Златко Лагумџија: МИП БиХ као канализација!

Жељка Домазет
Златко Лагумџија: МИП БиХ као канализација!

Када сам дошао у Министарство иностраних послова (МИП) БиХ 2001. године, та институција је била као септичка јама. Сада, према ономе што чујем и знам, чини ми се да је дошла у ситуацију да је као канализација.

Изјавио је ово "Гласу Српске" лидер СДП-а БиХ и кандидат за новог министра спољних послова Златко Лагумџија.

- Можда је ово недипломатски рјечник, али ситуација је таква да се, чини ми се, осим на овакав начин другачије не може окарактерисати - додао је Лагумџија и упозорио да се МИП мора очистити од многобројних афера које су га потресале у протеклом периоду.

* ГЛАС: Били сте већ министар спољних послова БиХ и бићете поново. Како видите атмосферу у МИП-у?

ЛAГУМЏИЈA: Када сам у МИП дошао 2001. године, та институција била је као септичка јама. Сада, по ономе што чујем и знам, чини ми се да је дошла у ситуацију да је као канализација. Можда је ово недипломатски рјечник, али ситуација је таква да се, чини ми се, осим на овакав начин другачије не може окарактерисати.  

* ГЛАС: Када је ријеч о МИП-у, шта очекујете да ће Вас тамо дочекати јер су ово министарство протеклих година пратиле афере?

ЛAГУМЏИЈA: Из тог министарства су стизале различите афере и то није добро, те ће стога морати у првом реду да се у овој институцији изврши чистка и прање од афера. Мораће се  направити једна озбиљна инвентура. Покушаћу направити другачије односе између МИП-а и Предсједништва, као и другачије односе у самом Министарству. Министарство не треба да буде креатор афера него креатор рјешења, нарочито када је у питању углед БиХ. Морам рећи да немам намјеру бити министар унутрашњих послова у МИП-у. Није Министарство ту да се бави тендерима, куповином књига, слика и распоређивањем секретара "мојих пријатеља" по бијелом свијету. То није посао којим се бави министар, али те се ствари очигледно морају довести у ред.

* ГЛАС: Шта то конкретно имате намјеру да урадите?

ЛAГУМЏИЈA: У МИП-у очито треба направити кадровско филтрирање и провјетравање које мора да одражава структуру БиХ као земље три једнакоправна народа и два ентитета. Сматрам да МИП треба да има улогу стварног сервиса свим нивоима власти и локалним заједницама када је ријеч о економској дипломатији. Мора се порадити на новом имиџу БиХ, односно поновном освјежавању имиџа БиХ као земље која тражи рјешења у региону, а не као земље која за сва рјешења нађе два проблема.  

* ГЛАС: Какве ћете потезе повући када је ријеч о ДКП мрежи, односно да ли је она оваква каква јесте прескупа за БиХ?

ЛAГУМЏИЈA: Постоје неке ствари које се могу другачије организационо ријешити. О ДКП мрежи одлучује Предсједништво и заиста је, када је ријеч о ДКП мрежи, потребно направити једну озбиљну анализу и видјети како се унутрашњим преструктурисањем одређене ствари могу поправити.   

* ГЛАС: У МИП-у ових дана Сектор за заштиту тајних података Министарства безбједности БиХ провјерава каква су то документа уништавана и изношена из МИП-а?

ЛAГУМЏИЈA: Вјерујем да ће надлежне службе утврдити шта се тамо дешавало, која документа су уништавана и да ли је то чињено у складу са прописаним процедурама. Вјерујем да ће утврдити да ли је међу тим документима било и оних која су била са ознаком тајности и која никако нису смјела да се уништавају. Ниједан допис који је стизао на МИП није приватна пошта појединца јер ваљда приватну пошту прима на кућну адресу. Стога ни појединац сам не може одлучити шта и како се треба уништавати. Уосталом, то што су медији писали данима само је једна у низу афера којима је МИП обиловао протеклих година. Тамо се заиста мора направити велико поспремање јер МИП не смије као до сада бити приватно власништво једног човјека. 

* ГЛАС: Очекујете ли да ће нови сазив Савјета министара радити ефикасно?

ЛAГУМЏИЈA: У свему овоме најважније је, у првом реду, да се дође до Савјета министара и да коначно ова институција почне радити посао у доброј атмосфери, што очекујемо сви. Охрабрен сам разговором са предсједавајућим Савјета министара Вјекославом Бевандом и сагласан са његовим најавама у експозеу приликом обраћања пред Парламентом БиХ. Већ сам обавио разговоре са члановима Предсједништва БиХ, како са предсједавајућим Жељком Комшићем, тако и са члановима Предсједништва Небојшом Радмановићем и Бакиром Изетбеговићем о томе како да сви скупа креирамо позитивну атмосферу када је о спољној политици ријеч. Пошто Предсједништво БиХ има уставну надлежност када је ријеч о спољној политици која обавезује министра, сматрам да Министарство треба да има пуну сарадњу са Предсједништвом.  

* ГЛАС: Шта ће у том смислу бити приоритети?

ЛAГУМЏИЈA:  У првом реду, то су наши односи са сусједима које треба ставити у сасвим другу раван.  Напросто, заједнички нам је интерес улазак у ЕУ и НAТО. Чим се тамо нађемо, биће нам боље. Са ЕУ треба да видимо како да се тај процес убрза. Када је ријеч о НAТО-у, и то треба да буде у врху приоритета и очекујем да ћемо за самит у Чикагу у мају моћи нешто да урадимо.

Странке

* ГЛАС: Какви су сада односи СДП-а и СНСД-а?

ЛAГУМЏИЈA: Неки су другачије мислили, а на крају се испоставило да за тучу треба једно, а за љубав двоје. Што се мене тиче, ја нећу бити тај један који тражи свађу. Свима нама боље је да се заједно окренемо будућности и изградњи ове земље, а то је, прије свега, суочавање са економским и социјалним проблемима, а не да увесељавамо народ јер и у једном и у другом ентитету постоји око 42 одсто незапослених. Зато и  СНСД, и СДС, и два ХДЗ-а, СДП и СДA треба да буду заједно дио рјешења ових питања. Ми смо спремни на сарадњу с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана