Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ: Немамо времеплов да изборе вратимо у октобар

Ведрана Кулага Симић
Жељко Бакалар, предсједник Централне изборне комисије БиХ: Немамо времеплов да изборе вратимо у октобар

Овогодишњи локални избори у БиХ биће одржани у новембру, како је и дефинисано посљедњом одлуком Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ и нема враћања на првобитни дан, истакао је у интервјуу за “Глас Српске” новоизабрани предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар.

- Ако буџет институција БиХ за 2020. годину буде усвојен идуће седмице у оба дома Парламента БиХ, избори ће бити 15. новембра, на дан који смо и одредили. Оптимисти смо и чини ми се да су институције почеле да раде оно што су дужне по закону, односно што су већ требале и да ураде, али нису, због чега смо и помјерили изборе са 4. октобра на половину новембра. Не мислимо да ће бити угрожени избори, али на нови датум - рекао је Бакалар, који је на челну позицију у ЦИК-у изабран након што је истекао мандат Вањи Бјелици Прутина.

ГЛАС: СНСД је од Уставног суда БиХ затражио оцјену уставности одлуке о помјерању избора? Ако би суд то прихватио, да ли то може да утиче на дан избора?

БАКАЛАР: Не бих да прејудицирам каква би могла бити одлука суда, али могу да кажем да, каква год буде, избори не могу бити враћени на 4. октобар јер немамо временску машину да се вратимо у раније доба и стање. Рокови су почели тећи и за изборне рокове и јавне набавке од оног датума када смо утврдили нови датум изборног дана.

ГЛАС: Поступци набавке материјала и опреме за изборе су покренути, да ли има проблема док се чека новац из буџета?

БАКАЛАР: Били смо у великим дилемама да ли уопште можемо да кренемо у тај посао, јер нисмо имали обезбијеђена средства. Тражили смо мишљење Агенције за јавне набавке БиХ и у складу са њиховим сугестијама почели  смо са тим активностима, позивајући се на документ Оквирног буџета за наредне три године, гдје постоје процјене колико новца треба за одређене набавке, али уговоре са понуђачем за било којој од њих моћи ћемо да закључимо када будемо имали оперативна средства на рачуну.

ГЛАС: Дакле, и са те стране је важно да буџет буде што прије усвојен?

БАКАЛАР: Да. Кренули смо у те послове јер смо имали веома јасну поруку од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да не треба да бринемо о буџету, већ да радимо свој дио посла. Тако смо и поступили, али да смо и даље у проблему, јесмо, док год не буде усвојен буџет за 2020.

ГЛАС: Шта показују тренутни подаци о потенцијалном броју субјеката који желе у изборну трку? Да ли ће то бити у рангу посљедњих локалних избора или има разлика?

БАКАЛАР: Тешко је још процијенити док не добијемо коначан број пријава. Посљедња информација коју сам добио јесте да имамо, на нивоу БиХ, 31 новоформирану партију, којима смо додијелили кодове јер нисмо знали ни да су регистровани код надлежних судова. Колико ће још бити независних кандидата, листа независних кандидата и већ од раније регистрованих странака знаћемо када истекне рок за пријаву, а то је данас до 16 часова, те исте прегледамо. Предузели смо све мјере да бисмо заштитили и службенике и оне који долазе да предају документацију усљед епидемиолошке ситуације.

ГЛАС: Једна од обавеза је и праћење кампање. Према очекивањима многих, махом због процјена да би актуелна епидемиолошка ситуација могла потрајати, кампање ће се “преселити” на интернет и друштвене мреже? Да ли ће то бити изазов и за комисију?

БАКАЛАР: Изборна кампања, према роковима, почиње 30 дана прије дана избора. Пратићемо активности и понашање политичких субјеката, али и  видјети каква ће тада бити епидемиолошка ситуација. То ће сигурно бити ново искуство, али ћемо пратити све, без обзира на који начин буде текла кампања, и реаговати ако се утврде повреде.

Без одговора

ГЛАС: Већ су уочене одређене малверзације у пријавама, а ЦИК је и затражио састанак са Тужилаштвом и СИПА? Да ли је, у међувремену, утврђено још неправилности?

БАКАЛАР: Нисмо добили одговор ни са једне од тих адреса. Када будемо имали било какав одговор, моћи ћемо да кажемо нешто на ту тему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана