привреда и вратила радна мјеста.

Представници ММФ-а су информисали предсједавајућег Савјета министара да је извијесно повећање средстава одобрених БиХ кроз инструмент за брзо финансирање са 50 одсто на 100 одсто уплаћене квоте, односно са 165 милиона евра на 330 милиона евра, те истакли да ће се о томе Одбор директора изјаснити у понедјељак, 6. априла, саопштено је из Савјета министара.

Том приликом је наглашено да је изузетно важно да се ентитети усагласе о расподјели средстава, јер ће у противном бити помјерен рок за изјашњавање Одбора директора ММФ-а о овом инстументу.

Представници ММФ-а су на састанку изразили незадовољство чињеницом да приликом конципирања мјера за подршку економији, ентитетске владе нису консултовале нити информисале ММФ, као ни друге међународне финансијске институције иако се од њих очекује значајна подршка у финансирању дефинисаних мјера.

Предсједавајући Тегелтија захвалио је представницима ММФ-а на брзој реакцији на захтјев БиХ за одобравање хитних средстава, те исказао очекивање да ће се ентитети усагласити о расподјели одобрених средстава како би се рокови испоштовали и средства што прије ставила на располагање ентитетима и Брчко Дистрикту, наглашава се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана