Зељковић: УКЦ планира отварање шестог спрата за обољеле од Ковид-19

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Начелник Ургентног центра Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Славица Зељковић рекла је данас да је епидемиолошка ситуација погоршана и да се у УКЦ-у и Ургентном центру од почетка године свакодневно биљежи све више упућених пацијената.

Она је истакла да је планирано да се прошире капацитети који се односе на ковид и већ од сутра планирано је отварање шестог спрата, те додала да је простор обезбијеђен, а тимови спремни.

"Нажалост, посљедњих дана имамо све већи број хоспитализованих пацијената", изјавила је Зељковићева на конференцији за новинаре у УКЦ-у.

Она је напоменула да су на почетку јануара били углавном амбулантни, лакши пацијенти, а да је сада све више хроничних болесника са низом придружених болести који одмах по пријему захтијевају хоспитализацију.

"У петак на суботу смо имали укупно 50 хоспитализованих пацијената на ковид одјељењу", рекла је Зељковићева.

Она је истакла да се посљедњих дана јавио велики проблем јер је велики број обољелих и заражених радника УКЦ-а који су у контакту са инфицираним, па је тренутно више од 250 медицинара на боловању.

"Упркос свим потешкоћама са којима се свакодневно сусрећемо, уз огромне напоре нашег руководства у организацији овог система и нас, радника, покушавамо одржати овај систем - и ковид и нековид на УКЦ-у", рекла је Зељковићева.

Она је навела да и даље раде све амбуланте, елективни пријеми и елективне операције, али и додала да је ситуација врло тешка.

"Трудимо се да одржимо и пружимо максималну услугу, а грађане молимо и апелујемо на разумијевање јер морају дуже чекати на прегледе, да буду стрпљиви када дођу. Апелујемо и даље на поштовање епидемиолошких мјера онако како је Институт и Министарство здравља прописало и апелујемо на вакцинацију", каже Зељковићева.

Она је додала да за сада немају план да се обустави редован рад.

Зељковићева је напоменула да је данас упућено више од 50 пацијената на Ургентни центар УКЦ-а и да је од тог броја пет већ хоспитализовано, док још 10 чека на дијагностичку обраду.

"Већ од самог доласка јасно је да су то пацијенти који су на кисеонику, који су хронични болесници старије животне доби. Од јутрос нисмо имали ниједног млађег пацијента, али то је оно што смо и очекивали са погоршањем епидемиолошке ситуације да ће сада ковид код болесника који имају већ низ коморбитета довести до погоршања њиховог општег стања и да ће они бити у тешком стању од самог доласка", рекла је Зељковићева.

Она је навела да у интензивној њези дневно имају од 20 до 35 пацијената који су на респиратору, а од осталих пацијената више од пола је на кисеоничкој терапији и то су тешки болесници.

Абдоминални хирург Горан Јањић, који ради у ковид и нековид систему, истакао је да, упркос погоршању епидемиолошке ситуације, захваљујући раду и ентузијазму свих у УКЦ-у, успијевају да одговоре свим задацима.

Јањић је навео да је данас главни дежурни хирург у УКЦ-у за нековид пацијенте и да иначе има десетак дежурстава мјесечно и у ковид и нековид систему, а да се између тога раде операције на редовном програму.

"Свједок сам велике количине посла који радимо, али успијевамо, упркос свим тим погоршањима и ситуацији, да одговоримо и пружимо максималну здравствену заштиту свим нашим пацијентима. За сада успијевамо да одржавамо континуитет и редовног и ургентног програма", рекао је Јањић.

Он је напоменуо да је у УКЦ-у хоспитализовано 307 пацијената, од којих око 150 захтијева неки вид респираторне подршке.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана