Зора Видовић: Нови ребаланс до краја мјесеца

Ведрана Кулага Симић
Зора Видовић: Нови ребаланс до краја мјесеца

БАЊАЛУКА - Министарство финансија Републике Српске покренуло је процедуру израде и доношења другог ребаланса републичког буџета за 2020. годину која ће, како су потврдили за “Глас Српске”, бити завршена до краја овог мјесеца.

Пандемија вируса корона довела је до промјене у структури и износу буџетских средстава и издатака. Први ребаланс републичког буџета усвојен је у Народној скупштини крајем маја по хитном поступку. Измијењени буџет усвојен је у износу од 3,613 милијарди КМ, што је повећање за 188 милиона КМ. Тада је процијењено да би буџетски приходи до краја године требало да достигну 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ у односу на првобитни план, а до краја године је предвиђен дефицит од 412 милиона КМ.

Министарка финансија РС Зора Видовић је истакла за “Глас Српске” да ће новим ребалансом бити извршене потребне корекције на одређеним ставкама с циљем успостављања равнотеже између прихода и расхода која је нарушена.

- Мјере Владе за ублажавање штетних посљедица на привреду изазваних “ковидом 19” позитивно су утицале на кретање прихода од доприноса, тако да ће они бити остварени у знатно вишем износу у односу на план. Међутим, приходи од индиректних пореза, приходи од дивиденде, учешћа у капиталу и сличних права биће остварени у нижем износу у односу на првобитни план. Због пандемије су расходи ка привреди и здравству повећани због чега је, такође, ребаланс неопходан како бисмо се адекватно организовали за идући период и наставили редовно испуњавати буџетске обавезе - истакла је Видовићева.

Буџет Републике Српске је, каже, ликвидан и све обавезе, међу којима су и пензије, инвалиднине, плате, обавезе према добављачима, сервисирају се редовно.

Видовићева је додала да Министарство финансија, у сарадњи са осталим министарствима у Влади Републике Српске, ради на дефинисању кључних пројекција које ће бити основ за конструкцију буџета РС за 2021. годину.

У оквиру тог посла узима се у обзир актуелна пандемија као и преговори са социјалним партнерима.

- Са њима ћемо заједнички размотрити сва питања када будемо имали спреман нацрт документа. У складу са редовном процедуром, усвајање буџета за 2021. годину је планирано за децембар, односно до 20. децембра - закључила је Видовићева.

Она је јуче додала и да ће буџет Српске за наредну годину бити између 3,4 и 3,5 милијарди КМ.

Ликвидност

Република Српска је за опоравак привреде и здравства издвојила више од 210 милиона КМ.

- Приходи су на одређеним ставкама знатно смањени, међутим, успијевамо одржати ликвидност буџета и тако ћемо наставити и у наредном периоду, односно неће бити смањења нити проблема у исплати поменутих давања - истакла је Зора Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана