Зељковић: Број позитивних у Српској премашује број опорављених

Г.С.
Зељковић: Број позитивних у Српској премашује број опорављених

БАЊАЛУКА - Република Српска је ушла у период наглог раста броја заражених вирусом корона што значи да је број позитивних на вирус сада већи од броја опорављених, рекао је в.д директора Института за јавно здравство, Бранислав Зељковић.

Зељковић је гостујући на РТРС-у рекао и да је погоршање епидемиолошке ситуације у Српској велико оптерећење на здравствени систем.

"Здравствене установе већ четири мјесеца без одмора се боре са пандемијом. И даље, ако се настави раст броја заражених, можемо очекивати тежу епидемиолошку ситуацију, што ће додатно оптеретити здравствени систем, али и здравствени кадар", навео је Зељковић.

Коментаришући пренос вируса са особе на особу, Зељковић је рекао да они без обзира на разматрање информација СЗО о преносу вируса и ваздухом, имају сазнања о капљичном преносу.

"Немамо доказ да се вирус преноси ваздухом. Видљиво јесте да се у посљедње вријеме брже особе заразе вирусом корона, али мислимо да је томе доприњело непоштовање мјера. Грађани су се опустили и неношење маски, непоштовања дистанце доводи до инфекције", објаснио је Зељковић.

Подвукао је да дистанца од два мјетра и ношење маске може да спријечи заразу од вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана