“Златни љиљани” представљају Србе у ОС БиХ

Дарко Момић
“Златни љиљани” представљају Србе у ОС БиХ

БАЊАЛУКА - Формирањем Оружаних снага БиХ било је прецизно одређено које формацијско мјесто припада којем народу, али то је почело да се нарушава крајем 2016. године када је Предсједништво БиХ под предсједавањем Младена Иванића усвојило Преглед одбране и План развоја и модернизације ОС БиХ 2017-2027.

Према ранијим планским документима, у књигама формације поред сваког формацијског или радног мјеста обавезно је било једно од слова С-Х-Б (Србин-Хрват-Бошњак), чиме је било јасно означено коме та позиција припада и тако обезбијеђена загарантована национална заступљеност и равноправност према попису из 1991. године. И поред тако загарантоване и јасно прецизиране подјеле формацијских мјеста, у протеклом периоду је било више покушаја да се на мјеста превиђена за Србе поставе лица из реда Бошњака која се само формално представљају као Срби и која немају легитимитет у српском националном корпусу. Послије усвајања поменутих докумената не постоји више обавеза попуњавања формацијских мјеста, због чега је могуће да Срби буду потпуно истиснути из структуре ОС БиХ.

Према тврдњама нашег извора из врха Министарства одбране БиХ, током протеклог периода кроз формирање различитих комисија у Оружане снаге БиХ на формацијска мјеста која припадају Србима примљено је двадесетак војника из ФБиХ који се изјашњавају као Срби, а чији родитељи су били у такозваној Армији БиХ.

- Најпознатији међу њима је поручник Тео Домуз, син Чедомира Домуза, који је носилац “Златног љиљана”, али и “Полицијске медаље за храброст” и “Ордена златног грба с мачевима” - каже наш саговорник.

Он додаје да Домуз заузима српско формацијско мјесто, а о каквом Србину се ради свједоче његове изјаве дате у јавности у којима војнике Војске Републике Српске назива агресорима, као и признање да су његова мајка Весна и сестра Сања промијениле вјеру и прешле на ислам.

- Ја сам успио изградити професионалну војну каријеру, завршивши војну гимназију и војну академију у Турској, док је сестра постала једина контролорка летења у БиХ која носи хиџаб. Мајка и сестра су одлучиле да свој живот живе у духу ислама, у чему сам их ја и подржао - рекао је Домуз федералним медијима у јулу прошле године.

Поред Домуза, наш саговорник каже да су на српским формацијским мјестима у ОС БиХ и Дејан Радић, Дејан Шукурма, Славен Караћ и Филип Видовић из Зенице, као и Борис Бомоштар из Сарајева и Ведран Спасојевић из Какња.

- Свима њима је заједничко да су им очеви били у тзв. Армији БиХ. Поред њих, на српским формацијским мјестима су и Никола Жмукић, Горан Вељанчић, Ана Пантић, Јелена Гојковић и Вања Мешановић, чији су родитељи рат провели на територији под контролом тзв. Армије БиХ, а као Срби у ОС БиХ воде се и Сандро Ибрашимовић, Ален Вулић и Ален Обрадовић. Дакле, они заузимају српска мјеста, а било би интересантно видјети да ли ико од њих његује одбрамбену традицију ВРС и учествује у манифестацијама којима се обиљежавају значајни датуми из Отаџбинског рата - истиче наш саговорник.

Баланс

Према тврдњама наших извора, на мала врата се у Оружане снаге БиХ покушава увести грађански принцип попуњавања формацијских мјеста.

- Представници Срба и Републике Српске морају о томе да поведу рачуна, јер се може десити да се потпуно наруши баланс по коме 33 одсто мјеста припада Србима. Поред тога, укидањем националних и вођењем јединствених формацијских листа поставља се питање како ће се вршити постављења, школовања, упућивање у мисије и друге ствари - пита наш извор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана