Земље региона да се придруже заједничкој набавци медицинске опреме

Срна
Земље региона да се придруже заједничкој набавци медицинске опреме

САРАЈЕВО - Министри иностраних послова земаља западног Балкана упутили су заједничку иницијативу, која је данас послата у Брисел, да се земље региона изузму од одлуке Европске комисије о обавези претходне ауторизације извоза заштитне и медицинске опреме која је донесена 14. марта, те да се придруже механизму заједничке набавке заштитне и медицинске опреме.

Писмо иницијативе је у име БиХ потписала министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, а упућено је на три бриселске адресе – европском комесару за трговину Филу Хогану, високом представнику ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозепу Борељу и европском комесару за проширење и сусједство Оливеру Вархељију.

Овом заједничком иницијативом жели се подстаћи Европска комисија да донесе одлуку о изузећу земаља региона од захтјева за извозном ауторизацијом, на исти начин као што је изузето осам европских земаља које нису чланице ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Овај захтјев је образложен чињеницом да је ријеч о популацији од око 17 милиона људи која не може угрозити тржиште овом опремом у ЕУ, а тиме би се послала и снажна порука западном Балкану да је дио Европе.

Аргументи наведени у писму иницијативе позитивно су примљени у Бриселу и три повјереника ће већ наредне седмице и формално одговорити министрима иностраних послова западног Балкана.

У међувремену дато је до знања да постоји расположење да се ова иницијатива прихвати, уз напомену да се и од земаља региона очекује да укину евентуалне сличне забране извоза у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана