Зора Видовић саслушана у Тужилаштву БиХ: Истрагу обуставити, Српска не ради ништа што није у складу са Уставом

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да истрагу о наводном рушењу уставног поретка треба обуставити јер Република Српска не ради ништа што није у складу са Уставом БиХ.


Видовићева је рекла да је данас у Тужилаштву БиХ саслушана у својству свједока те да је предмет отворен без икаквог основа.

"Република Српска не ради ништа што није у складу са Уставом БиХ и оно што је донесено на сједници Народне скупштине у складу је са Уставом, јер Република Српска само жели да врати надлежности које су јој одузете", рекла је Видовићева новинарима.

Видовићева је напоменула да сви из Републике Српске сматрају да не крше Устав БиХ.

"Напротив, Република Српска жели да ради и да доноси своје прописе у складу са Уставом БиХ. Ове надлежности које су нам одузете желимо да се врате, јер и то је у складу са Уставом БиХ", истакла је Видовићева.

Она је подсјетила да је у Уставу БиХ наведено које су надлежности БиХ, а да је све остало надлежност Републике Српске, односно ентитета.

"Сматрам да овај предмет нема епилог никакве кривице за Републику Српску, јер ми апсолутно поштујемо /Устав БиХ/. Тако смо и на Народној скупштини донијели закључак да све што радимо буде искључиво у складу са Уставом БиХ", нагласила је Видовићева.

Коментаришући чињеницу да се у овом предмету саслушава већи број званичника из Републике Српске који углавном долазе из Бањалуке, Видовићева је оцијенила да је процес прескуп.

"На крају ће тај процес обуставити, јер заиста ту нема никакве кривице", закључила је Видовићева.

Народна скупштина Републике Српске 10. децембра је на посебној сједници о враћању пренесених надлежности усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Тужилаштво БиХ је након тога отворило предмет против више лица због, како су навели, основане сумње да су починила кривично дјело напад на уставни поредак.

У Тужилаштву БиХ су до сада саслушани поједини званичници и предсједници политичких партија из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана