Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ: Постоји опасност да Европа окрене главу од БиХ

 Жељка Домазет
Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ: Постоји опасност да Европа окрене главу од БиХ

Надам се да Милорад Додик неће и даље жртвовати свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара, само зато како би и даље био у прилици да непоштивањем закона и одлука институција БиХ и непоштивањем међународно преузетих обавеза блокира формирање власти, каже у интервјуу за “Глас” Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

 

- Додик сада носи тај терет. До када ће га носити, то ћемо да видимо. Сумњам да он жели да га, посебно у Европској унији, схвате као главног кочничара. За сада то, на његову, па чак и на моју жалост, јер смо колеге у Предсједништву, он јесте - тврди Комшић.

ГЛАС: Да ли БиХ улази у кризу, највећу од Дејтонског споразума до данас?

КОМШИЋ: Након Дејтона па све до данас БиХ је превазишла бројне кризе. Ово није прва, а нажалост ни задња. Право је питање ко производи ту кризу. Они који непоштивањем закона и одлука институција БиХ желе да воде политичке процесе у држави. То није могуће нигдје, па није ни у БиХ. Ако би се ово што се сада дешава могло назвати највећом кризом, поставља се питање како бисмо сутра могли назвати стање у којем се политички процеси воде ван поштивања закона и одлука институција. То је горе од “највеће кризе”. Нећу допустити то да је једини начин да се изађе из “највеће кризе”. Политике које испољавају такву ароганцију морају знати да је прошло вријеме када се због мира у кући, одавде из Сарајева, било спремно да се занемаре и закони и интереси државе.

ГЛАС: Како је могуће да за сједницу Предсједништва БиХ буде предложено толико спорних тачака као за ову прошлу и ко је у Предсједништво послао приједлог Годишњег плана (АНП) јер га ниједна институција није усвојила?

КОМШИЋ: Предсједништво БиХ је највиша институција БиХ и као такво задужено је за вођење спољне политике, а АНП је у домену тих послова. Зато се и јесте у Предсједништву највише разговарало о АНП-у, нарочито између кабинета у протеклим мјесецима. Не треба АНП нама нико слати на рјешавање. Позвани смо да се тиме бавимо. Питате како је могуће да се предложе спорне тачке. Па могуће је. Не видим ништа чудно у томе. Неки приједлози се усвоје, неки одбаце, неки из овог или оног разлога ставе на чекање. Нажалост, ријетко се види да је нешто усвојено.

ГЛАС: Реформски процеси у БиХ су заустављени. Постоји ли могућност да све земље региона добију кандидатски статус, а БиХ остане “пусто острво” од кога сви окрећу главу?

КОМШИЋ: Они који непоштивањем закона и одлука институција БиХ блокирају формирање власти директно ће бити одговорни за успоравање добијања кандидатског статуса за чланство у ЕУ. Ви сте у праву. Постоји реална опасност да сви окрену главу онима који неће да усвоје један документ који је техничке природе.

ГЛАС: Како ће се и да ли ће се изаћи из кризе у коју је БиХ запала, те да ли ће договор лидера пропасти?

КОМШИЋ: Врло једноставно, поштивањем закона. То је минимално колико је потребно да се изађе из те кризе.

ГЛАС: Залажете се за грађанску БиХ и принцип један човјек један глас. Да ли је то удар на уставну структуру ове земље, што Вам поручују званичници хрватског и српског народа?

КОМШИЋ: Да, залажем и увијек ћу се залагати. То је политичка идеја за коју живим и од ње никада нећу одустати. Осим што је у складу са западноевропским уређењем, осим што то изричито налаже Мишљење Европске комисије, као и пресуде Европског суда за људска права, то је и цивилизацијска вриједност. Демократија је владавина већине. Доста је више тих излизаних фраза о прегласавању. Да би нешто било изгласано, нешто мора бити и прегласано. А што се тиче тих оптужби, мило ми је било гледати да мене за удар на уставну структуру оптужују они који се двадесет година у политици не баве ничим другим него тиме. Позвао сам се на пресуде Европског суда за људска права у којима јасно стоји то у којем правцу се требају вршити измјене Устава (од етничког ка грађанском), а онда се дигла кука и мотика на мене. Чуо сам и то да зазивају помоћ ОХР-а да их  брани од мене. Па замислите тог апсурда.

ГЛАС: У БиХ не долазе одавно битнији званичници из Европе и свијета. Шта то говори о овој земљи?

КОМШИЋ: Нажалост, нисмо центар свијета. Понекад сви ми у БиХ, без изузетка, нисмо свјесни колико себи превише уображавамо. Морамо се суочити са том реалношћу.

Мехмедагић добро ради свој посао

ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да је инспекција утврдила да диплома директора ОБА није валидна?

КОМШИЋ: Која инспекција? Мислите на онај Инспекторат РС? Не улијевају превелико повјерење. Откуда баш сада то? Није Мехмедагић од јуче. То ми се чини као нека фарса. Знам само да Мехмедагић добро ради свој посао, као и ОБА на чијем је челу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана