Зељковић: За столом у кафићу највише четири особе, нема сједења за шанком

Срна
Зељковић: За столом у кафићу највише четири особе, нема сједења за шанком

БАЊАЛУКА- Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те упозорио на важност придржавања препоручених мјера, посебно када је ријеч о угоститељским објектима.

Зељковић је истакао да у угоститељским објектима за једним столом могу да сједе максимално четири особе, док и даље није дозвољено сједење и стајање за шанком, односно мора постојати физичка дистанца међу гостима.

- Обавезно је ношење заштитних маски. Нема кретања, осим до тоалета, нема стајања за шанковима, нема устајања да би се платио рачун, већ то конобар обавља на мјесту сједења гостију - рекао је Зељковић.

Он је подсјетио да угоститељски објекти могу имати и више од 50 лица, уколико простор омогућава физичку дистанцу међу њима, те да је дефинисано да буде један сто на десет квадрата.

Зељковић је поновио да у угоститељским, али и осталим објектима, остаје на снази мјера личне хигијене и дезинфекције, те нагласио да ће поштовање свих мјера контролисати републичка инспекција и комунална полиција.

Он је апеловао на грађане, родитеље, ученике и студенте да се у случају појаве неких од симптома вируса корона обавезно јаве љекару, те да буду свјесни озбиљности ситуације и колико је важно поштовање предложених мјера.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић позвала је учитеље и наставнике да буду примјер ђацима када је ријеч о спровођењу епидемиолошких мјера и да буду правилан модел понашања.

Она је навела да је у Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено још 51 лице, од тестираних 446, док није евидентиран ниједан смртни случај.

- Уколико посматрамо број новообољелих по седмицама, уназад три седмице не биљежимо значајне варијације. Ријеч је о броју који је нешто мало више од 40 на 100.000 становника. Да би говорили о повољнијој епидемиолошкој ситуацији овај број би морао бити знатно нижи - истакла је Девићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана