Животима одбранили заставу и отаџбину

Д. Орловић, Д. Јовичић
Животима одбранили заставу и отаџбину

Возућа - Возућа је један од највећих поноса које Србин може да доживи, јер наши очеви и дједови нису бјежали када су видјели шта им се спрема, већ су остали на положајима, дајући животе за крст, заставу и своју отаџбину.

Поручила је ово Мирјана Милашиновић из Српца у име свих учесника марша “Стазама егзодуса”, којим је јуче обиљежена 24. годишњица од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена, а чији је отац Марко погинуо у великој офанзиви 10. септембра 1995. године.

Колона од око 700 младих и старих пјешачила је седам часова од мјеста Тумаре на Озрену до насеља Стог код Возуће у општини Завидовићи. Поносно и пркосно сви учесници савладали су 22 километра, од најмлађих, осмогодишњака Милоша Смиљића из Дервенте и Виктора Марковића из Бијељине, до најстаријег Душана Лепира (76) из Српца.

Уморан и поносан, старина Лепир изјавио је да му је то трећи пут како учествује у маршу, али да га увијек савладају неописиве емоције док корача тим стазама.

Родбина Срба несталих на озренско-возућком ратишту поручила је да неће одустати од потраге за посмртним остацима својих најмилијих и да учешћем у маршу шаље јасне поруке младим нараштајима да се историја не смије заборавити нити поновити.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је да су се маршу одазвали многи из Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, Дервенте, Петрова и Добоја. У колони су били и начелници општина Вукосавље Борислав Ракић и Петрово Озрен Петковић, као и некадашњи ратни командант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, те ветеран са Кошара Ненад Станић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да највише боле патње српског народа и неправда која му је почињена у претходном вијеку у којем је много страдао, те поручио да Срби као слободарски народ никада неће одустати од Републике Српске.

- Срби су на крају тог вијека доживјели да су готово сви једнако атаковали на њих, њихов идентитет, у настојању да их доведу на ивицу историје, оклевећу - рекао је Додик прексиноћ у Добоју на академији “Егзодус и трајање” - подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

- Само на тај начин враћа се дуг страдалима - поручио је Додик којем је у име домаћина - Добојлија и Возућана, амблем Четврте озренске бригаде уручила предсједница Скупштине града Добој Сања Вулић.

Предсједница РС Жељка Цвијановић поручила је да је Возућа симбол страдања и патње, али и непобједивости. Она је током обраћања на академији нагласила да чињеница да се некадашњи мјештани окупљају и воле свој крај показује и трајност, и непобједивост, и сталност.

- Увијек са пуно поноса и задовољства говорим да су људи који су тамо расли и одлазили на нека друга мјеста увијек били изузетно поносни, људи са интегритетом - истакла је Цвијановићева и навела да јој Возућа у вријеме одрастања мирише на дјетињство, док је у периоду рата подсјећа на све страхоте.

Прогон и страдање

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији такозване Армије БиХ “Ураган” која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање и уништавање српских цивилних репетитора и објеката. Три лаке пешадијске бригаде Војске РС нападало је 23.000 војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, те одред “Ел муџахедин” уз подршку НАТО снага за брза дејства. Спаљено је 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова те убијено више од 500 војника и цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана