Зоран Аџић, градоначелник Градишке: Подједнако развијамо село и град

Милош Васиљевић
Зоран Аџић, градоначелник Градишке: Подједнако развијамо село и град

Подједнако развијамо град и село, а тако ће бити и у будућности јер има породица које се већ четврту генерацију прехрањују захваљујући фармама. Уз то, нема дилеме да смо једна од локалних заједница која је идеална за инвеститоре због близине аеродрома али и границе са Европском унијом.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Градишке Зоран Аџић, додајући да су од 2019. године повећали број радника за три хиљаде те су страни инвеститори већ препознали овај град као топ дестинацију.

- То су Италијани, Аустријанци и Нијемци, а у Привредној зони имамо по три аустријске и њемачке инвестиције - рекао је Аџић.

ГЛАС : Шта је град предузео како би повећао број инвестиција?

АЏИЋ: Градишка се геостратешки налази на идеалном мјесту. Основали смо Привредну зону у Новој Тополи, а повољније пословно окружење између осталог стварамо и смањењем накнада и такси. Од 2018. године 300.000 марака остављено је малим и средњим предузећима. Усвојили смо стратегију развоја од 2021. до 2027. године, а усвојен је и план капиталних инвестиција.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти који се раде у Вашем граду и шта је планирано у наредном периоду?

АЏИЋ: Наше је опредјељење да Градишка постане један мали средњоевропски град са свим обрисима који му припадају. У посљедњих седам година радили смо много на инфраструктури у руралном дијелу, изградили смо око 120 километара путева, градских саобраћајница и паркинга. Завршили смо спортску дворану, у Привредну зону у Новој Тополи уложили смо 12 милиона марака. Тренутно се гради улаз у град заједно са “Путевима РС”, односно кружни ток који популарно називамо “јабука”. Ту ће бити и грандиозан споменик тријумфална капија Српске. Наш град некада је носио и назив “мали Београд” и желимо да историјске личности које су с поносом проносиле име града вратимо гдје им је и мјесто. Уз то, циљ нам је да изградимо и меморијални центар у којем би било смјештено све важно за историју града.

ГЛАС: Пољопривреднике из Лијевча поља задесиле су временске неприлике. Јесу ли могли рачунати на Вашу помоћ?

АЏИЋ: Штета је била око 26,5 милиона КМ, од чега је око девет милиона у пољопривреди. Морамо се окренути осигурању производње, Влада РС са 50 одсто суфинансира осигурање пољопривредне производње, град сваке године из буџета издвоји 70.000 марака за исту намјену, али наши пољопривредници бјеже од тога. И грађани морају осигурати куће. Све јавне објекте смо санирали, али и индивидуалне објекте код људи који су у стању социјалне потребе. Све што нас је могло захватити посљедњих шест мјесеци није нас заобишло, била је ту и афричка куга свиња, зараза је била на четири фарме али морам похвалити узгајиваче свиња који су били дисциплиновани примијенивши све мјере. 

ГЛАС: Шта то Градишци највише недостаје. Имате ли довољно хотела?

АЏИЋ: Највећи проблем јесте то што немамо озбиљан хотелски садржај. Мој претходник је хотел који је био на предивној локацији претворио у стамбено-пословну зграду, али имамо потенцијалне инвеститоре. Уз то, имамо озбиљну туристичку понуду, ту је “Кућа Лијевча и Поткозарја” гдје је у понуди око стотину производа еколошке производње.

Млади

ГЛАС: Виде ли млади перспективу у Градишци?

АЏИЋ: Наша највећа добит јесу млади, јер могу рећи да они виде себе у граду гдје су рођени. Имају енергију и ентузијазам, уз то желе да мијењају лоше ствари и учине Градишку бољим мјестом за живот. Они стварају амбијент какав њима одговара, остају да живе и заснивају своје породице у граду на Сави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана