Жељка Цвијановић: За сада без увођења ригорознијих мјера, али нећемо бјежати од њих ако буде потребно

Срна
Жељка Цвијановић: За сада без увођења ригорознијих мјера, али нећемо бјежати од њих ако буде потребно

СТАНАРИ - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да за сада не види могућност за увођене ригорознијих мјера заштите због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, али да се од тога неће бјежати уколико то буде неопходно.

- Све зависи од тога шта струка каже. Ни земље у окружењу не предузимају неке ригорозне кораке какве су предузимале у оном периоду када се пандемија појавила - рекла је Цвијановићева новинарима у Станарима.

Цвијановићева је нагласила да је одговорност на сваком појединцу да води рачуна о себи и свом окружењу, те да је то најбољи начин да се очува здравље заједнице.
- Подаци које имамо посљедњих дана и у Републици Српској и ФБиХ нису охрабрујући, али слично је стање и у Европи и глобално. Ако буде потребно уводићемо ригорозније мјере, али не видим да ће се то сада десити. На нама је да сачувамо и себе и наш здравствени систем - поручила је Цвијановићева.

Именовања позитиван знак

Жељка Цвијановић изјавила је да данашња именовања на позиције у институцијама БиХ представљају почетак процеса који није ни требало да буде блокиран у претходне двије године и поручила да је сада неопходно на дневни ред вратити систем координације.

- Именовања су требала давно да се заврше, али и ово данас представља позитиван знак. Сматрам да треба да буду наставена и именовања, али и даљи кораци у вези са извршењем одређених обавеза које морамо заједно урадити - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да су претходне двије године изгубљене прво дугим чекањем формирања власти, а након тога великим закулисним, али и оним отвореним политичким играма и игрицама које су биле на сцени.
Према њеним ријечима, сада је неопходно на дневни ред вратити систем координације.
- Неопходно је да се тај систем примјењује када је у питању координисано дјеловање различитих нивоа власти у оквиру БиХ. Од Савјета министара, али и од ентитетских влада очекујем да поново почну да се понашају у складу са оним механизмом координације који је био на столу раније и којег смо се придржавали - поручила јее Цвијановићева.

Савјет министара БиХ именовао је данас за директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарка Ћулума, Регулаторне агенције за комуникације (РАК) Драшка Милиновића, Службеног листа БиХ Драгана Прусину и Агенције за школовање и стручно усавршавање кадра Марка Вујевића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана