СИПА спроводи акцију у Зеници: На мети градоначелник Фуад Касумовић и сарадници

ГС
Foto: гс

ЗЕНИЦА - Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) започели су данас претресе на 11 локација на подручју Зенице, саопштено је из СИПА.

У оперативној акција „Зеницатранс“ полицијски службеници СИПА врше претресе стамбених и службених просторија, у циљу проналаска и привременог одузимања предмета, односно документовања незаконитих активности службених и одговорних особа у граду Зеница.

Према писању федералних медија, акција СИПА резултат је вишемјесечне истраге против градоначелника Зенице Фуада Касумовића и других који су осумњичени за кривична дјела која се доводе у вези с пословањем „Зеницатранса“.

Федерални медији наводе, позивајући се на незваничне изворе, да је ухапшено девет лица, а да би требало да буде ухапшен и Касумовић.

-Претреси се врше због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлашћења, оштећење повјерилаца, проузроковање стечаја и несавјестан рад у служби из Кривичног закона ФБиХ - наводи се у саопштењу СИПА.

Претреси се врше по наредби Кантоналног суда у Зеници и под надзором поступајућег тужиоца Кантоналног тужилаштва Зеничко Добојског кантона у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Средњобосанског кантона, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Федералне управе полиције.

Кликс је јутрос објавио да Касумовић није пронађен на адреси становања нити је доступан на телефон, као ни његова сарадница. Он се нешто касније огласио на „Фејсбуку“ гдје је потврдио да је „под пратњом полиције.

Тужилаштво Зеничко-добојског кантона саопштило је потом да се Касумовић налази у бјекству и демантовало наводе да је он ухапшен који су се појавили након што се огласио на својој „Фејсбук“ страници.

-Акција се проводи поводом предмета јавности познатог као „Зеницатранс“. По завршетку претреса јавност ће бити упозната о резултатима спроведене акције -саопштено је из Тужилаштва Зеничко-добојског кантона.

-Овог тренутка налазим се у пратњи полицијских службеника који само испуњавају задатке које су пред њих поставили криминална СДА и криминални дијелови Тужилаштва. Моје спектакуларно и филмско привођење режирали су болесни умови, међу којима има кварних политичара, тужилаца и новинара на чије сам вас дјеловање у ових пет година безброј пута упозорава - написао је Касумовић.

Додао је да су га, ако је истражиоцима требала било каква изјава, могли позвати.

-Одазвао бих се, као што сам радио и десетине пута раније током свог градоначелничког мандата. Међутим, криминална СДА игра на карту изазивања пажње јавности, коју уз помоћ плаћених новинара и ботова покушавају окренути против Фуада Касумовића, јер у мојој праведној и једноставној политици виде једину пријетњу за губитак власти у ЗДК - тврди градоначелник Зенице.

Додао је да је ово написао јер је знао шта СДА припрема.

-Цијели град о овоме прича још од прошлогодишњих избора, када су СДА новинари путем јавних сервиса, локалних портала и званичних СДА – лажних „Фејсбук“ профила, које воде плаћеници и добро инструисани ботови, пласирали информације да ћу бити ухапшен - навео је између осталог у свом посту.

Потoм је за себе устврдио да је „морална вертикала“. Закључује да је „своју храброст, памет и моралну величину показао и доказао када је највише требало те да је потпуно невин у случају 'Зеницатранса', као и у сваком другом који су му, како тврди, покушали монтирати.

Свој пост је завршио ријечима: „Ускоро се видимо! Смрт фашизму - слобода народу“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана