Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске: Морамо јачати порески морал

Ведрана Кулага
Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске: Морамо јачати порески морал

Код креирања овогодишњег буџета вођено је рачуна о социјалној и развојној компоненти. Уважавајући сугестије социјалних партнера, предвиђено је 236,9 милиона КМ за дознаке на име социјалне заштите, међу којима су личне, породичне и цивилне инвалиднине, борачки додатак, накнаде за здравствену заштиту бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца.

У односу на ребаланс буџета за 2019. та издвајања су већа за 54,6 милиона КМ, каже у интервјуу за “Глас Српске” министарка финансија Српске Зора Видовић.

ГЛАС: Овогодишњи републички буџет износи 3,4 милијарде КМ и већи је за више од 100 милиона у односу на ребаланс у 2019. Уз то, усвојен је и Програм економских реформи до 2022. године. Које су најважније ставке ?

ВИДОВИЋ: За раст плата и пензија је планирано 110 милиона КМ. Већа су и издвајања за субвенције, а у складу са пронаталитетном политиком Владе планирана је и субвенција каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова од 1,8 милиона КМ. За рефундирање накнада плата послодавцима за раднице које користе породиљско боловање, које ће од ове године бити у стоодстотном износу бруто плате, намијењено је 20 милиона. Акценат је, са друге стране, и на развоју привреде и инвестиција, као предусловима економског развоја и подизања животног стандарда. До 2022. године планиран је инвестициони циклус до три милијарде КМ вриједности. Подстицај развоју привреде се огледа и у новим кредитним линијама Инвестиционо-развојне банке које привредницима дају могућност да дођу до јефтиних кредитних средстава за набавку нових технологија и проширење дјелатности. Камате на те кредите биће субвенционисане, за шта је издвојено 2,5 милиона КМ. Програм економских реформи је, такође, усмјерен на повећање привредне конкурентности, реформу здравственог и образовног система, јавних предузећа, тржишта енергије и саобраћаја, побољшање ефикасности јавног сектора, тржишта рада, демографске позиције. Главни циљ оба документа су стабилне јавне финансије и бољи животни стандард.

ГЛАС: Шта је утицало на могућност повећања буџета РС?

ВИДОВИЋ. Раст прихода. Пореска управа је лани прикупила рекордних 2,5 милијарде КМ, што је за око 54 милиона КМ више у односу на годину раније. На то су утицале мјере Владе на растерећењу привреде, побољшању положаја радника, што је довело до повећања броја запослених, минималне плате те зарада у просвјети и МУП-у.

ГЛАС: Може ли најављено повећање плата у јавном сектору и пензија угрозити стабилност јавних финансија?

ВИДОВИЋ: Не ако се то ради пажљиво, на основу остварених резултата и у реалним и одрживим фискалним оквирима. Током 2019. је остварен раст БДП-а и запослености, чиме је створен простор за реални раст плата у јавном сектору и пензија без угрожавања фискалне позиције у наредним годинама, чак и уз могуће смањење пореза и доприноса на плате. Плате у јавном сектору нису повећане десет година, а у два наврата су чак смањене.

ГЛАС: Често се помиње проблем јавног дуга Српске. Шта Ви кажете о томе, односно да ли је то заиста тако алармантно као што смо имали прилику да чујемо у неким ситуацијама?

ВИДОВИЋ: Јавни дуг није никакав баук нити је стање алармантно. Српска спада у ред умјерено задужених земаља и нема никаквих проблема са ликвидношћу и сервисирањем својих обавеза. Стање јавног дуга тренутно је 4,1 милијарду КМ, односно, 37,1 одсто БДП-а, што је испод горње границе дуга која, према Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, износи 55 одсто БДП-а за јавни дуг. Буџетом за 2020. годину укупно задужење Српске је планирано у износу од 345 милиона КМ, односно за 42 милиона мање него прошле године, а наши кредитни потенцијали су усмјерени на капитална улагања.

ГЛАС: У години на измаку много се радило на сузбијању сиве економије. Како коментаришете резултате и какви су планови када је ријеч о том питању за наредну годину?

ВИДОВИЋ: Сузбијање сиве економије је један од приоритета Републике Српске и зато су, између осталог, усвојени законски акти који предвиђају веће казне за неиздавање фискалних рачуна. Порески морал је нешто на чијем јачању морамо радити. Нема државе у којој нема сиве економије, али се негативне посљедице могу ублажити. С тим циљем је било и усвајање нове верзије Закона о фискалним касама, чиме су прецизиране казнене мјере за оне који не издају фискалне рачуне. Неплаћање пореза наноси штету свима. Такође, наградном игром “10 рачуна изброји стан освоји” трудили смо се да подигнемо свијест грађана о значају издавања фискалних рачуна, што смо у одређеној мјери и успјели. Резултата има, дисциплина пореских обвезника се полако, али сигурно, поправља. Зато размишљамо о организовању те игре и у овој години, а настављамо и са осталим активностима на сузбијању сиве економије. Посебан нагласак је на побољшању система фискализације, односно контроле промета робе и услуга путем фискалних каса, јер је управо у тој области сива економија најизраженија. Нови систем, односно софтвер ће омогућити да Пореска управа добија податке о сваком рачуну појединачно у тренутку када се обавља плаћање. Тиме ће се стати у крај лажним приказима дневног промета којих, нажалост, има - изјавила је Видовићева.

ГЛАС: Доста прашине се дигло приликом усвајања Закона о играма на срећу. Приређивачи су пријетили отпуштањем радника, затварањем фирми. Подаци, ипак, показују раст прихода за више од 50 одсто, а нема ни отпуштања. Како Ви гледате на све то?

ВИДОВИЋ: Сваки приједлог законског рјешења , па тако и тај о промјени Закона о играма на срећу, се креира на основу реалне потребе и с циљем да буде унапријеђен животни стандард. Стандарда нема тамо гдје се заобилазе фискалне обавезе, односно гдје су нелегални токови новца велики. Показало се да након измјена приређивачи нису пропали, а приходи су значајно повећани - 52 одсто у односу на претходни период. Исто, чак и више, очекујемо и ове године, тако да мислим да је јасно да се прашина дигла непотребно. Не може се свима угодити.

ГЛАС: Има ли основа за тврдње из опозиције да се подаци “фризирају” за јавност, а да је стварна слика другачија?

ВИДОВИЋ: Разумијем потребу опозиције да критикује, али ако хронично бојкотујете све што Влада ради, а успјехе не признајете, онда се опозиционо дјеловање своди на пуко критиковање. О “фризирању” финансијског стања се не може говорити ако се зна да смо под мониторингом Свјетске банке и ММФ-а и да су они спремни да, конкретним активностима и аранжманима, подрже наше планове. То не би било могуће да су финансијски извјештаји лажни.

Задовољство

ГЛАС: Колико сте задовољни урађеним у претходној години и шта је обиљежило Вашу прву годину на мјесту министарке финансија?

ВИДОВИЋ: Задовољна сам јер су планови са почетка мандата остварени. Мјере за подршку економском развоју и расту привредне конкурентности су дале резултате. Стимулација улагања, развој предузетништва, фискална дисциплина, ширење базе пореских обвезника и раст буџетских прихода су неки постулати на основу којих су креиране јавне финансије и остварени позитивни резултати. Подигнута је стопа БДП-а за три одсто, стопа незапослености смањена за 5,5 одсто у односу на претходну годину, као и учешће јавног дуга у БДП-у за 0,8 одсто. Већи буџетски приходи од планираних омогућили су и повећање пензија за укупно 4,17 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана