Зора Видовић, министарка финансија РС: Новац ММФ-а пуни и локалне буџете

Ведрана Кулага
Зора Видовић, министарка финансија РС: Новац ММФ-а пуни и локалне буџете

БАЊАЛУКА - Новац који припада Републици Српској из аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом (ММФ) усмјерен је за санирање посљедица вируса корона у привредном сектору те помоћ здравству, а дио средстава завршиће у буџетима градова и општина те у Гарантном фонду.

Потврдила је то јуче за “Глас Српске” министарска финансија Српске Зора Видовић након што су коначно, након дуже од мјесец, испуњени сви услови да 330 милиона евра буде расподијељено између различитих нивоа власти у БиХ.

ММФ је, на основу постигнутог договора надлежних у БиХ, 23. априла на рачун Централне банке уплатио договорени износ. Због низа проблема и других несугласица унутар БиХ, прије свега партнера у ФБиХ, новац је био под кључем све до уторка када је Савјет министара БиХ једногласно усвојио додатну одлука.

Српској, према рачуници, припада око 243 милиона марака и јуче је, како је потврђено из Централне банке, уплаћен на рачун. Видовићева је истакла да  је јасно дефинисано на шта ће бити утрошен.

- Средства ће искључиво бити утрошена за помоћ здравственом сектору и за привреди у сузбијању негативних посљедица вируса корона, од исплате плата и доприноса до помоћи оним привредним субјектима који су имали смањен обим посла. Дио ћемо усмјерити и према локалним заједницама јер имају изузетно велики пад прихода од индиректних пореза - рекла је Видовићева.

Дио средстава биће, иако се то посматра као привреда у цјелини, усмјерен и у Гарантни фонд Српске као гаранција за кредите за којима ће посегнути предузећа да би опоравили своју ликвидност и вратили на ниво пословања прије “ковида 19”.

- Све што је до сада исплаћено из буџета од плата, доприноса и здравства је дато је из буџета и то ће се покрити. Има још великих потреба за здравство што ћемо моћи да узмемо из овог аранжмана - закључила је Видовићева.

Из Централне банке БиХ јуче је саопштено да су запримили одлуку Савјета министара БиХ о распореду средстава Инструмената за брзо финансирање (РФИ) од ММФ-а, чиме су се стекли услови за расподјелу и дозначавање новца на подрачуне министарстава финансија Српске и Федерације БиХ, те Брчко дистрикта. Средства ће бити распоређена по основу Инструкције о алокацији средстава Министарства финансија и трезора БиХ и то 61,5 одсто за ФБиХ са својих десет кантона, 37,5 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистрикт.

Српска је, због пандемије вируса корона, у мају усвојила и Ребаланс буџета.

Отплата

Отплату дуга, како је објављено, врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са законским прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама према утврђеним отплатним плановима.  Тренутна каматна стопа је на бази 1,05 одсто уз грејс-период од 39 мјесеци. Кредит се враћа у осам кварталних ануитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана